Text/bild: Aleksandar Mladenovic


I slutet av augusti hölls den tredje upplagan av Geneva Watch Days – en klockmässa i Genève med både stora utställare som Breitling och BVLGARI samt en hel del independentmärken. Eqotime var på plats och tog del av flertalet nyheter som presenterades. Här finner ni del 1 och del 2 av vårt reportage från mässan.


Franck Muller

Den sista dagen inleddes inleddes med ett mycket trevligt fabriksbesök hos Franck Muller i deras Watchland. Vi hade möjligheten att besöka fabriken tillsammans med svenska INDP Watches som är auktoriserad återförsäljare av Franck Muller i Sverige.

En stor del av tillverkningen, men inte all, sker i Watchland. Här tillverkas allt ifrån boetter, till urtavlor och all finishering samt naturligtvis ihopsättningen av klockorna.

På anläggningen finns flera olika hus som innehåller olika avdelningar, vi började i den del där de stora CNC-maskinerna befinner sig och där boetter, basplattorna till urverken m.m. tillverkas.

Där efter besökte vi urmakeriet där olika avdelningar jobbar med olika komplikationer och modeller. T.ex. har dom en del som fokuserar enbart på klockor med ”Crazy Hour”-komplikationen, en som fokuserar på deras nya in-house urverk som kommer att rullas ut i nya modeller samt en avdelning som bara fokuserar på urverk med tourbillon.

Besöket avslutades med en trevlig lunch och så klart en hel del kläm på slutprodukterna. Vi fick bland annat titta på Aeternitas Mega 4, en klocka med 36 olika komplikationer, 1,483 komponenter och en prislapp på 2,7 miljoner… dollar.

En favorit hos redaktionen är deras Double Mystery, här i ”Rainbow” version i roséguld.

Komplicerade klockor rådde det ingen brist på. Här har vi Curvex Grand Central Tourbillon och Vanguard Revolution 3 Skeleton.

Avslutningsvis några olika versioner av deras populära Vanguard modell


Greubel Forsey

En av tungviktarna inom independent watchmaking är Greubel Forsey. Mindre än 200 klockor per år lämnar deras atelier och de är hett villebråd bland de mest inbitna samlarna.

En rad nyheter presenterades och vi börjar med Tourbillon 24 Secondes Architecture – en 24 sekunders Tourbillon i deras konvexa boett i titan som mäter 47mm. Ingen liten pjäs men imponerande arkitektur vad gäller urverket och att det går att beskåda genom boettsidorna. Allting är mer eller mindre ”on display”. 65 exemplar kommer att tillverkas under en period av 3 år. Prislappen är satt till omkring 5 miljoner svenska kronor.

En ny klocka med deras sjätte uppfinning – double balancier – introducerades. Deras snedställda balanshjul är en av de starkast förknippade kännetecken för deras klockor. Manuellt urverk, självklart finisherat för hand till Greubel Forseys höga standard, med två snedställda balanshjul i en 46,5mm stor titanboett. 66 exemplar tillverkas under en tidsperiod om 3 år. Prislappen för Double Balancier Convexe är $340,0o0 på gumibandet och $385,000 på länk i titan.

En annan välkänd modell från Greubel Forsey är deras GMT med den lilla jordgloben. En väldigt modern take på GMT-komplikationen där jordgloben roterar under dygnets 24h precis som i verkligheten. GMT, sekundär tidszon, jordgloben som visar universell tidszon med dag/natt indikator, sommar/vintertid – det är mycket som pågår och väldigt komplicerat.

Även på den här modellen hittar vi deras 30° lutande balanshjul. GMT Balancier Convexe är även den limiterad i produktion till 66 exemplar med ett pris om $400,000.

Sist ut bland nyheterna hittar vi Balancier Convexe S2, en modell som är tillgänglig antingen på gummiband eller länk i titan. Modellen är efterföljaren till Balancier S och delar samma urverk men i en ny boett. En något mer minimalistisk version än de tidigare nämnda. 66 exemplar, dryga 2 miljoner svenska kronor.Artisans de Genève

Ett varumärke vi skrivit om tidigare här på Eqotime är Artisans de Genève. Ett företag som specialiserar sig på att omarbeta klockor från främst Rolex till sina kunders önskemål.

Vi fick ta del av tre klockor som var färdigställda till kunder, varav en var under embargo men som presenteras senare i September. Först ut var deras ”Pearl Project” som är en skeletterad version av en Patek Philippe Nautilus ref. 5711 med glasring i kolfiber.

Vi tog även del av en Rolex DeepSea Sea-Dweller som även den är skeletterad och finisherad för hand. Artisans de Genève har väldigt högt tryck på sin atelier men är öppna för nya kunder att framföra sina önskemål om att personifiera sin klocka. Räkna med en leveranstid från ca 6 månader till 3 år beroende på hur omfattande förändringar som ska genomföras. Sky is the limit, t.ex. om du verkligen behöver en månfas på din Submariner, då löser Artisanerna det.
Denna del avslutar vårt reportage om Geneva Watch Days, vi ser fram emot att besöka mässan igen nästa år!