Frogdiver 44 – nytt på gång från MALM Watches

Svenska MALM Watches går från klarhet till klarhet och har spännande nyheter på gång i form av dykaruret Frogdiver 44. En klocka man jobbat fram tillsammans flottans röjdykare och som uppfyller militära krav vid dykning. Klockan verkar inte bara vara en riktig hårding. Den har också en ruskigt cool feature i form av en analog djupmätare. Eqotime har såklart fått en förhandstitt.

Projektet med Röjdykarklockan påbörjades under hösten 2019 och var ett initiativ mellan MALM och medlemmar av 44:e Röjdykardivisionen i Skredsvik, tillhörande 4e Sjöstridsflottiljen. Uppdraget var att ta fram en rejäl och pålitlig svensk dykarklocka som helt och hållet kravställts utifrån svenska röjdykares behov. Behov som helt baserats på röjdykarnas erfarenheter från de allra tuffaste dykuppdragen.Namnet FROGDIVER 44 är en passning till termen’Frogman’, det engelska ordet för röjdykare. Siffran 44 är en hänvisning både till klockans storlek i diameter och 44:e Röjdykardivisionen.


Samarbete med röjdykare

Vi tycker att klockan ser riktigt lovande ut. FROGDIVER är ritad och utvecklad från grunden av röjdykare tillsammans med MALM. Detaljerna har hämtats från dykutrustning med den prestanda och användarvänlighet som kravställts av röjdykarna själva. Former, färger och material är noggrant utvalda för att kunna användas i kalla, mörka svenska vatten där instrument och utrustning utsätts för stora påfrestningar. Exempelvis skvallrar förhandsbilderna om rejält tilltagen lysmassa och en tritiumtub på sekundvisaren. Till det kommer en timvisare hämtad från syretrycksmätare och en minutvisare som inspirerats av dykarnas skyddshölje över dykarutrustningen. Specifikationer

Frogman 44 verkar överlag vara en rejält robust och stabil pjäs med snyggt blågrön tavla och länk eller gummiband. Specifikationerna känns också bra med automatiskt urverk från schweiziska Selitta, WR satt till 50ATM/500M och en keramisk vridring med rejäla grippers så att ringen kan vridas när man har på sig dykhandskar.


Men den coolaste detaljen tycker vi ändå verkar vara den analoga djupmätaren. Enkelt uttryckt funkar det som så att det finns ett borrat hål genom glaset vid klockan 9 som tillåter vatten och luft att tränga ned i klockans boettkonstruktion och in i en kanal som löper runt urtavlan. Dykaren avläser sedan en luftbubbla som flyttar sig i kanalen när klockan utsätts för utomstående tryckförändring. Lanseringen kommer officiellt att ske under hösten och listpriset är inte heller satt. Men det hela verkar minst sagt mycket lovande och för hugade spekulanter går det redan nu att sätta upp sig på intresselistan hos MALM Watches. Pre-orders startar i Q4 och leverans beräknas ske i början av 2022.