Text: Andreas Johansson & Anders Ackfeldt


Under de senaste åren har de svenska klocktillverkarna verkligen utmanat varandra och fler och fler svenska märken börjar hitta till en internationell publik. I denna artikel tittar vi närmare på både några klassiker och en del av dessa nya klockor. Vi kan bara konstatera att de svenska klocktillverkarna är hetare än någonsin. Här är våra åtta favoriter just nu: 


Bravur Automatic Chronograph Grand Tour – La Corsa Rosa II

Det skånska (Båstad) märket Bravur hämtar mycket inspiration från cykelsporten och har en uppsjö av innovativa klockor, varav många produceras i begränsade upplagor. Vi har bespetsat oss på modellen La Corsa Rosa II som mäter 38,2 mm. Boetten är tillverkad av 316L rostfritt stål och kombinerar borstade och polerade ytor. Klockan har tre rosa sub-urtavlor som lämpar sig för olika former av tidtagning med cykelsporten i åtanke. Klockan drivs av ett schweiziskt tillverkat Sellita SW511-urverk, med automatisk uppvridning. FKM-gummiremmen ger klockan ett sportigt utseende men det känns ändå som klockan passar lika bra på klubben som i cykelklungan. Klockan kommer enligt Bravur endast att tillverkas i 50 exemplar och kostar 28 900 riksdaler.


Sjöö Sandström S1 Automatic 

1986 slog de två klockentusiasterna Christer Sjöö och Mikael Sandström sina kloka huvuden ihop och startade det kanske mest kända svenska klockföretaget, Sjöö & Sandström. Deras första klocka, S1 Automatic, kom ut 1993 och är så nära en svensk klockklassiker man kan komma, samt det första armbandsuret som både tillverkats och designats i sin helhet på svensk mark. 1995 vann den pris i form av ’Utmärkt Svensk Form’, och delar av designen kan än i dag beskådas i Sjöö & Sandströms Royal Steel-kollektion. Klockan, som mäter 37 mm, är limiterad till 10 000 exemplar och brukar inbringa runt 10 000 kronor på auktion. De tre ringarna på dressklockans ytterkant representerar Stockholm/Sverige/Världen.


Tusenö Shellback V2 White

En av våra absoluta svenska favoriter är microdykaren Shellback V2 (kommer sommaren 2024) från Göteborgs klockstolthet Tusenö. Tusenö är ett piggt företag som har gjort sig ett namn globalt, främst på grund av sina dykarklockor. Shellback V2 är skarp, diskret och lätt att bära tack vare dess storlek på 40 mm i diameter och en tjocklek på 11,9 mm. Klockan drivs av det pålitliga urverket Sellita SW200, som återfinns hos tillverkare som exempelvis Sinn, Christopher Ward, Baume et Mercier och Oris. Det kommer finns fyra  Shellback V2 tillgängliga: tre i rostfritt stål med blå, svart och vit urtavla; och en i svart DLC rostfritt stål. Vi gillar den med vit urtavla bäst. Prislappen landar på 7 995 riksdaler.


TRIWA Ocean Plastic Sea Shepherd Black

Triwa grundades 2007 i Stockholm. Namnet ’Triwa’ är en förkortning av ’Transforming the Industry of Watches’. Triwa fokuserar på hållbarhet och har även ett miljömedvetet synsätt genom att använda återvunnet material och hållbara tillverkningsmetoder, såsom när man har gjort klockor av återvunnen plast från haven och klockor av fossilfritt stål. TRIWA x Sea Shepherd är ett samarbete mellan klockföretaget TRIWA och den globala miljöorganisationen Sea Shepherd Conservation Society. Kvartsuret (Miyota 2035) som är vår favorit är den svarta Ocean Plastic 37mm med den urstiliga loggan från Sea Shepherd på tavlan. Priset landar på 1 595 kronor.


Halda Henning XO

Halda är ett svenskt märke med en fin historia. Märket har gjort flera olika typer av klockor. Klockor som har varit representerade i rymden, på racingbanan och så klart de klassiska fickuren. På senare år har märket producerat exklusiva klockor i en mycket limiterad produktion. Haldas Henning XO är inget undantag. Den nya klockan är en hyllning till grundaren av Halda, Henning Hammarlund och hans fickur. Klockan mäter 40 mm och tillverkat i massivt 18 karat guld. Både klockans och uverkets design grundar sig i de gamla fickurens modeller och urverket har vidareutvecklats till ett modernt format. Klockan kommer att tillverkas i 10 exemplar och listar på runt 36 450 euro.    


Sjöö Sandström UTC Skydiver

Sjöö Sandström får vara med två gånger på listan. Deras UTC Skydiver förtjänar även den en plats. Klockan är framtagen tillsammans med svenska stridspiloter och har en kombination mellan digitala och analoga funktioner som bakgrundsbelysning, alarm, evighetskalender, andra tidszon, timer och kronograf. Klockan är ”rejäl” och mäter 44,2 mm i bredd och 52,20 mm lug to lug. Men trots sin storlek så passar den bra även på mindre handleder, titanversion väger dessutom väldigt lätt och kommer med fin vit tavla. Klockans listpris är 33 800 kronor.


GoS Sarek Glacier

GoS watches började sin resa 2007 då smeden Johan Gustafsson och urmakaren Patrik Sjögren talade om sin passion för den skandinaviska hantverkstraditionen. Idag är Sjögren ensam ägare av märket men traditionen att använda svenska smeder och stål fortsätter och idag är det smeden Conny Persson som står för hanterverket. Märket har flera spännande klockor många av dem inspirerade av ett viking-tema, vårt val har dock fallit på Sarek – Glacier. Urtavlan består av pärlemo och har ett magiskt skimmer i olika ljus. Klockans armband är gjort av älgskinn och presentations boxen är gjord av svensk glashantverkare. 


MALM Frogdiver

Märket MALM har framför allt gjort sig känt som ett pilotklockmärke. De har i sin utformning av nya klockor arbetat tillsammans med grupper inom svenskt flyg. De har flera fina klockor i sin ”flygkollektion” men vårt val föll i stället på deras dykare ”Frogdiver”. Denna klocka är tillverkad för att möte behoven hos röjdykare och den mest imponerande funktionen finns i den manuella djupmätarens som fungerar tack vare att safirglaset hålad för genomsläpp av vatten till djupmätare. Frogdiver, som finns både i svart och blått utförande, har imponerande 500 meter vattenresistens. Med sin integrerade länk får den ett väldigt säreget utseende som drar åt neo-vintage hållet. Förutom de schweiziska urverken från Sellita och Manufacture La Joux-Perret (MLJP) så sker design, montering och service av Malms klockor i Linköping. Prislappen landar på 27 990 kronor.