Eqotime träffar Tusenö Göteborg

Av: Johan Sehlstedt


Idén om Tusenö Göteborg börjar 2014 när grundarna Alexander och Johan bestämmer sig för att satsa på sitt eget klockmärke. 2015 lanseras modellen ”First” under tiden som de målmedvetet arbetar med att stärka sitt varumärke. 2018 släpper de tillsammans med Svenska Sjöräddningssällskapet (SSRS) en limiterad utgåva av dykaren ”Blackwater”. Eqotime’s Johan Sehlstedt träffar Tusenö Göteborg i deras nya showroom för att prata klockor och se närmare på modellen ”First-Panda” som lanseras lagom till helgen.Tusenö har varit förutseende när de skapade ”First”-serien utifrån antalet kombinationer. ”First–Panda” öppnar upp möjligheterna ytterligare.Det är en utveckling av First-serien där det egentligen är fråga om en sk. Reversed Panda, med vita tavlor istället för de klassiska svarta subtavlorna, säger Alexander och visar upp några av pandorna.Vita suburtavlor gör stor skillnad, med små detaljjusteringar som gör ett stort avtryck, säger Johan. Modellerna kommer att finnas i 38 och 42mm. Generellt sett säljer vi lite mer av 42mm så det är marginellt fler, så ska man ha en 38mm får man vara snabb.

”Vi hade aldrig kunnat döpa en modell till Marstrand eller Smögen. Vi har kört med Västkusttemat – Vi heter Tusenö av en anledning”Eqotime är inne på temat med oberoende klocktillverkare i Sverige och ställer frågan om Tusenö har några tips att dela med sig av om en vill starta ett eget klockmärke.

Det gäller att ha en röd tråd i det man gör. Ibland kan jag tycka att de som startar ett klockmärke gör det väldigt lätt för sig. Vi hade aldrig kunnat döpa en modell till Marstrand eller Smögen. Vi har kört med Västskusttemat – vi heter Tusenö av en anledning utifrån att det hänvisar till Västkusten med de tusen öarna. Även symbolen i loggan – på sikt, kommer ju också att inkludera ett sjökort vi tog namnet från, säger Johan.En annorlunda händelse utspelade sig i somras när en kund eller stort fan dök upp i Göteborg med en gåva. En Blackwater i gjord i skalenligt gjord i trä, med visarna målade i luminova. Alexander och Johan visar upp mästerverket som pryder showroomet.Vilken blir nästa modell i Tusenöfamiljen?

Vi har ju teasat om en modell, ”Shellback”, så det blir ytterligare en dykare. Blackwater har varit lite mer ja eller nej, antingen gillar man den eller så tycker man mindre om den. Shellback kommer bli mer allround dykare för gemene man. Vi siktar på 20/21 för en pre-order på den, säger Johan.


Om 5 år

Framtidsutsikterna för Tusenö är klara och på frågan om hur klockmärket ser ut om 5 år svarar Alex.

– Vi går ifrån quartz-first-serien mot automatiskt och merparten schweiziskt. Högre kvalité på produkterna, tätare produktsläpp och mer entusiastklockor – att man för en liten peng kan få en riktigt bra klocka och sedan följa med oss i priserna uppåt… Vi vill bli världens bästa klockor i det segmentet som vi gör. Om 5 år ska vi ha kommit en bit på vägen.

Fem snabba till Tusenö

Läder eller Metallstrap: Metall

Kronograf eller Datum? Kronograf

Automatisk eller Quartz? Automatisk

Index eller Siffror? Index

38 eller 44mm? 38mm


Johan Sehlstedt bloggar till vardags på bloggen Tid till Förfogande och skriver regelbundet på eqotime.com