Eqotime möter IWC:s Lorenz Brunner – mannen bakom Ceratanium®

Text:: Britta Rossander
Foto: Mia Litström


Lorenz Brunner är IWC:s starke man när det gäller utvecklingen av IWC’s banbrytande och innovativa material där Ceratanium® intagit en viktig roll.

Ceratanium beskrivs som det ultimata prestandamaterialet som kombinerar reptåligheten hos keramik med titanets strukturella seghet. Det har alla titanets och keramikens fördelar och är enligt Lorenz Brunner exceptionellt lämpligt för produkter som kräver behöver lätthet och robusthet samt har både korrosionsmotstånd och hårdhet. Vi skrev tidigare i år om två nyheter från IWC där Ceratanium använts.


Vad är din bakgrund?   

-Jag arbetade inom medicinteknikindustrin och hade konstgjorda knän och höfter som specialitet. På vägen till mitt jobb passerade jag ett skyltfönster på Bahnhofstrasse med IWC klockor och flera år senare utannonserades en tjänst på IWC:s forsknings- och innovationsavdelning som jag sökte eftersom jag inte kunde glömma de där klockorna i skylten. Jag fick jobbet och på den vägen är det…

Hur arbetar ni?

-Jag leder en liten grupp specialister för innovationsprojekt. Våra projekt är inte ämnade för någon speciell klockmodell utan vi söker snarare efter nya material, nya funktioner och ny teknologi. Vi har inte någon länk till en specifik klocka och har därför mer tid och mer frihet än andra avdelningar. Enligt mig har vi de bästa jobben på företaget. 

-Eftersom min personliga bakgrund är inom materialvetenskap och teknik så är min uppgift inom gruppen att ta hand om materialprojekten. Sedan har jag teammedlemmar som är urmakare och mikromekaniker som tar hand om nya funktioner. Eftersom materialvetenskap är min grej var Cerataniums tillkomst mitt initiativ, sedan gick det till designteamet som skapade en klocka runt det.

Är titan och keramik svåra att arbeta med? 

-Ja det är de, men precis som med alla material är svåra att arbeta med i början var titan också det när vi först försökte använda det men idag bearbetar vi med titan så som vi gör med stål. Keramik är lite annorlunda eftersom man utgår från ett puder och inte från ett fast material. Man formar det, bearbetar det och sintrar (när fasta partiklar sammanfogas till ett större objekt vid höga temperaturer) den i en ugn. Hela processen är annorlunda. Man behöver så rena material som möjligt och renheten har ökat de senaste 10-20 åren. Idag har vi väldigt rena råvaror och det gör så klart till att risken för en fraktur minskar. 

Beskriv Ceratanium?

-Titan är ungefär en tredjedel lättare än stål, extremt robust och även biokompatibelt, keramik är slitstarkt, extremt hårt och reptåligt. Det bästa av allt är att Ceratanium inte är en beläggning. Under sintringsprocessen (bakningen i ugnen) sker en ”fasomvandling” som ger en keramikliknande yta som binder sig direkt till titanet. Man kan säga att vi börjar med de sega grejerna och sedan får vi den heta skorpan runt omkring. Det är Ceratanium. Så det börjar med en titanlegering, ren metall och i slutet, när du har maskinkomponenterna lägger du dem i en ugn. Syret går in i materialet vid den höga temperaturen och då sker en fasövergång som ger ytan keramiska egenskaper med extrem hårdhet och reptålighet. Men inuti finns fortfarande titanlegeringen.

Gör ni detta själva?

Nej vi har en leverantör i USA som producerar det åt oss efter ett hemligt recept som också är patenterat. 

IWC har ju en lång historik med titan och vi noterar att det på Lorenz handled sitter en av de första modellerna fån 1980-talet då företaget hade ett samarbete med Porsche. Det var en av dessa modeller som han så på väg till sitt tidigare jobb. 

Läs mer om IWC:s innovativa material här