El Primero – historien om det legendariska urverket

Text: Britta Rossander


I början av 1960-talet pågick på flera ställen i världen en tävling. En kronografkonstruktion med automatiskt verk skulle med alla medel tas fram. I schweiziska Jurabergen arbetade ett konsortium av företag med gemensamt intresse. Det var Heuer, Buren, Hamilton, Breitling och Dubuis, som arbetade mot samma mål. På andra sidan jordklotet kämpade japanska Seiko envist vidare med sitt projekt. Men det var underdogen Zenith från Le Locle i Jurabergen som vann och som stod där med ett färdigt verk 1965. Eqotime’s Britta Rossander ger er historien om det legendariska urverket El Primero.



Automatiskt kronografverk

Det hade tagit dem ett par år från skiss till färdig prototyp. Men nu hade de det första Schweiztillverkade självuppdragande (automatiska) urverket med integrerad kronograf. Uppgiften Zeniths urmakare fick var att konstruera en kaliber helt integrerad, utan modul och med en central rotor monterad på kullager. Den skulle också behöva slå på en hög frekvens för att vara den mest exakta kronografen. För att komplicera saken ytterligare var man tvungen att miniatyrisera delarna eftersom en mekanism för datumvisning också skulle få plats. 


Zenith El Primero 1969

Verket döptes inför lanseringen, som genomfördes den 10 januari 1969, till El Primero och har sedan dess betraktats som ett verk med hisnande hög kultstatus. El Primero, som betyder den första på esperanto, betraktas fortfarande, drygt 50 år efter lanseringen som det kanske bästa kronografverken i sin prisklass. Urverket var när det kom långt före sin tid med sin jämna gång för sekundvisaren. Och följdaktligen är verket också älskat av ”watchlovers” och noggrannheten i tidtagningen ner till 1/10 av en sekund.



Lite Zenith historik

Det är i Le Locle som Zeniths vagga ligger och dess grundare Georges Favre-Jacot, lärling i en urmakarverkstad, förstod tidigt att man måste rationalisera tillverkningen och skapa nya produktionsmetoder. Han såg att hantverkarna var utspridda i små verkstäder runt om i byn och många på rätt långt avstånd. De flesta arbetade dessutom hemma. Favre-Jacot insåg vikten av att samla så mycket som möjligt under ett och samma tak. När han som egen företagare 1865, bara 22 år gammal, lät bygga stora ljusa lokaler samlade han hela yrkeskåren som krävdes för att en klocka skulle bli klar. Därmed med var han också med om att påtagligt förändra urverkstillverkningens förutsättningar.



Med all produktion i huset blev det lättare att ha kontroll på kvalité. Favre-Jacot kunde på det här sättet möta den ökande efterfrågan på ur som faktiskt visade tiden korrekt. Precision blev också en stor del av företagets varumärke. Goda resultat, pålitliga klockor och bra rykte gjorde att Zenith etablerade sig ordentligt på den internationella marknaden under senare delen av 1800-talet.


Zenith Fairmont Dubai, skulptur

Favre-Jacot var visionär och tillsammans med dåtidens topparkitekt Alphonse Laverriere, som arbetade för att industriprodukter skulle ha en estetisk och konstnärlig dimension, skapade de det man idag kallar en ”branding”. De påverkade hur butikerna såg ut, hur logotypen användes, hur kartonnaget var utformat mm. Allt för att skilja ut sig från de andra urverkstäderna. År 1911 byter företaget definitivt namn till Zenith men adressen är fortfarande Le Locle.


Zenith El Primero Flyback

El Primero

El Primero-verket gick tyvärr ur produktion 1975 på grund av att dåvarande ägarna till Zenith ville flytta fokus till quvartsverk. Slutet på 1970-talet var som bekant en hemsk tid för urverkstillverkningen i Schweiz och många företag stupade på grund av quartzverkets framgång. El Primero förvisades därmed till hyllorna och för Zenithklockorna såg framtiden mörk ut.


Zenith-annons, cirka 1970

Men vinden vände och år 1983, tack vare köpintresse av det märkvärdiga verket från både Ebel och Rolex, kunde Zenith börja tillverka urverk igen. Då genom att använda sitt gamla och av de flesta totalt bortglömda lager. Och skam den som ger sig – ett par år senare var El Primero tillbaka i fullskalig produktion.

År 1999 kastade konglomeratet LVMH så långa blickar på den unika urverkstillverkaren att de lämnade ett bud till dåvarande ägarna, Dixi-Gruppen. Dixi-gruppen antog budet och i LVMH’s regi blåstes ännu mer liv i El Primeros kultstatus. Framgångarna ökade därefter under ledning av den trendkänslige Theirry Nataf som tog vd-posten 2001. Zeniths klockor fick bland annat hål i urtavlorna så att verket blev synligt.


Thierry Nataf

Kontroversielle Thierry Nataf fick rejält liv i El Primero och året därpå kunde vi se verket i Louis Vuittons första kronografmodell Tambour LV Cup. Det var LV’s första klockor i den genren och för de insatta ansågs kronografen som ett bra köp just på grund av verket. 

År 2005 kom modellen Zenith Port Royal, design Nataf, som sa:

– I boetten sitter El Primero med 36.000 vibrationer. Genom den öppna urtavlan syns rörelsen av övergångarnas broar och hjul, den viktigaste automatiska kronografkalibern som någonsin skapats!

Säga vad man vill om den kontroversielle Nataf men han satte tillbaka El Primero på tronen och en trend var född bestående av ett titthål i urtavlan, något som Frederique Constant säger att de var först med men glömde patentera…


Zenith El Primero A386 i platina (fpto: Phillips)

Jean Frederic Dufour

Jean Frederic Dufour, VD för Zenith 2009-2014, handplockad av Jean Claude Biver och med bland annat jobb på Chopard i bakfickan. En skicklig aktör inom klockvärlden (numera VD för Rolex) som byggde upp El Primeros status ännu mer. Bland annat genom flera nya modeller och en rejäl injektion av historik till marknaden.

En hängiven journalistkollega från Tyskland med urverkskonstruktioner som specialitét säger:

”El Primero har stått sig genom tiderna och verket är sannolikt den viktigaste automatiska kronografkalibern som någonsin skapats”, ett uttalande som visar hur klockkännare ser på verket.

Under årens lopp är det många kända varumärkens klockor som utrustats med El Primero verk. Två tidigare nämnda exempel är Rolex med Daytona och Ebel med sin klassiska kronograf. Men även experimentella tillverkare som Uhrwerk har varit kund i Le Locle. När Louis Vuitton lanserade modellen Tambour 2002 satt det El Primero-verk i kronografens boett.



Just valet av verk gjorde också att just den modellen ansågs vara ett klipp när företaget presenterade sin första klockkollektion. Idag får Zenith bara leverera verket till sina systervarumärken inom LVMH-Gruppen. Så numera ser vi El Primero i bland annat Bvlgaris klockor.


Några exceptionella El Primeromodeller

År 2005 kom modellen Zenith Port Royal, design Nataf, som sa:

– I boetten sitter El Primero med 36.000 vibrationer. Genom den öppna urtavlan syns rörelsen av övergångarnas broar och hjul, den viktigaste automatiska kronografkalibern som någonsin skapats!

Zenith Port Royal.

Zenith El Primero A386 Revival för auktionen Only Watch I samband med El Primeros 50-årsjubileum. En ”one-of-a-kind” modell i vitt guld där en av de mindre urtavlorna är turkos. Signaturfärgen för det årets auktion Only Watch. På bakboetten finns gravyren Only Watch – Unique Piece. Verket El Primero firade femtio år och utgåvan levereras med livstidsgaranti inklusive service. Dessutom ingick besök i Le Locle och en guidad tur i Zeniths urmakeriateljéer.


Zenith El Primero A386 Revival

El Primero Skeleton – Tribute to The Rolling Stones. Sedan 2014 har Zenith följt The Rolling Stones. Och för att hedra bandet tillverkades 250 exemplar av El Primero i svart ceramica med den knallröda ”tounge and lip” logon. Ursprungligen ritad av den grafiska designern John Pasche för skivan Sticky Fingers som kom 1971.