Digitala vintageklockor – 6 udda favoriter

Text: Andreas Johansson


Är du uppväxt på 80-90-talet? Ja, då kommer du säkert ihåg att de flesta gick runt med digitala armbandsur. Märken som Casio, Seiko och Citizen dominerade marknaden och det släpptes flera udda modeller. I denna artikel kikar vi på några personliga favoriter. 


År 1972 lanserades Hamilton Pulsar P1, världens första digitala armbandsklocka med LED-display. Tidiga digitala klockor använde lysdioder (LED), men dessa krävde mycket energi. På 1970-talet introducerades LCD-skärmar, vilket förlängde batteritiden avsevärt.

Casio och Seiko var två av de mest inflytelserika företagen inom digitala klockor och under 1980-talet blev digitala klockor massproducerade och överkomliga i pris, vilket gjorde dem mycket populära. Klocktillverkarna lanserade flera fantasifulla modeller med funktioner som kalkylatorer och spelfunktioner, nedan har vi hittat några udda favoriter. 


Casio Cosmo Phase

Casio är på många sätt definitionen av digitala vintage ur. Men jag har fastnat för en klocka som släpptes 1988, Cosmo Phase. Klockan finns både i stål och plastvarianter. Det unika med klockan är att den kan visa hur planeterna inklusive Halleys komet står mellan 1901–2199. Människan har alltid genom historien varit fascinerad av rymden och velat kartlägga vart planeterna står. Men exakt vem som var tänkt som kund för denna klocka är oklart, jag kan dock konstatera att ”komplikationen” planetposition inte verkar vara väldigt vanlig. Det är därför denna digitala version är en solkar favorit hos oss.  


Seiko A829-6029 

Seikos modell A829-6019, kallas ofta för ”Rotocall”. Men det var aldrig var ett officiellt modellnamn. Trots detta känns ”Rotocall” som ett passande smeknamn för en klocka med en egen karaktär, jämförbar med andra populära klocknamn som ”Pogue” och ”Tuna”. En av de mest unika funktionerna är klockans roterande bezel. Genom att vrida på bezeln kan man enkelt byta mellan funktioner, utan att behöva trycka på några knappar. Detta gör det mycket smidigare och mer intuitivt än att leta efter en knapp. Det är en enkel, men effektiv funktion som gör klockan användarvänlig och praktisk. Klockan blev populär bland NASA:s astronauter under 80-talet tack vara sina enkla funktioner, men klockan var aldrig en officiell NASA-klocka. 


Citizen C010 Voice Memo

C010, även känd som ”Voice Memo” är verkligen en klocka av sin tid. Klockan hade en inspelningsfunktion som tillät dig att spela in ljud i 6 sekunder. Ljudkvaliteten beskrivs som medioker. Klockan ser stor ut men måtten är 35 mm i bredd, 39 mm i höjd och 12 mm i tjocklek, vilket gör att den är mångsidig när det gäller storlek och kan bäras både på en större och mindre handled.


Citizen D31, AM/FM-Radio

80-talet bjöd på flera roliga klockor, detta är en ännu en som skulle gå i kategorin ”smart” watch. Citizens modell D31, hade en radiofunktion. När det gäller designen är klockan fyrkantig i sitt utseende och klockans hölje är gjord av plast. Modellen finns i flera färger; bland annat en gul, en svart, en vit och en rosa variant. Klockan består av två delar. Den ena delen är själva klockan och den andra är den svarta delen som är avtagbar och har stift som sticker ut för att fästa i klockans kropp. Den svarta delen är egentligen ett batteripaket som bara används för radiofunktionen. Det finns små kontakter på sidan som gör att den tar emot ström och signal från radion i klockan och skickar signalen till hörlursuttaget på sidan. Klockan är väldigt enkel och visar bara tiden och datumet. Den har två knappar på sidan som låter dig ställa in tiden och kontrollera datumet. Radion är som sagt en separat modul och har en inbyggd antenn, så du behöver inte använda en kabel. Den har både AM och FM, och du kan växla mellan de två med en brytare. Det finns även två rattar för att ställa in stationerna och en volymknapp. Kanske en klocka för någon som vill tillbaka till en enklare tid, men ändå vill lyssna på nyheterna.  


Orient kalkylator 

En mycket populär funktion under 80 och 90-talets digital ur var kalkylatorfunktion. Av alla olika  versioner så faller mitt val på Orients version med referensnummer, Y691101-40. Den snyggaste av denna modellen har en blå urtavla, vita siffror och silverfärgad boett, men det finns också en svart urtavla med vit siffror och silverknappar. Jag hade utan tvekat rockat en om jag hittade en i fint skick, men dessvärre är bra exemplar inte jättelätta att hitta. 


Seiko TV Watch

I början på 80-talet fick Seiko för sig att utveckla en klocka med en TV-skärm. Du hade alltså möjlighet att ha en fungerande TV på armen. Klockan består av en LCD-skräm, vilket ger den ett ganska fint utseende. Klockan har måtten 40 x 46 x 10 millimeter vilket inte gör den stor att bära. Det lite opraktiska är att du måste ha med dig mottagaren som är betydligt större, men den kan du ha i bröstfickan, men en sladd i skjortärmen till klockan, problem solved.