De där nyheterna från Watches & Wonders som ni kanske missat och lite Rolex

Text: Thomas Denke


Nu går vi in i sluttampen av Watches & Wonders och nyheterna har haglat tätt ända sedan det drog igång i förra veckan. Social media har svämmat över av nyheter som få klockintresserade har missat. Som så ofta hamnar fokus på de mest kända tillverkarna och då på deras mest tongivande släpp och modeller. Men samtidigt släpps det en hel del kul som inte får riktigt samma uppmärksamhet. Eqotime’s Thomas Denke har valt ut ett par favoriter från Louis Vuitton och Hermés som har flugit lite under radar. Han har också en liten kommentar på uppdaterade Rolex Explorer II


Hermés H08

Först ut måste vi nämna Hermés släpp av modellen H08. Modellen verkar helt suverän med sin kuddformade boett i antingen kompositmaterial eller i titan. Storleken verkar optimal med sina 39×39 mm och den kommer i tre varianter; kompositmaterial, satinerad titan och titan med DLC. Vi har lite svårt att plocka ut vilken av de tre som är favoriten men konservativt lagda som vi är så ligger den satinerade titanmodellen på ett orange armband riktigt bra till.Inuti klockan huserar Hermés egna urverk H1837 och härligheten är vattenskyddad till 10 ATM. En given sommarfavorit!


Louis Vuitton Tambour Carpe Diem

Vårt andra val måste bli Tambour Carpe Diem. En klocka fylld med klassisk urmakarkonst och paketerad i ett format som signalerar extra allt. Vi låter bilderna tala för sig själva.Boetten är i 18k guld där tavla och visare är i handgraverad och handmålad emalj med ett detaljarbete i världsklass. Förutom ormen och dödskallen är tavlan smyckad med äkta diamanter och ett timglas. Urverket som består av drygt 400 komponenter är det handuppdragna LV525 med Jacquemart-animationer, retrograde, jump hour och indikator för gångreserv. Gångreserven är 100 timmar och för att vara så fylld med form och funktion så är klockan inte överdrivet stor med sina knappt 47 mm och en tjocklek på 14,5 mm. Pris? Vi vågar inte fråga.


Uppdaterade Rolex Explorer II

Diskussionerna om Rolex släpp har gått heta, även på Eqotime’s redaktion. De nya tavelvarianterna till bla DJ är kanontrevliga, likaså möjligheten att få GMT Master med jubille-länk. Vi gillar också att Explorer I återgår till 36 mm även om vi kanske inte helt är med på bollen när det gäller tvåtonsvarianten. Vi säger inte att vi inte gillar den, men vi måste nog få smälta den lite innan vi börjar älska den.Sen har vi då nyheten kring Rolex Explorer II. Här tycker vi nästan att Rolex fått lite oförtjänt stryk i entusiastkretsar. Uppdateringarna av modellen är sparsmakade med små förändringar av bland annat boett och länk. Men den stora nyheten är att den bestyckats med det nya verket 3825. Något jag faktiskt gillar. För om vi ska vara helt ärliga så är det ingen liten sak att låta en modell få ett helt nytt urverk. Om vi sätter det lite i perspektiv så skulle man nästan kunna jämföra det med att en bilmodell får en helt ny drivlina.

Och det är så jag väljer att betrakta det, en tillverkare som i över 100 år har strävat mot perfektion och ofta gjort det i små steg tar ett stort kliv och förser en modell med sitt helt nya urverk. Visst hade det varit kul med en helt ny modell eller en rejäl facelift. Men ett nytt verk är också en stor nyhet rent tekniskt, även om det hela så att säga skett på insidan…