Casio G-Shock – Digital hjälte fyller 40 år

Text: Filip Ericsson


Den omåttligt populära digitalklockan med sitt svarta plastskal har nu tjänat mänskligheten i 40 år. Eqotime går igenom historien och berättar hur den oförstörbara allkonstnären Casio G-Shock blev till. 

Det hela började med att den japanske Casio-ingenjören Kikuo Ibe en dag tappade sitt klassiska dressur i golvet. Klockan, som han fått i present av sin far, gick i bitar och just där (1981) föddes idén om att konstruera världens tåligaste klocka, en digital tool watch som skulle övervinna naturens lagar.  

En kravlista, som omfattade centrifugalkrafter, stötar och vattentryck, sattes upp med “triple 10”-filosofin som ledord. Detta innebar att den skulle vara vattentät till 100 meter (10 bar), att batteriet skulle hålla i tio år samt att klockan skulle klara ett fall från tio meters höjd utan att gå sönder.  

200 prototyper testades under två år innan den var färdig för produktion och 1983 presenterades G-Shock DW-5000C. Klockan konstruerades inte allena för att vara tålig utan var också tekniskt avancerad, allt för att tillhandahålla användbara funktioner för yrkesmän såväl som privatpersoner.  

Under åren har den utrustats med solceller, GPS, radiokontrollerad, atomisk tidshållning och sensorer som beräknar riktning, lufttryck, altitud och temperatur. 

Konstruktionen som säkrade den fenomenala stöttåligheten utgjordes av en ihålig boett i hårdplast som optimerats för att ta upp stötar, medan en mjuk “kudde” i gel omfamnade kvartsverket inuti.  

Till en början gick försäljningen av G-Shock ganska trögt. Den var ju ytterst praktisk men knappast skön för ögat. Vändpunkten kom 1984 när en hockey-spelare använde en G-Shock som puck när han sköt en straff mot mål varpå diverse utomhussportare, brandmän, poliser och militärer började ta den till sina hjärtan.  

Under 1990-talet förblev den populär i den amerikanska skejtar- såväl som Hip Hop-kulturen varför dess popularitet då också spred sig till Europa och Asien, vars ungdomar ju sög upp den amerikanska populärkulturen som dammsugare. 

G-Shock har erbjudits i ett otal versioner genom åren, såsom analoga varianter, 200 meters dykarur, med runda boetter utöver originalets rektangulära, olika färger samt med flera boettmaterial som rostfritt stål och titan, utöver ursprungets svarta plast.   


G-Shocks väsen 

När klockfolk – undertecknad inkluderad – talar om verktygsklockor (eller instrumentklockor), handlar diskussionen närmast uteslutande om rena lyxprodukter, klockor som för visso är exakta och stryktåliga, men som i störst utsträckning bärs för att vi hänförs av de finmekaniska underverken som tickar inuti deras vackert svarvade boetter, och för att kanske visa omvärlden vilka vi är och vilka smycken vi bär.  

Det handlar mer om att bejaka romantiska tider som flytt snarare än att tillfredsställa olika mätbehov. Och det är här som G-Shock är fundamentalt annorlunda. Den är en verktygsklocka på riktigt, ett verkligt instrument för att utföra just de uppgifter som de vackra armbandsuren gjorde på 1940-, 50- och 60-talen, men anpassat för vår moderna tid.  

Det är ju något som en mekanisk Rolex Submariner eller Omega Seamaster för ditten och datten tiotusentals kronor inte gör. G-Shock är istället noll lyx och hundra procent prestation. En tool watch i ordets rätta bemärkelse helt enkelt. Att det går att få en ny för under tusenlappen understryker förstås detta.  

Över 100 miljoner klockor har sålts under dess 40-åriga levnad, och succén lär fortsätta – G-Shock verkar bara bli coolare och mer populär för varje år som går. Hur Casio firar sitt jubileum avslöjas i en enskild artikel senare här på Eqotime.