Text/foto: Aleksandar Mladenovic


Cartier har ännu ett starkt år med många intressanta nyheter som presenterades under Watches & Wonders 2024. Vi går igenom många av nyheterna där fokus i år ligger på nya Tortues från kollektionen Cartier Privé.


Cartier Privé Tortue Monopoussoir

Som vanligt råder stor nyfikenhet kring vad Cartier presenterar för nyheter i sin ”Privé” kollektion. I fjol presenterades nya Tank Normale och i år var det dags för en annan klassisk modell att uppdateras, nämligen Tortue.

Man följer tidigare koncept med dels några ”enkla” modeller, dvs. modeller utan komplikationer men även med komplikationer. I detta fall blev det en så kallad Monopoussoir, eller monopusher kronograf, som vi tidgare sett i deras CPCP-kollektion och faktiskt redan i slutet på 1920-talet när modellen introducerades för första gången.

Modellen presenteras i två olika boettmaterial, 18k gult guld och i platina. De mäter 34,8 x 43,7 mm och är 10,2 mm tjocka. Urtavlorna är lite olika mellan modellerna där versionen i platina har en silvrig opaline tavla med applicerade romerska siffror i metallic som index och den i guld har en mer creméfärgad urtavla med svarta index. Gemensamt för bägge är dock de blånerade visarna i Breguet-stil.

Urverket är nytt och tillverkat in-house – kaliber 1928 MC går naturligtvis att beskåda genom bakboettens safirglas. Bryggorna är dekorerade med Côtes de Genève och har 44 timmars gångreserv. Till skillnad från urverket i CPCP-versionerna så är detta urverk designat efter den kurviga boetten.

Både versionerna är limiterade till 200 exemplar styck och pris ligger på 46 000 respektive 53 000 euro.


Cartier Privé Tortue

Den andra modellen i Tortue-serien är en så kallad ”time only” som släpps i 3 versioner: 2 i platina med eller utan strössel och en i gult guld.

Boetterna är något mindre än syskonet med kronograf och mäter 32,9 x 41,4 mm med en tjocklek på 7,2 mm. Urtavlorna följer samma spår som kronograferna och urverket är ett manuellt kaliber 430 MC som vi känner igen från flertalet andra modeller.

Även här är modellerna limiterade till 200 exemplar styck förutom den med stenar i platina som är limiterad till 50 exemplar.

Pris ligger på 27 900 euro i gult guld, 32 100 respektive 53 100 euro i platina utan och med stenar.Cartier Santos Dumont Rewind

Ett otippat men väldigt intressant släpp var Cartier Santos Dumont Rewind. Vid en snabb anblick kan man missta den för vilken Santos Dumont som helst, typ. Men det finns en intressant detalj – urtavlan är spegelvänd och klockan går ”baklänges”.

Det är faktiskt inte första gången Cartier tillverkar en klocka som går baklänges. Faktum är att en samlare på Instagram vid namn TimeByRaf har en Santos Galbée som gör precis samma sak. Troligtvis en ”piece unique” som tillverkades någon gång 90-talet.

Boetten är tillverkad i platina och mäter likt tidigare versioner av Santos Dumont i storlek large 31,5 x 43,5 mm med en tjocklek på 7,3 mm. Urtavlan är tillverkad utav sten, karneol, och har ett vackert djup i sig.

Urverket är manuellt, kaliber 230 MC, som är en omarbetad version av 430 MC.

Limiterad till 200 ex, har inget pris i euro men i schweiziska franc är det 37 000.


Cartier Santos Dumont Lacquer

Man släpper även 3 nya Santos Dumont med lackerade boetter. Till skillnad från tidigare år kommer de nu med sunburst tavlor med applicerade arabiska siffror som index. Grön urtavla och lack för versionen i platina, grå urtavla och lack för versionen i gult guld och blågrön urtavla och lack för versionen i roséguld.

Vi bekantade oss lite närmare med versionen i gult guld och den såg riktigt bra ut. I övrigt råder samma dimensioner som på Rewind, dock med ”normala” urverk.

Den i platina är limiterad till 200 ex medan de i guld inte är limiterade till ett visst antal. Pris får bli i dollar denna gång, $15 600i guld och $21 900 i platina.


Cartier Panthère Large & Cartier Tank Louis ”Tuxedo”

Avslutningsvis två intressanta nyheter (det fanns många fler, t.ex. en Santos i stål med Dual Time och massa trevliga klockor inspirerade av djurriket med ädelstenar) – Cartier Panthère i nya storleken Large samt en Cartier Tank Louis i storlek Small med ”Tuxedo” dial.

Vi får lov att återkomma med exakta detaljer kring klockornas dimensioner, framförallt vad gäller den nya Panthère som kommer i en helt ny storlek. Den sitter riktigt bra på en manlig handled och vi märker att fler och fler män intresseras av den lite mer feminina framtoningen som Panthère har jämfört med den lite tuffare Santos.

Vad gäller Tank Louis ”Tuxedo” så är det kanske den ultimata smokingklockan? Men funkar ju så klart även perfekt till ”den lilla svarta”.

Läs mer om klockorna hos Cartier