Bulova Lunar Pilot – Månklockan i skuggan av Omega Speedmaster

Text: Andreas Johansson


Att Omega har en koppling till NASA och andra rymdprogram genom sin modell Speedmaster är vida känt i klockvärlden.  Till exempel så hade alla astronauter i Apollo-programmen en Omega Speedmaster i sina rymduppdrag. Men när astronauten David Scott gick på månen 1971 så hade han en annan klocka på armen, nämligen en kronograf från det amerikanska märket Bulova. Hur hamnade den där och vilken betydelse har den haft för Bulovas historia?  


1875 så startade Joseph Bulova sitt företag som senare kom att utvecklas till ett av världens mest innovativa klockmärke. Till en början så tillverkade märket art-deco klockor, men på sikt så blev de kända för att vara särskilt framgångsrika i sin utveckling av teknik och marknadsföring. Bulova förstod snabbt vikten av marknadsföring via publika kanaler som tidningar, radio och tv. Faktum är att märket var först i världen med både radio och tv-reklam. 

Världens första reklamfilm som gjordes av Bulova: 

Förutom att använda sig av publika kanaler som tidningar, tv och radio som använde sig också Bulova av offentliga händelser för att få visa upp sina klockor till allmänheten. En sådan händelse var när Charles Lindbergh blev första pilot att krossa atlanten, som tack för bedriften fick han en klocka av Bulova men han fick även modellen ”Lone Eagel” uppnämnd efter sig. Förutom att Bulova var framgångsrika i sin mediastrategi så var de också innovativa i sin tekniska utveckling och på 1960-talet så utvecklade de en stämgaffelteknik och den första helelektroniska klockan var född, Accutron. På den tiden räknades det urverket till världens mest exakta.   

Bulovas media- och teknikstrategi fungerade utmärkt och Bulova fick än mer uppmärksamhet när Apollo 15 astronauten David Scotts Omega Speedmasters glas gick sönder under ett uppdrag på månens yta. Scott blev därmed tvungen att använda sig av sin privata Bulova kronograf (Modell #88510/0 som var en prototyp). Scotts Bulova är den enda privatägda klockan som varit på månens yta och 2015 så auktionerades den ut för 1.625 miljoner dollar. Men både innan och efter Scotts månlandning så hade Bulova ett samarbete med NASA och Bulovas klockor har varit med på 46 av NASA uppdrag i rymden. Det dröjde dock till 2016 innan företaget började producera månklockan igen, då under namnet ”Lunar Pilot”. Sen dess har den kommit i några olika utföranden:   

Lunar Pilot – Black dial 

Scotts klocka på månen hade en svart urtavla, så denna version är den som liknar originalet mest. Den mäter 43.5 mm och kommer i rostfritt stål. Kronograftryckarna är fint integrerade i samma silvergrå som övriga boetten. Klockan har, safirglas, super luminova i visare och markörer dessutom så drivs klockan av Bulovas egenutvecklade kvartsverk. 

Lunar Pilot – Silver dial 

Förra året kom en ny version på Lunar Pilot, denna gick i blå och silverfärgade detaljer. Den har samma spec. som ovan nämnd klocka, men klockan sticker ut med sina blåa detaljer och är ett fint tillskott i familjen, Lunar Pilot.  

Lunar Pilot – 50th Anniversary Limited Edition

2021 släppte Bulova en Lunar Pilot för att markera 50-årsdagen för Scotts månvandring. Klockan som var gjord i titan hade även guldfärgade ståldetaljer. Urtavlan går i grått och baksidan på boetten har datumet för månpromanden ingraverad. Klockan är limiterad till 5000 exemplar.    

Lunar Pilot – Meteorite dial

Under 2024 kommer ytterligare en version av Lunar Pilot, denna gång med meteorit-tavla. Klockan kommer med ett svart läderband och meteoritstenen härstammar från Muonionalustameteoriterna, alltså finns det en svenskkoppling i klockan. Klockan är limiterad till 5000 exemplar.