Britta Rossander recenserar: Klockor – en tidlös historia (av Thomas Denke)
Av: Britta Rossander
Att recensera en bok om framförallt armbandsurets utveckling under 1900-talet som är skriven av en kollega är naturligtvis speciellt – här gäller det att vara så neutral som möjligt och jag ska göra mitt bästa. I boken beskriver Denke historien om utvecklingen under ett århundrade med många innovationer och hur behovet av att ha koll på tiden är ständigt närvarande.
Har det egentligen hänt något under de senaste 500 åren? Har branschen revolutionerats genom nya tekniska konstruktioner, fusioner av varumärken och behovet av att använda tidmätare på nya sätt?
I boken får vi ta del av Denkes personliga förhållande till våra tidmätares utveckling allt illustrerat med väl valda bilder på annonser från svunnen tid. Vi får se Mercedes Glitze på bild – kontoristen som simmade över Engelska kanalen med en Rolex – dock hade hon den inte på handleden utan i en kedja runt halsen vilket också syns på bilden. En skitdetalj men man är ju lite picky… och det är nog bara jag som reagerar på detta.
Vad som hände under 1980-talet i Schweiz finns det flera historiebeskrivningar som berör. Detta ämne går självklart att utveckla mer. Men det är ju en omöjlighet att få med allt på 180 sidor och visst kan jag sakna ett par avgörande händelser som till exempel vilken klocka som tog täten i schweizarnas återtåg som ledande nation av tillverkare av komplicerade urverk. Även hur det både i Schweiz och Japan tävlades om att kunna tillverka den första automatiska kronografen, men just det kanske är en egen bok.
Däremot uppskattar jag att Denke inte fokuserar på det dyraste, mest komplicerade utan även beskriver historien om hur krigen påverkat utvecklingen, massmarkets existens, digital tidvisning och en uppstickares historia där det fajtades med den största av de största för att överleva och sedan försvinna. En historia jag inte kände till.
Om det är så att man är intresserad av vintage och kanske vill bygga en samling är detta den första ”handboken” som ska stå på önskelista innan köprundan startar.
Sedan tycker jag att alla som arbetar inom urhandeln bör få den här boken i handen vid anställning. Med dess innehåll i bakfickan är det säkert lätt att tala sig varm för klockans betydelse inför kund som velar vid ett eventuellt klockköp, även eleverna på urmakarskolan skulle nog må bra av att få den som kurslitteratur.
Klockor – en tidlös historia släpps den 8/10 och är utgiven på Roos & Tegnér förlag. Du hittar den i Eqotime’s webshop, i bokhandeln och hos välsorterade klockåterförsäljare.