Breitling Navitimer – 70-årig Pilotfavorit

Text: Filip Ericsson


Schweiziska lyxklocktillverkaren Breitling blev ryktbart för sina kronografer redan vid slutet av 1800-talet, och började uppskattas av piloter när 1900-talet var ungt. Dess mest berömda pilotklocka av dem alla, Navitimer, började utvecklas 1952 vilket ju innebär 70-årsjubileum. Eqotime berättar historien och dreglar över sköna foton!  


Breitling innehar en historia rik som kronprins Mohammed bin Salman själv. Redan från start 1884 fokuserades tillverkningen på kronografer, det vill säga klockor med tidtagarfunktion, och än idag är man tätt förknippad med dessa.  

1915 släppte Breitling sitt första armbandsur med kronograffunktion – ett av världens första – och 1923 utkom världens första kronograf med två separata knappar (på var sida om kronan), för vilket man säkrade ett patent. Denna lösning används ju än idag hos nästintill alla kronografer på marknaden.   

Under 30-talet började flygbolag använda Breitling-instrument i sina flygplan, medan man under andra världskriget levererade utrustning till brittiska Royal Air Force såväl som US Air Force.   

1940 tog man ännu ett patent för en konstruktion av en vridbar bezel för att mäta diverse förhållanden som fart, sträcka och etcetera. Detta utmynnade 1942 i Breitling Chronomat, en kronograf särskilt utvecklad för ingenjörer och vetenskapsmän.  

Chronomat är en viktig komponent i berättelsen om Navitimer då den föregick denna och starkt influerade den kommande pilotikonen.   

Efter kriget fortsatte orienteringen mot flyget och 1952 inleddes ett samarbete med AOPA, Aircraft Owners and Pilots Association, den amerikanska intresseorganisationen för piloter – världens största i sitt slag.   


Navitimer 

Uppdraget var enkelt: utveckla ett instrumentur för våra piloter! Sagt och gjort, 1954 presenterades Breitling Navitimer, en ny kronograf med den vridbara bezeln från Chronomat. Breitling hade dock förfinat konstruktionen och en pilot kunde nu mäta medelhastighet, distans, bränsleförbrukning och stigning med sin Breitling-klocka. En färddator för 50-talet! 

Alla dessa funktioner krävde förstås flera olika skalor i urtavlan, vilket gav den ett säreget, lite klottrigt intryck.   

Navitimer fanns inte till salu för allmänheten i början utan var endast tillgänglig för piloter med medlemskap i AOPA. Det var också dess logga som prydde urtavlan, medan Breitling-namnet lyste med sin frånvaro. 

Urverket i Navitimer kom från renommerade Valjoux (Caliber 72), ett ytterst pålitligt och stryktåligt verk som sedermera även kom att ticka i den berömda racingkronografen Rolex Daytona – inget dåligt kvitto på Valjoux-verkets kvalitet således.   

1956 släpptes Navitimer till sist ut för försäljning till allmänheten då också Breitlings egen logga hittade in till urtavlan.   

I maj 1962 fick Navitimer bekänna färg på riktigt när den följde med astronauten Scott Carpenter ut i rymden, på Mercury-Atlas 7-missionen. Det innebar en resa tre varv runt jorden och modellen var alltså långt före Omega Speedmaster ut i rymden (som ju å andra sidan fick landa på månen.)  

1969 begåvades Navitimer med världens första kronografverk med automatisk uppvridning. Innan dess var alltså alla kronografer manuellt uppdragna. Det nya verket utvecklades av Breitling tillsammas med Heuer och Hamilton i svår konkurrens med Zenith, som utvecklade ett eget. Breitling/Heuer/Hamilton ska enligt historien ha hunnit före med bara några dagar, även om jag inte vill skriva under på detta i sten.  

Navitimer har obrutet funnits i Breitlings palett ända sedan begynnelsen 1954 och har förblivit helt oskiljaktig från varumärket.   

Onekligen har modellen alltid utgjort en duglig pilotklocka, men moderna tiders Navitimers har knappast varit lika industriellt vackra som till exempel den så ikoniska Omega Speedmaster. Det är dock en högst personlig åsikt och för var och en att avgöra.  

Men att den imagemässigt hamnat i skymundan bakom nämnda Speedmaster och andra berömda lyx-kronografer såsom Rolex Daytona, är ett faktum.  

Över huvud taget tappade Breitling fokus någonstans, kanske någon gång under 1990-talet, och det skulle dröja ända till 2017 efter att klockindustrigurun Georges Kern tagit över rodret som man började återgå till fornstora dagar.   


Nya Navitimer 

Navitimer var onekligen en del av pånyttfödelsen och en helt ny version presenterades så sent som våren 2022, med försiktigt uppdaterad form och nya urtavlor, de flesta i attraktivt så kallat ”panda”-utförande. 

Designen har därmed blivit något mer harmonisk, panda-tavlorna är vackra och boetterna aningen tunnare, små men viktiga framsteg hos Breitlings kanske mest ikoniska modell. I övrigt säljs Navitimer precis som förut i ett förbluffande stort antal utföranden, med boetter om 35, 38, 41, 43 och 46 millimeter. 

De minsta på 35 och 38mm finns inte alls som kronografer utan drivs av Breitlings Caliber 17-verk, det vill säga en enkel Sellita SW200-enhet med 38 timmars gångreserv. En tröst är dock att det i Breitling-skrud är kronometer-certifierat och onekligen ett pålitligt och exakt urverk. 

41mm-varianten finns både med och utan kronograffunktion, med caliber 17 respektive Caliber B01. Kronografklockan är således en mer premium-mässig produkt med sitt inhouse-verk, och nog ska en riktig Navitimer vara en kronograf?  

43-versionen slutligen, är nog den Navitimer som mest ringar in modellens själ och mening. Den har troligen mått som attraherar de flesta Navitimer-fans och finns uteslutande som kronograf, med Breitlings eget B01-verk. 

Urverkens så pass stora spretighet i Navitimer-utbudet föranleder även ett duktigt prisspann. De börjar på 48 400 kronor för en kronograflös Navitimer i stål och läderband, medan den kanske mest typiska Navitimern, 43mm i stål med läderband och B01-verket, exempelvis ligger på 93 550 kronor. Allt enligt svenskt listpris och i skrivande stund.  


Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition 

Den verkliga stjärnan i det moderna Navitimer-utbudet torde dock vara Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition, så låt oss ge den lite utrymme här. Den utpräglade retro-klockan släpptes 2019, en till synes exakt kopia av 1959 års Navitimer för att fira den variantens 60-årsjubileum.  

Inuti tickar Breitling Caliber B09 vilket i praktiken innebär en B01-enhet fast manuellt uppdragen. Precis som hos originalet! 

Re-Edition ter sig således som en dröm; en modern kronograf som kan användas i 2020-talets vardag samtidigt som den är lika förtrollande för ögat som 1950-talets original. Men givetvis är plexiglaset, som även pryder den nya klockan, betydligt mer repkänsligt än ett modernt i safir. 

Med 1959 Re-Edition sprängde Breitling onekligen alla förväntningar, men trots att modellen finns kvar i utbudet på företagets online-butik är den med största sannolikhet slutsåld sedan länge. Man ämnade nämligen att bygga blott 1959 stycken. 

Det är synd, för titta på den. Urtavlan är närmast konstfull i all sin gyttrighet. Man förlorar sig lätt i den, sugs nästan in i den. Få lär dock lära sig att använda alla de mätfunktioner som sprängts in där.  


Epilog

Navitimer har för mig aldrig varit en personlig favorit, åtminstone inte de moderna varianterna som känts lite klumpiga i sina mått såväl som i sin design. Men när man skärskådar de första årens klockor och historien bakom dem så rinner snålvattnet onekligen till. Nog borde en tidig Navitimer någon gång finnas i en seriös klocksamling? 

Att dras med i historien och förtrollas av den industrikonst 50-talets Navitimer – liksom dess moderna kopia – onekligen utgör är skrämmande lätt.  

För dem som sörjer hädanfärden för den i begränsat antal tillverkade 1959 Re-Edition, eller bara önskar sig en modern Navitimer, kan trösta sig med att de nya varianterna är omsorgsfullt utformade såväl som utmärkta tidmätare med sina pålitliga, exakta urverk och tydliga, välilluminerade visare. Äkta pilotur som mäter sig med de bästa.