Bentley Continental GT Speed – Syndig lycka

Text/Foto: Mia Litström


Att få uppleva en maffigt vridstark bensinmotor kan snart vara ett minne blott. Däremot är det inte kört än utan det går fortfarande an att köpa nya bilar som bara drivs av förbränningsmotorer. Eqotimes Mia Litström har provkört Bentleys vassaste modell Continental GT Speed som bevisar att råsport går att kombinera med den vackraste elegansen.


Att idag tala positivt om stora bensin- eller dieselmotorer är nästan som att svära i kyrkan. Men det här är också en tid som inte kommer tillbaka. Idag kan du köpa det allra vassaste i eldrift men samtidigt också det allra råaste i bensindrift. Så än är vi inte där: tiden när det bara är elektrifierat. 

Eldriften är däremot inte tråkig, utan tvärtom. Körupplevelsen i vissa elbilar är otrolig kvick och vridstark med extrem accelerationsförmåga där fulla vridet finns med full effekt från det du trycker på gaspedalen. Och det är fantastiskt roligt. Så pass roligt att man nästan glömmer bort hur upplevelsen är med en stor förbränningsmotor. 


Den euforiska känslan håller i sig hela tiden. 

Jag är föraren som älskar råvassa sportbilar, det är magiskt! Men den hårda sportigheten är också speciell och en ganska krävande i körupplevelse. 
De hårdast satta sportbilarna kan efter en stund bli för mycket med sin brutalitet. Så likväl som jag blir hänförd och alldeles förälskad i sportbilar blir jag detsamma i bilar som bjuder på den mjukaste komfort i det lyxigaste formatet. Och det är just den kombinationen som är så läcker med GT Speed, att den har olika skepnader. Karaktärerna är ytterligheter, vass sport till otroligt bekvämt i välgjord miljö, verkligen fint kombinerat, en riktigt kompetent lyxbil.

Det är just det, helheten som fascinerar mest med den här modellen. Häftig råprestanda kombinerat med en komfort som mer tillhör en chaufförsbil. 
Däremot kvalar den inte in som chaufförsbil. För det första, så vill man verkligen köra den här bilen själv och för det andra, har baksätesplatserna väldigt kompakt format. Inte gjort för att sträcka ut benen och koppla av men däremot är de två sätena ytterst välformade och inredning är lika genomarbetad som fram. Det har inte sparats in på någonting. Och när man har satt sig i baksätet sitter man som gjuten vilket är till fördel om föraren känner för att bekanta sig med chassits härliga inställningar men däremot konstaterar man fort att baksätesåkning inte är något för de som lätt blir åksjuka. Tack vare utformningen för huvudet i taket kan en person på nästan två meter få plats bak. Benutrymmet är däremot mer sparsmakat om långa personer sitter fram och att graciöst ta sig in och ut därifrån, är helt klart en träningsfråga.

Men nu till körupplevelsen som framförallt är bilens huvudsyfte. Det är en upplevelse för livet.
Prestandan är brutalt härlig som kombineras med ett välavstämt chassi och ljudet av motorn är otroligt häftigt. Allt är ivrigt och alert, ingen fördröjning någonstans utan levande med brutal finess.

 
Likaså styrningen, kommunikativ och otroligt direkt, detta tillsammans med fyrhjulsstyrningen och fyrhjulsdrift
gör upplevelsen slående bra. Man vet exakt var man har bilen men man får också passa sig så man inte blir alltför ivrig för den har mycket kraft. Det är ett elegant kraftmonster. 

W12:ans djupa ljud klär bilen bra, istället för att ge från sig det vassa och ettriga motorljudet är det mer som ett ”urvrål”. Trots sin kvickhet på 0-100 km/h som går på endast 3,6 sekunder, så sker det ändå sofistikerat. När man står helt stilla och kliver på fullt är det magiskt härlig hur kraften går ut till alla fyra hjulen och minsta lilla det släpper löser systemet det och däcken suger tag i asfalten. Det blir som ett tryck i bröstet. Ljudet är maffigt, dessutom har bilen avgassystem från Akropovic som gör soundet är ännu läckrare i sportläge. I tuffare kurvtagningar blir man förundrad över hur en så stor och tung bil kan ta sig fram så lättsamt och stabilt. 

Vid långkörning är comfortläget riktigt trevligt. Luftfjädringen och den vridstarka gången på W12 gör att man inte bara vill busa utan bara njuta lugnt medan den stora motorn går ned på låga varv och man glider fram.

Allt i bilen är gediget gjort, andas hantverk och det är givande att bara sitta i bilen och titta på de välgjorda sömmarna. Bentley ägs av VW Group men Bentley har ändå lyckats behålla sitt arv, sin hantverkskänsla med detaljer gjorda med yttersta noggrannhet. Provkörningsbilen har extra utrustning som bland annat kolfiberdetaljer både exteriört och interiört. Svarta 22”-fälgar som är endast för GT Speed. Det kombinerat till den speciella lacken, specialgjord av Mulliner med namn Julep, som är en sydstatsdrink, gör att bilen känns kaxigt edgy och mer ungdomlig när det knyts samman med hur den upplevs. 


Det är hårt med sportig elegans. Bentley kan och de gör det för sina kunder, W12 är inte helt borta än men det är slutspurten och bara för att det är syndigt att göra en version som denna har företaget inte legat på latsidan med elektrifiering. Deras andra modeller finns som laddhybrider. Lyxbilsmärkena är överlag sena med elektrifieringen men Bentleys första elbil kommer att lanseras 2025 och 2030 ska de vara helt elektrifierade. Det kommer att bli riktigt spännande. För kan de bygga bilar som GT Speed idag då kan man bara tänka sig vad deras helt eldrivna modell kommer att ge.

Faktaruta Bentley Continental GT Speed

Bensin 6,0 liter W12 dubbelturbo

659 hk vid 5 000-6 000 varv/min

900 Nm1 500-5 000 varv/min

Åtta-växlad dubbelkopplingslåda

Fyrhjulsdrift

0-100 km/h 3,6 sek

Toppfart 335 km/h

Förbrukning 13,5 l/100 km blandad körning WLTP

CO2 308 g/km blandad körning WLTP

Vikt 2 348 kg

Bagagevolym 358 liter 

Cirkapris: 3 milj.