Angelus x Massena LAB Chronographe Médical

Text: Britta Rossander


Doctor’s Orders limiterad till 99 exemplar, är en kronograf som utvecklats för ett yrke och dess krav med ren och funktionell design som genast för tankarna till hjälpmedel för läkare. Vi på Eqotime tittar närmare på Angelus senaste samarbete med Massena LAB.


Det är Angelus, märket för många insatta samlare, som lanserar en ny kollektion, La Fabrique, och återupplivar därmed sin gamla medicinska kronograf. Att den blev till är beroende på ett initiativ från Massena LAB som designar och utvecklar klockor i samarbete med en mängd olika partners. Företaget grundades av en veteran inom klockindustrin, William Massena, som har ett skarpt öga för detaljer och design. 

Serien La Fabrique ska vara en kategori för jubileumsutgåvor och på 1960-talet lanserade Angelus ”läkarklockan”: en kronograf med en unik urtavla. Den visade en dubbel skala med information som läkare behöver vid undersökningar: en pulsometer – för att mäta patientens puls och en skala för att registrera andningsfrekvensen och denna klocka i ny version är först ut i den nya serien.

Upprinnelsen är att William Massena kontaktade Bertrand Savary, vd för Angelus, och idén med att skapa en kapselkollektion som ger nytt liv är åt en av 1960-talets mest perfekta verktygskronografer. 

Verket A5000, en kaliber med manuell uppdragning och integrerad kronograf sitter i en boett (39 mm) av kirurgstål 316L stål. Diametern är ökad från originalet så att pulsometerskalan är mer lättläst.  

Pulsometerfunktionen indikerar en patients hjärtfrekvens utan att det behövs göras några beräkningar och pulsometerskalan placerad mellan klockan 1 och 3 är baserad på tio slag. Så snart kronografen startas, ska man räkna 10 och sedan stoppa sedan mekanismen. Jämfört med pulsometerskalan, visar kronografvisaren antalet slag per minut. Astmometern visar andningsfrekvensen per minut och arbetar utifrån fem andetag. Efter att ha startat kronografen ska man räkna fem andetag och trycka på tryckknappen igen. Kronografvisaren kommer att indikera antalet andetag per minut på den inre skalan graderad från 40 till 10

Pulsmätaren har en specifik färgkod: grön, svart eller röd beroende på motsvarande svårighetsgraden av avläsningen som men får under undersökningen. Andningsskalan röd och ligger i minutcirkeln. 

Två stora pilar pekar på skalorna, där den ena är böjd och korsar minutcirkeln. Urtavlan i vacker off white opalin har Dauphine-visare med självlysande linjer precis som originalet. 

Skalorna för pulsmätare och astmometer tar stor plats en stor plats har minutspår och timmarkörer flyttats in mot mitten. Liten sekundvisning är placerad vid klockan 9 och att verket är manuellt är en homage till varumärkets tidiga dagar.


Läs mer om klockan hos Angelus