Allemano watches – Italienskt stål med industriella rötter

Text: Albin Johansson
Bild: Aleksandar Mladenovic


Det är inte jätteofta vi stöter på Italienska tillverkare av armbandsur. Det är inte heller ofta vi stöter på tillverkare som gör sin egen grej på ett nytänkande och intressant sätt. Italienska Allemano sticker ut med sin kollektion vilket vi på Eqotime fick upp ögonen för. Och i ett samarbete med tillverkaren fick vi låna hem en av deras tyngre modeller direkt från fabriken i Turin. Häng med när vi tar en närmare titt på Allemano och deras historia!


Allemano

Företaget Allemanos historia går så långt bak som till 1856 då Giuseppe Allemano startar ett företag som producerar ångvältar för anläggare och byggbranschen. Detta fortgår fram tills 1919 då företaget byter spår och väljer att helt fokusera på produktion av tryckmätare. Kompetens fanns där från Allemanos erfarenhet fråna att producera ångvältar. Detta då en av nyckelkomponenterna är att mäta och kontrollera ångtryck och temperatur vilket kräver mätinstrument. Allemano gjorde snabba framsteg och började leverera tryckmätare åt den italienska militären och till en av Fiats tidigaste serieproducerade bilar: Fiat 501 Torpedo.



Kopplingen till mätinstrument har varit med hela tiden. Under 50-talet börjar man leverera instrument till flyget, 80-talet till dyk och marinindustrin och så sent som 2010 startar Allemano ett eget forskningslaboratorium för att ytterligare förfina sina mätinstrument.

Så sent som 2019, i samband med 100-årsjubileumet från starten av den tryckmätarproduktion man blivit känd för, väljer Allemano att börja tillverka tidsinstrument. Och det gör man i form av armbandsur med inspiration från just den tryckmätaren som sattes in i Fiat 501 Torpedo. Den första klockan blir en GMT.



I dagsläget finns det fem olika linjer i Allemanos klockfamilj. GMT med gmt-funkton, DAY med klassisk tidvisning och datum, MV Augusta med koppling till Racing, Torino som en hyllning till Turins fotbollshistoria, och till sist deras tyngre modell MAN. Och det är just den modellen vi ska ta en närmare titt på.



Allemano MAN

Det första intrycket av ”MAN” är presentationen och tyngden. Modellen kommer i en avlång trälåda. Innehållet utöver klockan är ett sedvanligt certifikat, infoblad, ett bandverktyg och ett viklås. Klockan kommer med ett vanligt törnlås och läderband som standard, men möjligheten finns alltså att byta om andan skulle falla på.



Något man direkt noterar med uret är höjden som toppar nära 16mm med glas. Klockan saknar bandhorn, vilket gör att den runda boetten på 44mm kan kännas relativt stor. Stor boett på 44mm är standard för samtliga modeller från Allemano och tankarna går snabbt mot andra modeller som Seiko Tuna och Panerai. Vilket enbart är en komplimang i sammanhanget. Men. Avsaknaden av bandhorn gör att den faktiskt bärs mindre trots första intrycket av storleken. Vi som testat klockan under några dagar har relativt smala handleder och ingen av oss upplevde storleken som ett problem. Samtliga klockor i Allemanos kollektion mäter 44mm.



Retrograde

Vad som gör MAN-modellen extra intressant är att uret är en så kallad retrograde. Den visar inte tiden på ett konventionellt sätt likt vanliga armbandsur. Istället visas tiden i en båge där visaren hoppar tillbaka. På denna modell ser vi en klassisk timvisare, sekunderna i en sub dial klockan 6, och minuter klockan 12 i en båge där visaren studsar tillbaka när den når 60. Vilket är en väldigt underhållande komplikation att titta på.



Urtavlan är svart med guldaktiga index och visare förutom minutvisaren som går i klarröd ton. Klockan ger en viss vintagekänsla med färgkombinationen på tavla och visare, det borstade stålet i boetten och det matta läderbandet. Vintagekänslan avtar dock när man vänder på boetten och tittar på baklocket av glas som ger insyn i det manuella urverket som baseras på basurverket ETA 6498.



Det här är en udda pjäs på ett bra sätt och det är svårt att hitta klara jämförelser. Allemano är än idag ett världsledande företag inom digitala och analoga tryckmätare vilket inte gör dem till ett renodlat klockföretag. Likväl finns kopplingen där och resultatet gör en nyfiken på vad de kommer hitta på här näst.



Hårdfakta

Boett: 44m sandblästrad 316L-rostfritt stål.

Urverk: Modifierat ETA 6498

Gångreserv: 48h

Vattentäthet: 50m

Tavla: leveras mattvit eller mattsvart

Band: Läder, levereras med törnlås samt viklås

Glas: Safirglas fram och bak i boett

Övrigt: Allemano testar alla sina klockor på samma sätt de testar sina andra instrument vars testresultat kommer utskrivna i certifikatet,