Mellan mästerverk och marknad – Watches and Wonders 2025 i backspegeln

Det är något nästan magiskt med Watches and Wonders – årets stora höjdpunkt för oss som älskar mekanik, hantverk och historia i miniatyrformat. 2025 års upplaga i Genève var inget undantag. Under en vecka samlades många av världens främsta klockmärken för att visa upp sina senaste skapelser. Och det var, som vanligt, storslaget.

Text: Andreas Johansson
Foto: Aleksandar Mladenovic



Rolex var förstås årets stora snackis, men det som verkligen fångade min uppmärksamhet i år var kontrasten mellan det extremt exklusiva – och försöken att nå en bredare publik. Men låt oss börja med de förstnämnda, som alltid är i en kategori för sig. 

Rolex 

En av de mest oväntade snackisarna på Watches and Wonders 2025 var helt klart Land-Dweller. För ett varumärke som ofta anklagas för att inte ta risker, så var den här lanseringen modig.

Det första som fångar blicken är såklart urtavlan. Den är texturerad i ett mönster som påminner om en honungskaka – en helt ny estetisk riktning för Rolex. Färgen? Varm, nästan gyllenbrun, med subtila skiftningar i ljuset. Den känns lyxig utan att vara överdriven. Det här är en klocka för upptäcktsresande på land, inte till havs. Man skulle kunna kalla det en “Explorer deluxe”, men det finns något nytt i energin. Det finns också ett nästan poetiskt drag i hur Rolex här flörtar med nostalgi och textur– utan att tappa sin känsla för funktionalitet. Boetten är robust men elegant, och klockan kommer med ett helt nytt urverk (7135), otroligt imponerande. 

Även om Rolex även släppte några nya tavlor till sin Oyster Perpetual serie så är trenden tydlig, det är flera exklusiva modeller som blir i fokus. En av de mest anmärkningsvärda uppdateringarna är introduktionen av en keramisk urtavla på GMT-Master II. Denna modell har en grön keramisk-urtavla som harmonierar med den tvåfärgade gröna och svarta bezeln. Boetten på 40 mm är tillverkad i 18 karat vitguld. Även övriga GMT:s i ädelmetaler fick en ny exklusiv urtavla i materialet ”Tiger iron”. Modellen 1908 fick en ny länk i guld. Den polerade länken påminner om vintage-smycken och erbjuder både elegans och lätthet. Modellen Daytonas ädelmetalls versioner fick även dem nya urtavlor, bland annat i meteorit-sten och turkos. Som läsaren säkert förstår så är prislappen på dessa modeller högt, men även den nya Land-Dwellern i stål är högt prissatt då den kostar 170 000 SEK. Även om Rolex har kvar sina instegsmodeller i stål så undrar jag om även dessa kommer få den nya kalibern på sikt och därmed även en prishöjning? Det återstår att se.      

Offensiva prissättningar, lyx och mekaniska under

Även en del andra märken sticker ut som offensiva i sin prissättning, inte minst tycker jag Grand Seiko, som förvisso släpper fantastiska klockor, sticker ut i sin prissättning Dessa lanseringar understryker Grand Seikos ambition att positionera sig i det övre segmentet av lyxklockmarknaden genom att erbjuda exklusiva modeller med avancerad teknik och högkvalitativa material. Även några av de stora schweiziska namnen spelade på välbekanta strängar i år, men med offesinva prissättningar. Jaeger-LeCoultre  fortsatte att satsa på sin ikoniska Reverso, med nya varianter som förfinar det klassiska art deco-språket snarare än att omdefiniera det. Samma sak gäller IWC, som blåste nytt liv i Ingenieur–modellen. Båda märkena tycks medvetet hålla fast vid det som fungerar: tidlösa, igenkännbara designs med stark historisk förankring. Det kanske inte är de mest vågade lanseringarna – men i en tid där många jagar trend och teknik känns det nästan modigt att bara vara trogen sig själv.

Det släpptes också klockor som symboliserar toppen av vad branschen kan. Men också: de är i praktiken ouppnåeliga för de flesta. Och det är helt okej – ibland behöver man få drömma. Man behöver bara titta på vad Vacheron Constantin, kom med i år: Les Cabinotiers Solaria Ultra Grand Complication – La Première. 1 521 komponenter. 41 komplikationer. Det är inte en klocka – det är ett tekniskt mästerverk i gränslandet mellan konst och vetenskap. 

Men vad händer i andra änden av spektrumet?

Parallellt med allt detta ser vi något annat hända: märken som Oris, TAG Heuer och Baume & Mercier jobbar aktivt med att inte bara tala till samlare och miljardärer.

Oris fortsätter sin charmoffensiv med klockor som känns genuina, roliga och medvetna – inte minst vad gäller hållbarhet. Och TAG Heuer? De siktar tydligt mot en yngre målgrupp, med modeller som andas sport, tech och stil. Det handlar inte bara om att sänka priserna – det handlar om tillgänglighet på ett djupare plan: i design, marknadsföring och berättande. Även det tyska märket släppte en mycket fin World-timer till en kostnad av 3940 Euro. 

Några personliga höjdare

Det är svårt att ge någon exakt ranking men spontant tycker jag dessa fem är några personliga favoriter:

  1. Rolex GMT, Tiger Iron, gult guld. 
  2. Vacheron Constantin, Traditionnelle, 38 mm.
  3. Cartier Panthère de Cartier. 
  4. JLC, Reverso Tribute Geographic.
  5. Nomos, World-Timer, blå. 

Årets miss

Om det var något som lämnade mig lite besviken i år så var det faktiskt Patek Philippes lanseringar. Visst, de är alltid tekniskt imponerande och utförandet är som vanligt på absolut toppnivå – men årets nyheter kändes något återhållsamma, nästan försiktiga. Jag saknade den där känslan av nytänkande eller emotionell wow-faktor som Patek ibland lyckas leverera när de verkligen vill. Det blev vackert, korrekt och väldigt… väntat.

Watches and Wonders 2025 visade att det finns plats för både dröm och verklighet i klockvärlden. De ultrakomplexa mästerverken får gärna finnas där, som stjärnor att navigera efter. Men det är också glädjande att se att fler märken jobbar för att klockor ska kunna vara något fler faktiskt kan bära – och känna något för.