Guide: Eqotime köper en klocka på Tradera

Text/Foto: Albin Johansson & Aleksandar Mladenovic


I samarbete med Tradera är det dags att dyka in i deras marknadsplats och leta efter intressanta klockor. Denna gång fokuserar vi helt på Traderas utbud där vi nu både har köpt och sålt en klocka genom plattformen vilket blir en artikel i två delar. Häng med så får ni se vad vi köpte!

Vi har tidigare gjort en guide tillsammans med Tradera för hur man på ett tryggt och enkelt sätt ska tänka när man är ute efter att köpa eller sälja en klocka. Missa inte det dedikerade avsnittet av Eqotime Podcast där vi talar om att köpa och sälja klockor på rätt sätt.

Tradera finns det runt 10.000 klockor och klockrelaterade artiklar till försäljning och varje år läggs över 200.000 klockor upp på Tradera av alla typer av märken och prisklasser. Det finns även ett stort utbud av reservdelar och tillbehör så som länkar, boxar, verktyg och andra tillbehör.

Med så många klockor och annat till salu samtidigt så finns det massvis med annonser att leta genom för att hitta det som tilltalar en.


Inför köpet

Nu var det alltså dags för oss på Eqotime köpa en klocka och sedan sälja samma klocka på plattformen vid ett senare tillfälle (som kommer i del två). Då delar av redaktionen köpt och sålt klockor på Tradera tidigare så ville vi göra det lite krångligare än vanligt i valet av inköp, men fortfarande vara relativt säkra på att vi fick hem ett roligt och intressant objekt. Ett antal parametrar vi tog i beaktande när vi gick genom alla annonser var följande:

Objekt – Vi ville hitta någonting som visar på att Tradera har speciella klockor som kanske går obemärkt förbi för gemene köpare

Bilder – Vi ville att bilderna i annonser inte skulle vara för bra/proffsiga

Beskrivning – Vi ville ha en relativt kort beskrivning av klockan

Säljare – Vi ville ha en säljare inom Europa så frakten skulle gå marginellt snabbare till Sverige

Tanken med ovan var att vi skulle hitta en klocka som vi tänkte var lite mer intressant än vad som framgick av annonsen, både i hur ovanlig den var, proveniens och marknadsvärde. Det finns tusentals objekt att leta bland så det finns garanterat alltid guldkorn om man söker ordentligt.


Klockan

Det vi till slut hittade som vi tyckte var tillräckligt intressant och prisvärt (nästan lite för billigt) var en supertrevlig klocka från det anrika märket Longines. Den passade alla kriterier och fanns till salu från en privat säljare i Danmark. Vi sökte aktivt efter bland annat Longines då de har tillverkat många intressanta modeller genom åren och har en anrik historia inom urmakeri och varumärket. På Tradera kan man under de olika kategorierna hitta specifika klockmärken vilket hjälper mycket om man är ute efter någonting speciellt. Annonsen hade lite information men det var bilderna som fångade vårt intresse.

Klockan i sig är i så kallad guldouble och mätte enligt annons 33mm vilket får klassas som ett dressur. Den hade datumfunktion och ett mönster i urtavlan som skiftade nyans beroende på hur ljuset träffade tavlan vilket vi gillade.

På baklocket fanns det en speciell gravyr som inte är original för klockan utan som vi kan anta har tillkommit i efterhand. Texten löd: ”Greenland Contractors DAC (Danish Arctic Contractors)”. En snabb sökning på Google visade på att det danska företaget varit aktiva i driften av U. S. Air Force baser på Grönland som sedermera lämnades över till den danska staten i början av 90-talet. Då klockan är från 80-talet kan vi anta att klockan är ett gåva/tjänsteur till en person som arbetat i företaget under den perioden basen fortfarande var i drift och användes av det amerikanska flygvapnet. Plötsligt fick klockan en intressant proveniens och vi bestämde oss för att det var denna vi ville ha.


Auktion, betalning och frakt

Två stora delar utöver själva varan man köper oavsett om det är klockor eller någonting annat är just betalning och frakt. Tradera som marknadsplats är byggt på distanshandel och ett av deras främsta fokus är trygghet och enkelhet i just betalning och frakt. Som tur är med Tradera spelar det inte så stor roll var säljaren finns när man är köpare. Vi valde därför att markera annonsen vi fann så den hamnade i minneslistan så man får en påminnelse innan auktionen är på väg att ta slut.

Auktionsformatet i sig är väldigt enkelt. Man lägger att högsta bud och så är det en så kallad budstege upp till det beloppet. Detta innebär att även om du budar ett visst maxbelopp så kan varan i sig bli billigare. Vi fick hem klockan på 1530kr exklusive frakt och betalade med kreditkort genom funktionen som erbjuder köparskydd för ynka 85kr vilket får ses som en väldigt liten insats för att vara helt skyddad i sitt köp. Tradera är väldigt noggranna med säkerheten både för köpare och säljare. Köparskyddet hjälper till om någonting är fel med varan med beställt eller om den mot förmodan skulle försvinna på vägen. Det finns flera olika betalningsalternativ och vi kikar på allt ifrån Swish till betalning via Klarna.

Som nämnt befann sig klockan i Danmark. Frakten kostade 125kr och levererades på bara några dagar till en paketbox i Stockholm. Ett av våra bästa tips när man ta emot paket med klockor är att i lugn och ro filma när man väger paketet och sedan packar upp så man ser att allt är som det ska. Klockan dök upp precis som beskriven och var snyggare i verkligheten än på bild.


Sammanfattning av del 1

Att köpa en klocka från Tradera är väldigt enkelt. Det finns många annonser att bläddra bland i alla olika kategorier. Det märks tydligt att Tradera satsat allt mer på klockavdelningen och därför är det roligt att göra ett skarpt test på hur det fungerar i praktiken. Allt ifrån kontakt med säljare till att klockan anlände gick smidigt och kändes tryggt. Det finns många funktioner så som underlättar så som minneslistor, maxbud och köparskydd med mer. När man köper ett objekt kommer det notiser information som underlättar hela processen.

Missa inte del två där vi kommer sälja klockan via Tradera för att utvärdera hur plattformen fungerar för säljare.

Vi tackar Tradera för ett gott samarbete, missa inte del två där vi säljer samma klocka genom Tradera.