Bulgari på Geneva Watch Days

Text & bild: Mia Litström


Majoriteten av Bulgaris stora nyheter går i musikens tecken. Tre ytterst avancerade och exklusiva klockor lanserades under dessa dagar men det fanns bara ett exemplar av på plats i Genève. Däremot är ett annat musiksamarbete företaget gjort med gitarrtillverkaren Fender som resulterat i en ny klockmodell som vi kunde se på plats så även andra nyheter i serierna Bulgari Aluminium, Octo Roma och Octo Finissimo.


Bulgari Aluminium GMT x Fender Limited Edition ref. 104117

Denna klocka firar Stratocaster-gitarrens 70-årsjubileum. Boetten är i aluminium med baksida i titan och den har en färgsättning som påminner om Fender-gitarrens ikoniska stil. Automatverket heter B192 med GMT-funktion och har en gångreserv på 42 timmar samt datumvisning vid kl. 3. Boettstorleken är 40 mm och den har ett gummiarmband med länkar i aluminium och kardborre-velcroknäppning och limiterad till 1 000 exemplar. Ett ur som är mycket attraktivt för samlare både inom klockvärlden och för musikälskare. Priset är 55 700 kr. 

Bulgari Aluminium Smeraldo ref. 104076

En annan specialedition är Aluminium Smeraldo kronograf. En grön version vilket de tidigare har använt sig av i kollektionen men nu med kronografvisning som bryter av med en mörkare grön nyans. Det är en klocka som redan i sig är sportig men som blir nu ännu mer sportig med kronograffunktionerna. Storleken är 40 mm, automatiskt urverk, B130, som har en gångreserv på 42 timmar. Och armbandet är som de andra i aluminiumkollektionen, i gummi med länkar i aluminum. Vattentät till 100 m och priset är 66 600 kr samt limiterad till 1 000 exemplar. 

Bulgari Aluminium GMT ref.103963

Ytterligare en Aluminum med GMT-funktion. Klockan är i storlek 40 mm med ett automatiskt urverk B192 precist som Fender-modellen. Denna har en vit urtavla samt klassisk GMT-färgsättning med svart och rött. Gångreserven är 42 tim och vattentätheten 100 m. Perfekt för de som föredrar en mer färgstark klocka med GMT-visning. Priset är 49 700 kr. 


Octo Roma Automatic ref.103927

Den här modellen är ytterst elegant och helt i svart. Boetten är i stål med DLC-yta och urtavlan har det läckra mönstret ”Clous de Paris”, små pyramidformade upphöjningar som inte bara är ett snyggt mönster utan som också rent praktiskt är bra för det motverkar reflektioner som gör det lättare att läsa av tiden i vissa svåra ljusförhållanden. Storleken är 41 mm med ett automatiskt urverk, BVL191, som har en gångreserv på 42 tim. Vattentätheten ligger på 100 m. Priset är 108 000 kr. 

Octo Finissimo Automatic ref.103856

En stående klassiker från Bulgari, Octo Finissimo. Nu i stål med en Salmon-dial (urtavla i laxfärg) som har en varm och mjuk ton, en färgtrend som fortfarande håller i sig. Ultra-tunt automatiskt urverk, BVL138, med liten sekundvisning och gångreserven är 60 timmar. Precis som tidigare har den läckert nog en microrotor i platina. Storleken är 40 mm, höjden 6,4 mm och den är vattentät till 100 m. Priset är 182 000 kronor. 



En trio av mycket avancerade klockor som bjuder på urmakarkonstens symfoni, minute repeater vilket betyder att den via ljud talar om vad tiden är vilket sker mekaniskt via miniatyrhammare som klingar tiden på gong-spiraler. Dessa klockor är framtagna i samarbete med den Italiensk/Schweiziska dirigenten Lorenzo Viotti. Klockorna är ytterst exklusiva och under Geneva Watch Days hade de bara en på plats som ofta bars av Bulgaris CEO Jean-Christophe Babin. De tre olika modellerna är:

Octo Roma Grande Sonnerie Tourbillon ref 103962

Det är den lättaste versionen av modellerna då den är i titan, storlek 45 mm med en höjd på 11,85 mm. Den är inte helt skelleterad men ändå så pass transparent att man ser en stor del av urverket via urtavlan och då framförallt de små hammarna och gong-spiralerna, som skapar ljudet, och som går jäms med boetteringen. Och likaså tourbillonen kan tydligt se ovanför hammarna. Urverket är manuellt, BVV800, med fyra hammare och en gångreserven som ligger på 72 tim. Titanet har en satinborstad yta och den delvis öppna urtavlan har mörkgrå DLC-yta. Detta är snyggt kombinerat tillsammans och toppas med kraftreservens indikation i rött. Till det ett armband i svart alligatorskinn med vikspänne i titan. 

Octo Roma Carillon Tourbillon ref. 103933

Har istället 3-hammare med tourbillon och en kraftreserv på 75 tim för det manuella urverk BLV428. Klockans storlek är något mindre, 44 mm med en höjd på 12,60 mm, boetten är i roseguld och urverket är också synligt via en delvis öppen urtavla som är i svart med DLC-yta. Visare och index är även de i roséguld och armbandet i svart alligatorskinn är även det med vikspänne i roséguld.

Octo Finissimo Minute Repeater Carbon ref. 103986

Den sista i trion är extra läcker med tanke på sitt ultratunna manuella urverk, BLV362, som har minute repeater samt en liten urtavla för sekunder. Gångreserven ligger på 42 tim och boetten samt armband är i svart kolfiber i storlek 40 mm med en höjd på 6,85 mm. Här kan man bara förnimma urverket via urtavlan eftersom den har en sandwich-effekt. Index och ring runt lilla urtavlan för sekundvisning samt kl.12 är transparenta där man genom de öppningarna kan anar delar av urverket. Men för att se härligheten får man kika på baksidan som är öppen och där man tydligt ser hammarna och deras tillhörande spiralformade gonger.


Trion innehåller riktigt läckra och avancerade klockor som ger otroligt rena och vackra toner. De gick inte gick att höra live men de spelades upp för oss via ljudfil under presentationen. Med dessa klockor bevisar Bulgari att de innehar den yttersta kunskapen för att ta fram tunna klockor med så komplicerade komplikationer som minute repeater och tourbillon som ska få ta plats i urverket. Det är otroligt exklusiva klockor som bara ytterst få kan få uppleva i verkligheten då exempelvis Octo Roma Grande Sonnerie Tourbillon är limiterad till bara fem exemplar och har en prislapp på 1 000 000 euro.