10 klockor under 5000kr

Text: Filip Ericsson


Klockor har blivit oförskämt dyra. Åtminstone de så kallade lyxklockorna från tillverkare med legendariska namn – eftertraktade hos entusiaster såväl som statussökare världen över. Men fortfarande finns intressanta kvalitetsklockor för riktigt rimliga priser. Eqotime listar tio sköna armbandsur för upp till runt 5000 kronor. 


Baltic HMS 002

När det kommer till mekaniska klockor i de lägre prissegmenten har myriaden av de så kallade mikromärkena mycket att erbjuda.  

Baltic är ett franskt märke som slog upp portarna så sent som 2016. Fokus ligger mot prisvärda mekaniska klockor med vintage-anstrykning, och utgör med sina vackert formade armbandsur riktigt tilldragande val för den prismedvetne entusiasten.  

Klockorna sätts samman i Besançon, Frankrikes klock-Mecka, men priserna hålls nere genom urverk från lågprisspecialisten Miyota samt delar härstammandes från Hong Kong. 

HMS 002 är en elegant herrklocka med en vacker så kallad sektor-urtavla, en tydlig inspiration från 1940-talets sirliga formkultur. Flera färger hos urtavlan erbjuds, där den laxrosa är trendigast och kanske också snyggast. 

HMS mäter 38mm i diameter och 13mm i höjd. Detta dock medräknat det starkt välvda glaset; klockan i sig är blott 10 hög och lär därmed ge en relativt slimmad profil. Glaset är för övrigt gammaldags plexi, även det ett sätt att pressa priset, medan vattentätheten är till 50m. 

Inuti tickar som sagt en japansk Miyota-enhet i form av Caliber 8315, ett automatiskt verk med goda 60 timmars gångreserv. Precisionen är -20/+40 sekunder per dygn, alltså fjärran kronometerprecision. Men så kostar en HMS 002 blott kring 5000 kronor. Mycket form och mekanik för pengarna alltså! 


Benrus DTU-2A/P Military Field Watch 

En annan genre som frekvent bjuder på mekaniska armbandsur till låga priser är den så kallade fältklockan (field watch), som erbjuder stryktålighet och ypperlig läsbarhet såväl som en ofta spännande historia. Något för den som helst bär mer informella klockor. 

Fältklockan föddes för tjänstgöring i krig och började masstillverkas kring tiden för första världskriget. Därefter, i fredstid, har deras egenskaper kommit att göra nytta även för civila utomhusaktiviteter såsom vandring, jakt och fiske, särskilt i USA som tidigare var framstående tillverkare av just fältklockor.

Benrus grundades i New York 1921 och blev känt främst för militära armbandsur under andra världskriget och Vietnamkriget. Man levererade ett stort antal fältklockor till de amerikanska trupperna och entusiaster har även uppmärksammat att Steve McQueen bar ett exemplar i biljaktsrullen Bullit från 1968.

Benrus föll dock snart i glömska men återupplivades glädjande nog under 2020. Idag producerar man aggressivt prissatta sport- och fältklockor i retrostil vilka sätts samman i USA och som i huvudsak motoriseras av mekaniska urverk från Schweiz.   

Den utpräglade fältklockan DTU-2A/P är det första resultatet efter återfödelsen, en ogenerad kopia av det armbandsur som levererades till den amerikanska militären 1964, för tjänstgöring i Vietnam.   

Den nya klockan delar den tydliga, distinkt utförda urtavlan från originalet men har växt till 39.5mm i diameter. Boetten är av stryktåligt blästrat stål och inuti tickar ett enkelt men pålitligt Sellita Caliber SW200 från Schweiz. Vattentätheten är till motsvarande 50 meter och glaset är klassiskt – och billigt – akryl.   

Tack vare de jordnära specifikationerna kan priset hållas lågt: efter lite surfande hittade undertecknad ett exemplar för 5139 kronor. En stor skopa klassisk form, schweizisk mekanik, världshistoria och Hollywood-koppling för pengarna! 


Bulova A-11 Hack Watch 

Ännu ett amerikanskt märke är Bulova, som dock till skillnad från Benrus är en global storspelare som sedan 2008 ägs av japanska Citizen. Företaget grundades i USA 1875 medan tillverkningen flyttade till Schweiz redan 1912. Idag sker tillverkning i Schweiz, Japan och Hong Kong. 

Märket erbjuder ett brett utbud av armbandsur av olika typer för gemene man, allt från rektangulära dressur till tuffa sportklockor, via retroklockor som hittat inspiration från olika epoker i märkets historia.  

Undertecknads Bulova-favoriter, salivframkallande retro-dykaren Mil-Ships liksom undersköna dressaren Frank Sinatra Rat Pack, är några tusen för dyra för denna lista, så ögonen faller återigen på ett rustikt fältur: Bulova A-11 Hack Watch.  

Liksom flera andra amerikanska tillverkare levererade Bulova armbandsur till landets krigsmakt, bland annat under andra världskriget. Bulova A-11 är en övertydlig blinkning till de fältklockor från Bulova som bars av de amerikanska soldaterna under kriget.  

Klassiskt formad boett och en urtavla med typisk fältklocka-prägel erbjuds inom en boettdiameter om 38mm. Glaset är mineral och vattentätheten till 30 meter.  

Inuti sitter ett mekaniskt verk med automatisk uppvridning från Miyota i form av Caliber 8S20. Det erbjuder 42 timmars gångreserv och så kallad hackningsfunktion, det vill säga att sekundvisaren stannar när man drar ut kronan för att ställa klockan. Inte helt vanligt på så pass billiga klockor. Därav modellens efternamn! 

Strax över 4000 kronor köper denna rustika, lättavlästa och mekaniska Bulova med sin intressanta militärhistoria. Som hittat! 


Citizen Tsuyosa Automatic 

Känt för sina folkliga kvartsur som håller i en evighet släppte Citizen, säkert till någras förvåning, under 2022 en mekanisk sportklocka med integrerad länk, denna så trendiga företeelse som startade med svindyra Audemars Piguet Royal Oak redan 1972.  

Citizens bidrag Tsuyosa ligger förstås på den diametralt motsatta ändan av prisstegen, och erbjuder därför sällan sedd valuta för pengarna. För det är både ett välformat och välgjort herrur som presenteras.  

Stålklockan mäter för många idealiska 40mm och är 11.7mm tjock, inget att orda om. Vattentätheten är till 50 meter och glaset är safir. Även baksidan är glasad för att bäraren okulärt ska kunna avnjuta det japanska urverket, men där får man nöja sig med ett billigare mineralglas.  

Urverket är hämtat inifrån koncernen och utgörs av ett Miyota Caliber 8210, ett massproducerat basverk som slår med modesta 21 600 svängningar per timme och ger 40 timmars gångreserv. Ger knappast kronometerprecision men lär ticka på oförtrutet under många år.  

Tsuyosa erbjuds med ett stort antal färger till urtavlan, så många att det blir tradigt att skriva ner. Kika på Citizens hemsida och välj en favorit! En variant med liten sekundvisare och strukturerad urtavla (slät på övriga versioner) presenterades så sent som i år och skänker mer elegans åt modellen – samt ett lite finare urverk i form av Miyota 8322 med 60 timmars gångreserv.  

Priset är blott 3500 kronor och därmed ett utmärkt alternativ för klockentusiasten med skral ekonomi, och för alla andra med för den delen. Den snyggt skurna boetten, väldesignade stållänken och det överlag seriösa, snustorra formspråket skapar onekligen ett tilldragande vardagsur.  Det genom baksidan skådbara mekaniska urverket är pricken över i.  


CWC G10 

CWC (Cabot Watch Company) grundades i Storbritannien 1972 och var uteslutande fokuserat på armbandsur för militärt bruk. Företaget blev snabbt storleverantör till den brittiska försvarsmakten, med fält-, dykar- och pilotklockor på repertoaren.  

Fälturet G10 utkom 1980 och levererades till det brittiska försvaret ända fram till 2008. Därefter fortsatte tillverkningen för den civila marknaden och modellen finns alltjämt kvar i produktion. Den sker idag i Schweiz och inuti sitter ett kvartsverk från ETA.  

Boetten mäter blott 36.5m i diameter och 10mm i höjd. Vattentätheten är till 50 meter medan glaset är gammaldags akryl. Mjukt och repkänsligt men också betydligt billigare och mer krossäkert än safir. Klockan kommer med ett tåligt textilband i grått. 

En intressant funktion är att man som ägare själv lätt ska kunna byta ut batteriet. På baksidan av boetten finns nämligen en rund liten lucka som enkelt skruvas av med en vanlig mejsel, och där under sitter batteriet! 

G10 är onekligen ett mycket ekonomiskt och robust armbandsur med extrem läsbarhet, som tack vare sitt batteridrivna urverk från ETA även utlovar precision och hållbarhet av stora mått. CWC köps genom märkets hemsida och priset är 232 pund, i runda slängar 3000 kronor enligt gällande valutakurs.  

För den som önskar ett mekaniskt urverk finns även CWC G22, som ser likadan ut men som har ett automatiskt urverk från likaledes schweiziska Sellita (SW200). Den är aningen större med 38.5mm i diameter. Priset ligger i skrivande stund på 457 brittiska pund och hamnar därmed några hundra kronor på fel sida 5000-kronosstrecket.  


Laco Augsburg 

Laco grundades i Pforzheim, sydvästra Tyskland, 1925. Snabbt blev man en storspelare på klockmarknaden med masstillverkning av armbandsur såväl som urverk som såldes till andra märken. Under andra världskriget tillhandahöll man pilotklockor till Luftwaffe; en föga smickrande historia, men det är som det är.  

I modern tid har man fokuserat på mycket prisvärda pilotur med retrodesign, och instegsmodellen Laco Augsburg är just ett sådant. Den finns med boett på 39 alternativt 42mm och fås med läderband eller stållänk.  

Glaset är safir och vattentätheten är till 50 meter. Inuti tickar ett automatiskt urverk från Miyota i form av Caliber 82S0, ett typiskt massproducerat basverk som sitter i många mekaniska klockor i den lägsta prisklassen (vilket märks i den här artikeln!). Gott så, för fungera lär det göra länge.  

Priserna är låga, 340 Euro med läderband och 390 Euro med stållänk. Priset är detsamma för båda storlekarna.  

Lacos pilotur bör onekligen utgöra en finfin tidmätare för vardagens bestyr. Den erbjuder hög kvalitet, bästa läsbarhet och tjusningen från ett mekaniskt urverk – utan att det kostar skjortan.  


Seiko 5 Sports “SKX Sports Style” 

Dykarklockorna från den japanska jätten Seiko har förblivit legender som omhuldats av oräkneliga entusiaster i decennier. I modern tid alstrar namnet “SKX” nostalgitårar hos mången märkesföljare.  

Modellen tillverkades i miljoner exemplar mellan 1996 och 2020 och är en igenkännlig krabat med sin chosefria urtavla, “Pepsi”-bezel och snygga gummiband. Att Robert Redford bär en SKX009 i skeppsbrottsfilmen All Is Lost är naggande, och visst hade den utgjort en perfekt kompanjon på en jorden-runt-seglats även i verkligheten.  

Eftersom SKX-serien till mångas förtret idag är nedlagd får hugade Seiko-spekulanter vända sig till efterföljaren: Seiko 5 Sports med följdnamnet “SKX Sports Style”. Seiko har alltså inte glömt sin gamla goding. 

5 Sports har med sin vridbara Pepsi-bezel formen av en dykarklocka men är vattentät till 100 meter. Så något dykarur i egentlig mening är den väl inte men visst går den att bada med. 

Boetten mäter 42.5mm i diameter och 13.4mm i höjd, en ganska rejäl bit alltså. Under 2023 dök även en variant på 38mm upp, med nya färger på urtavlan men alla med svart bezel. Glaset är mineral men extra härdat vilket på Seiko-språk kallas för “Hardlex”.  

Inuti sitter ett automatiskt urverk i form av Caliber 4R36 av Seikos eget fabrikat. Det slår med måttliga 21 600 svängningar per timme och ger 40 timmars gångreserv. Precisionen beräknas till +45/-35 sekunder per dygn. Inte särskilt imponerande men så kostar denna 5 Sports blott 4000 kronor. Onekligen mycket mekaniskt sportur för slantarna.


Timex Giorgio Galli S1 

Det populära lågprismärket Timex grundades i USA redan 1854, då under namnet Waterbury Clock Company. Efter andra världskriget riktade företaget in sig på prisvärda armbandsur för vanligt folk och förblev USA:s största klocktillverkare.  

En anledning till den efterföljande succén var att man snabbt anpassade sig till den så kallade kvartskrisen och började massproducera kvartsklockor till låga priser. 2001 upphörde produktionen i USA och all tillverkning flyttade till låglöneländerna Filippinerna, Indien och Kina.  

2019 utkom en elegant herrklocka med mer premium-ambitioner än brukligt hos märket. Timex italienske designchef Giorgio Galli fick nämligen uppdraget att skapa en egen modell som skulle kombinera kvalitet och framstående form med god tillgänglighet, det vill säga ett humant pris.  

Inledningsvis mätte S1 41mm medan en unisex-variant på 38mm anslöt i december 2021. Modellen är huvudsakligen utförd i borstat 316L-stål, med ihåliga luggar som ger karaktär och raffinemang hos en vackert svarvad boett med klassiska drag. Tjockleken är 11mm för båda, relativt tunt, och vattentätheten är till 50 meter. 

Urtavlan kommer i blått, grönt och mörkgrått för 38mm-versionen och uteslutande silver för 42millimetaren. Alla har så kallad sunray-finish och ståtar med en synlig juvel på nedre delen av tavlan, en verklig Giorgio Galli-markör. Den ska förstås påminna om det mekaniska urverket under skalet. 

I S1 sitter föga förvånande ett Miyota-verk, här i form av Caliber 9039 som tillhör den japanska tillverkarens mer premiumbetonade urverk. Framför allt är det mer omsorgsfullt dekorerat och kan skådas genom en baksida av glas. Det tickar med 28 800 svängningar per timme, ger 42 timmars gångreserv och har en väntad precision på -10/+30 sekunder per dygn. Konkurrenskraftigt för prisklassen. 

S1 kommer med ett svart, syntetiskt gummiband som ter sig både elegant och sportigt och priset stannar vid 450 Euro. Rejält med form och finish för prisklassen! 


Tissot PRX Digital 

Det är av naturliga skäl mestadels mekaniska klockor som får pryda denna lista men även kvartsklockor har sina följare. Och Tissot PRX Digital är onekligen en festlig sådan! 

Det schweiziska märket skapade en stor succé med sin 70-talsinspirerade lyxsportklocka i budgetklassen – PRX – för några år sedan. Den erbjöd skarp form och en byggkvalitet som gott och väl överträffade dess låga pris. Sedan dess har utbudet vuxit och PRX säljs idag i 35- och 40mm-varianter, med kvarts- och automatiska urverk, flera färgval för urtavlorna samt PVD-behandlade boetter utöver vanligt stål.  

Utöver dessa har en digital variant tillkommit som en hyllning till de så populära digitalklockorna som prydde var mans handled under 70- och 80-talen. Bortsett från det retrodrypande digitalfönstret delar PRX Digital specifikationerna med övriga PRX:er. 

Det betyder att den erbjuds med 35- och 40mm-boetter, är vattentät till 100 meter och innehar samma vackra integrerade länk som sina analoga familjemedlemmar. Som en lyxsportklocka alltså, fast billig. Priset ligger på 4395 kronor.  


Unimatic U2 Classic 

Italienska mikromärket Unimatic grundades av två industridesigners från tekniska universitetet i Milano 2015 och är ett unikum med sitt egenartade, minimalistiska formspråk och totalfokus på tåliga verktygsklockor. 

Dykar- och fältklockor erbjuds i mindre serier och priserna är mycket attraktiva. U2 Classic är ett utpräglat fältur med en form som ter sig både grovhuggen och elegant. Boetten mäter modesta 38.5mm och 12.7mm i höjd. Vattentätheten är goda 300 meter och ett tjockt safirglas säkrar det. 

Inuti sitter ett automatiskt urverk från Seiko i form av Caliber NH35A med 41 timmar gångreserv. Enkelt, billigt och hållbart.  

Märket saluförs i Sverige och priset hamnar någon hundralapp norr om 5000 kronor. Nog är detta ett pangpris, för fränare märke får man väl leta efter. Klockorna är tåliga som få och skänker diskretion och avantgardism i skön förening. Vad väntar vi på?