Text: Filip Ericsson
Retroklockor, det vill säga armbandsur som i sin formgivning blickar tillbaka till sina märkesförfäder från svunna tider, är alltjämt ett omåttligt populärt och lukrativt segment. Eqotime passar på och listar 6 favoriter på marknaden just nu.
Breitling Superocean Heritage ‘57
Ända sedan Breitling till mångas förvåning presenterade retro-mästerverket Superocean Heritage ‘57 under 2020 har den utgjort en favorit hos undertecknad. Det handlar om en nyversion av märkets första dykarklocka Superocean från 1957, en renlärig hyllning till klockan som många inte kände till men som Breitling-entusiaster lär ha gjort kullerbyttor av lycka inför när nyheten brast.
I 1950-talets trend med dykning som rekreation såväl som professionell aktivitet exploderade marknaden av dykarklockor från märken som Omega, Rolex, Blancpain och Jaeger-LeCoultre. Breitling ville inte vara sämre och 1957 dök man in under havsytan med lanseringen av dykaruret Superocean.
Genom sin konkava vridring och en tunn, graciös boett stack den ut gentemot konkurrenterna och gav ett för genren ovanligt elegant uttryck.
Idag är denna första generation Superocean särdeles omhuldad av samlare, och högst sällsynt. När de väl dyker upp på vintage-marknaden kan de gå för många hundra tusen kronor. Modellen har därefter kontinuerligt kommit i nya versioner och tillhör alltjämt en huvudfåra i Breitling-paletten.
Nya Superocean Heritage ‘57 mäter 42mm över bezeln. Jo bezeln, för boetten i sig är endast 38mm i diameter. En egenhet då bezeln liksom sticker ut över boetten.
Vattentätheten är till 100 meter, vilket gör att den tekniskt sett inte räknas som dykarklocka. Även den åt båda hållen vridbara bezeln stryker under det. Brukligt hos riktiga dykarur är ju annars att den endast kan vridas åt ett håll. Heritage ‘57 ska i stället ses som en så kallad ”skindiver”, vilket inte är fel då det var precis vad den var också 1957!
Glädjande, och lite överraskande, är att Heritage-femtiosjuan är så tunn; den mäter endast 9.9mm på höjden vilket botar den allvarligaste av tidigare Breitling-sjukor – tjockleken. ‘57 lär alltså slinka in fint under skjortärmen, en närmast unik egenskap bland marknadens dykarklockor som i de flesta andra fall är betydligt tjockare – inklusive min egen Omega Seamaster Diver ska nämnas, som ju mäter mer byngliga 13.5mm. För att ta ett exempel.
Formen ter sig briljant; elegant men samtidigt något psykedelisk med sin rättrogna, konkava bezel och urtavlans egensinniga indikatorer – precis som hos originalet.
Samtidigt är den graciös och närmast vacker som ett smycke, i allt från den tunna boetten, den sirliga bezeln i keramik och den smakfullt utförda urtavlan som osar 1950-tal och ter sig helt tidlös på en och samma gång.
Inuti sitter ett modifierat ETA 2892-verk, denna så renommerade enhet som suttit i så många prestigeklockor genom åren. Jag har själv ägt flera Omegor med detta basverk och Breitling kunde inte ha gjort ett bättre val. Tunt, sofistikerat, stryktåligt och exakt. Självklart är det kronometer-certifierat såsom de flesta urverk i Breitling är.
Till en början erbjöds Heritage ‘57 i ett gäng begränsade upplagor med färgglada urtavlor, under namnet “Capsule”. Därefter dök den obegränsade varianten upp med en mer klassiskt utförd tavla i svart eller blått. Även en version med guldinlägg i bezeln finns att tillgå. Läderband eller stållänk i klassisk så kallad mesh-form är andra valmöjligheter.
Idag erbjuds även specialvarianten “Highlands” som inspirerats av färger och material från Skottland, med urtavlor i blått, brunt, grönt, och gult – alla med en typ av sunray-finish. Och armband i tweed!
Den mest klassiska versionen i svart finns alltjämt kvar i paletten på Breitlings hemsida, även om det råder delade meningar om den faktiskt finns kvar i produktion eller inte. I annat fall finns nya klockor på Chrono24 såväl som på Uret.se. Åtminstone i skrivande stund. Priserna ligger på strax över 50 000 kronor för en sådan med stållänk. Det är just den som undertecknad vill ta med hem!
Allt blev ju så rätt med Breitlings retro-present: formen, måtten, utförandet, urverket, priset. Och just den tunna boetten är nog det som attraherar allra mest; det är något tilldragande med tunna klockor, något elegant och raffinerat över dem.
Breitlings pånyttfödelse som inleddes 2017 med nya direktören Georges Kern fick åtminstone artikelförfattaren att färdas från Breitling-belackare till entusiast på extremt kort tid, och Superocean Heritage ‘57 spelade en betydande roll på den resan.
Referensnummer A10370121B1X2
Pris 59,200 kronor på band och 62,200 kronor på länk
Bulova MIL-SHIPS-W-2181
Bakom ett ytterst krångligt namn döljer sig en enkel skönhet.
Amerikanska Bulova levererade tusentals klockor till USA:s krigsmakt under andra världskriget, och under 50-talet beställde den amerikanska flottan ett nytt armbandsur av märket. Det var ämnat att möta det operationella behovet för olika typer av militära dykare, och kravspecifikationen var vattentäthet i aktuella djup, läsbarhet i mörker samt att den skulle ha en roterbar bezel.
En prototyp utmynnade i tolv exemplar men någon serietillverkning blev det aldrig, efter att Bulova dragit sig ur projektet. Orsaken till det är omtvistad och inget som kommer att behandlas här. Idag fokuserar vi istället på att dessa prototyper har inspirerat en ny version som presenterades under 2021 – med smakligt resultat!
Nya klockan följer helt originalets form, från den klassiskt ritade boetten och smala luggarna, den vridbara ringen samt urtavlan med dess visare och indikatorer. Även måtten stämmer överens: 41mm över boetten. Vattentätheten är till 200 meter och glaset numera safir.
MIL-SHIPS såldes i början i två versioner, en i en upplaga om 1000 exemplar som kom i en specialbox formad som en gammaldags dykarhjälm färgad i guld, samt en version i obegränsad upplaga. Man får förmoda att den begränsade varianten idag är slutsåld.
Inuti den begränsade sitter ett basalt men välfungerande Sellita SW200 medan ett automatiskt Miyota-verk i form Caliber 82S0 finns i den obegränsade. Det senare tickar med låga 21 600 svängningar per minut, erbjuder 42 timmars gångreserv och har en precision på -20 till +40 sekunder per dygn. Enkla enheter alltså, vilket speglar priset som är tillfredsställande lågt (åtminstone den obegränsade upplagan).
En egenhet som nya MIL-SHIPS delar med original-prototypen är den lilla pappersremsan som visas i nedre delen av urtavlan. Den håller reda på fuktighetsgraden inuti klockan och ändrar färg i det fall fukt skulle tränga in. Tveksamt praktiskt värde kanske men väl en lite rolig teknisk detalj som stärker klockans egenart!
Boetten är i stål som förefaller vara blästrat, vilket ger en skönt matt yta som både är snygg och ändamålsenlig för ett äventyrsliv i sus och dus. Boetten är harmoniskt formad och sticker ut genom sin smala luggbredd på blott 16 millimeter.
Bulova-klockorna designas i New York men tillverkas sedan länge i Schweiz. MIL-SHIPS kommer med ändamålsenligt nylonband i grått och kostar runt 9000 kronor. Den begränsade upplagan gick på ungefär det dubbla.
Referensnummer 98A266
Pris 9,000 kronor.
Cartier Privé Tank Normale
Det mesta av produktionen hos det anrika franska företaget med sina Schweiz-tillverkade lyxklockor kan nog betecknas som retro-anstruken idag.
Cartier Tank lär vara märkets mest ikoniska modellserie. Den lanserades redan 1919 och ynglade sedermera av sig i ett gott antal varianter med olika form, men där alla delade den typiska stridsvagnsformen sedd uppifrån.
I början av 2023 presenterades en ny Tank-variant som var mest retro av dem alla: Privé Tank Normale. Den har nämligen hämtat inspiration från den allra första Tank-klockan hos boett såväl som urtavla och glas.
Måtten mäter numera 32.6 x 25.7mm för att vara exakt, märkbart större än 1919 års original men knappast bastant med dagens mått mätt. Tjockleken ligger på blott 6.85mm – dressigare blir det inte.
Normale kommer i gult guld eller platina med antingen guld-/platinalänk eller läderband. Båda är begränsade till 200 exemplar vardera med läderband samt till 100 med länk.
Båda versionerna erbjuds även i så kallat skeleton-utförande i 50+50 exemplar, där urverken är synliga från framsidan. Dessa klockor är också något större (35.2×27.8mm) och tjockare (8.15mm). Men det slutar inte där; platina-varianten i skeleton-utförande säljs även med hela boettens framsida fylld med diamanter i ytterligare 20 exemplar.
Inuti Normale sitter ett litet, manuellt uppdraget urverk i form av Cartier Caliber 070. Det slår med 25 200 svängningar per minut och erbjuder 38 timmars gångreserv. Inga sensationella siffror i sig men däremot imponerande urmakeri med tanke på att de ska få plats i så små och tunna klockor. Urverket är endast 15.29mm i diameter och 2.15mm högt.
Skeleton-klockorna drivs av Caliber 9628 MC som har 24-timmarsskala (i stället för brukliga 12), är likaledes manuellt uppdraget med 38 timmars reserv men slår med blott 21 600 svängningar/min, samt är tjockare med sina 3.9mm.
Såsom de flesta Cartier-klockor har även Privé Normale den obligatoriska ädelstenen ute på kronan. Guld-varianten har en blå ädelsten (safir) medan platina-klockan har en röd (rubin).
Boetterna hos alla versioner har en helt borstad yta, vilket ger ett vackert nedtonat uttryck. Med de ringa måtten och den urklassiska formen hos boett, länk, urtavla och visare har Cartier onekligen vaskat fram en riktig dröm till dressklocka. Det udda formade glaset gör det bara ännu vackrare. Men smakar det så kostar det förstås – väldigt mycket.
Med tanke på de högst begränsade upplagorna är det kanske inte möjligt att förvärva en Privé Normale hos Cartier idag men vid presentationen i mars 2023 var priserna som följer:
Guld/läderband: 33 300 Euro.
Platina/läderband: 37 400 Euro.
Guld/guldlänk: 49 800 Euro.
Platina/platina-länk: 57 500 Euro.
För Skeleton-varianterna finns i skrivande stund inga prisuppgifter tillgängliga, men jag kan lova att de inte är billiga.
Lebois & Co Heritage Chronograph
Lebois & Co grundades av den franska klocktillverkaren Dodane 1934. Tanken var att skapa ett schweiziskt märke som skulle tillverka kvalitetsklockor till bra priser. Det var aktivt fram till 1972 då tillverkningen lades ner, som en följd av den så kallade kvartskrisen.
80 år efter grundandet, och 42 år efter dess hädanfärd, återuppstod Lebois & Co 2014 efter att namnet köpts upp av den holländske entreprenören och klocksamlaren Tom Van Wijlick. Den nystartade reinkarnationen kan betecknas som ett så kallat mikromärke, det vill säga ett litet företag med bara några fåtal anställda som bygger ett fåtal klockor per år.
Att Van Wijlick, som i intervjuer uttryckt en önskan att skapa ett eget klockmärke, fick upp ögonen för just Lebois & Co kom sig av en händelse när han fick se ett foto på en gammal Lebois-kronograf från 1940-talet – och föll pladask.
Det skulle dröja till 2023 innan en kronograf inspirerad av Lebois klassiska klockor nådde marknaden. Välkommen Lebois & Co Heritage Chronograph!
Det nya Lebois-gänget har skapat en riktigt vacker herr-kronograf med ett extremt klassiskt formuttryck, med till synes perfekta proportioner och varsamt utförda urtavlor som minner om bättre tider.
Modellen kommer i flera utföranden med urtavlor i “Salmon and gold”, “Cream with multicolour scales”, “Silver opalin & sun-brushed sector, “Black and gold” samt “Salmon Pulsation”, där den senare har en pulsometer i urtavlan i stället för takometern/telemetern, som på de andra versionerna. Klockorna levereras med mocka- eller läderband beroende på version.
Måtten är harmoniska med 39mm i diameter och blott 10.5mm i höjd, som med det kraftigt välvda glaset blir 13.9mm – normalt för en modern kronograf. Safirglas finns både fram och bak och vattentätheten är till motsvarande 50 meter. Gott så.
Inuti tickar Caliber LC-450 som har utvecklats av den schweiziska urverksfabrikören La Joux-Perret, ett företag som ägs av japanska Citizen och som levererat urverk till bland annat Hublot och Tag Heuer.
LC-450 är en manuellt uppdragen så kallad column wheel-kronograf med 60 timmars gångreserv och ett påstått gott magnetskydd, en modern enhet vars vackra detaljarbete som sagt kan avnjutas genom baksidan.
Priset ligger kring 32 000 kronor beroende på valutakursen och köps genom företagets hemsida. Då det handlar om ett mikromärke med begränsad produktionskapacitet kanske det är läge att vara snabb! Särskilt med tanke på de undersköna retro-formerna, den fina finishen och de rimliga priserna.
Referensnummer 324.478
Pris 32,500 kronor.
Longines Conquest Heritage
Longines, storspelaren i Schweiz klockindustri och lukrativ del av Swatch Group, erbjuder ett stort utbud av eleganta kvalitetsur för gemene man. Med kombinationen rimliga priser, god design och förnämlig historia fångar man klockköpare bland entusiasterna såväl som hos vanligt folk utan större klockintresse.
Samtidigt är Longines den kanske allra främsta tillverkaren av retroklockor, denna populära genre som i princip (åter)skapades av märket med snygga retro-dykaren Legend Diver 2007. Idag saluförs en stor mängd vackra klockor som formmässigt blickar långt tillbaka i märkeshistorien, och nya verkar släppas kontinuerligt. Longines har ju så oerhört mycket gammalt att inspireras av.
Därför kan det också vara svårt att välja ut en retro-favorit från märket, för det är nog främst retrouren som lockar mest när det kommer till Longines, enligt många.
En tydlig kandidat som utkom så sent som 2023 seglar dock snabbt upp på näthinnan – Conquest Heritage. Longines Conquest är ju en klassisk Longines-modell som utkom 1954 och som sedan dess spelat rollen som elegant sportklocka i Longines-paletten.
Retroversionen Conquest Heritage, sedan, har funnits i programmet sedan 2014 men har nu alltså kommit i en helt ny version. Att den är vacker som en dag och packad med den allra senaste av mekanisk Longines-teknologi gör inte saken sämre.
Boetten kommer i två storlekar, 38 och 40mm, och urtavlan i silver eller svart. Tjockleken är 10.8mm och vattentätheten 50 meter. Ett smidigt och praktiskt handhavande utlovas således.
Och nog har man fått till en ypperligt välsvarvad form, med en tavla som med sina tjocka indikatorer och visare i guldfärg doftar gott av den gamla fina världen. Longines snygga logga på överdelen av urtavlan, modellnamnet i vacker skrivstil på nederdelen samt avsaknaden av datum, fulländar det hela.
Inuti sitter Longines Caliber L888, en modern enhet som utvecklats av ETA exklusivt för Longines, med 72 timmars gångreserv och balansfjäder i moderiktig kisel, något som ger goda antimagnetiska egenskaper. Onekligen ett mycket exakt och slitstarkt urverk som med sedvanlig service sannolikt kommer att ticka på längre än dess ägare.
Conquest Heritage levereras med svart läderband till den svarta varianten och ljusbrunt till silver-varianten.
Priserna har stigit hos Longines på senare år men det har även specifikationer och kvalitet, varför de även fortsättningsvis bör anses som mycket konkurrenskraftiga. Svenskt listpris för Conquest Heritage av alla varianter är 35 800 kronor.
Referensnummer L1.649.4.52.2 / L1.649.4.72.2
Pris 35,800 kronor.
Vulcain Monopusher Heritage
Schweiziska doldismärket Vulcain har en lång historia med verkliga ikonklockor på sin historiska repertoar, samtidigt som det nog är okänt för de flesta icke invigda. Armbandsuret med mekaniskt alarm, Cricket, som utkom 1947 bars ju av flera amerikanska presidenter under åren och förblev därefter “The president’s watch”, ett smeknamn som följt den ända fram till idag.
Vulcain har legat i halvdvala de senaste åren men här om året gjordes ett efterlängtat nytag med färska versioner av flera av dess klassiska modeller. Cricket var förstås en av dem men även andra godbitar fanns att finna när företaget restes ur sin aska.
Kronografen Monopusher Heritage är en sådan lyckad reinkarnation, som därför tveklöst förtjänar en plats på denna lista. Starkt inspirerad av en femtiotalsmodell från märket erbjuds en balanserat formad boett på 39mm, vilken ramar in en vacker urtavla i svart. Tjockleken är förhållandevis smidiga 13mm.
Vid introduktionen hösten 2023 erbjöds även varianter med laxfärgad samt svart/silver urtavla i strikt begränsad upplaga om 50 klockor vardera.
Urverket är ett Sellita SW500, en manuellt uppdragen kaliber som suttit i många kronografer från olika märken under åren. Onekligen ett beprövat, exakt och pålitligt verk som dessutom är kostnadseffektivt. Gångreserven är 50 timmar jämnt.
En enda knapp, uppe till höger på boetten, styr alla kronograffunktioner som start/stopp/nollställning. På urtavlan finns även en så kallad pulsometer av gammaldags snitt; få lär väl använda den.
Safirglas fram medan baksidan är täckt. Vattentätheten är 50 meter. Läderband i olika utföranden erbjuds och priset är i skrivande stund 35 593 kronor, något som kommer att skifta något beroende på valutakursen. Vulcain-klockorna köps via företagets hemsida.
Nog är Monopusher Heritage en vass konkurrent till ovanstående Lebois & Co alltid. Stil, utförande, funktioner och pris är alla likvärdiga. Den som är ute efter en elegant, klassiskt formad kronograf att slita på har alltså ett svårt, men högst tillfredsställande, val framför sig!
Referensnummer MP001/MP002
Pris 35,500 kronor.