Far och son Biver startar Biver Watches

Text: Britta Rossander
Bild: Mia Litström / Biver Watches


Ett familjeföretag som Eqotime träffar under Watches & Wonders. Att det verkligen är ett familjeföretag märks på att även fru Biver och familjens Grand Old man, en fransk bulldog, med respektingivande ålder också närvarar vid vårt samtal. 


Jean-Claude Biver, nestorn med närmare 50 år i klockbranschen med jobb på Audemars Piguet och Omega, han lyfte Blancpain ur en törnrosasömn och sparkade liv i Hublot för att sedan ta hand om LVMH’s urverkstillverkning. Ja det han inte gjort inom branschen finns inte. 

Nu har han och hans 23-årige son Pierre tillsammans skapat ett varumärke med klockor i det de vill kalla museikvalité. Målet är att leverera en bro mellan det förflutna, nuet och framtiden. Antalet ur är begränsat men inte limiterat. De gör så många (eller få) klockor som de hinner med per år, talar om för kundkretsen ur många det är och tar order men bygger inte upp någon kö. De bästa specialisterna inom varje område är de som de arbetar tillsammans med pappa Bivers kontakter går inte av för hackor. 

På bordet ligger en minutrepeater med tourbillon och mikrorotor i tre versioner med urtavlor tillverkade av naturliga stenar – försilvrad obsidian och sodalit.  

-Minute repeater – är ett sällsynt samlarobjekt och en komplikation som är användbar och poetisk samt manifesterar ljudet av evigheten, säger Biver senior.-Vi vill att minutrepeteraren ska vara hörnstenen i varumärket, förklarar Pierre Biver, det ska vara en modern klocka inspirerad av tradition och en representant för både min far och mig. Vi la till en tredje hammare som kräver en mycket finjustering av tempot för att få tonen helt rätt. Vi valde också en tourbillon med titanbur, vilket gör den lättare men också mer utmanande att inreda, samt modern.

Även de minsta delarna, inklusive de som inte kan ses, har dekorerats för hand. Det är i efterbehandlingen som man känner igen Biver-signaturen: en strävan efter osynlig skönhet.  Urtavlan är kupolformad, svår att göra på grund av dess tunnhet, stenen är fäst på en guldplatta som är 1,15 mm hög. Själva stenen, oblattunn, är 0,6 mm. Svårigheten i produktionen ligger i att den inte får gå sönder under poleringen.

-Våra urtavlor är kupolformade, en nick till svunna tiders urmakeri, ändå är våra index moderna och böjda. visarna är dauphinformade med hyvlade krön, vinklarna är polerade och toppen har en satinfinish, säger Pierre Biver.   

-Kronan, som är den direkta kopplingen mellan klockan och bäraren, ville vi skulle vara rejäl, med vintagekänsla.   

Denna minutrepeater är designad för att bäras varje dag, överallt och under alla omständigheter. Boetten är vattentätt till 50 meter. 

-Den är ”duschtät” och ägaren kan ta med den i poolen en kort stund – vi vill att samlaren ska njuta av dem dagligen.

-Jag vill att vårt varumärke inte bara ska syssla med klocktillverkningsteknik, utan också med konsten att tillverka ur, säger Biver senior.

-Klockmakerikonsten, som all konst, har en själ och den  överfördes till föremålet av konstnären. För femtio år sedan, när jag arbetade för Audemars Piguet, brukade vi prata om ”händerna som gör miraklet”. Det sades att dessa händer föder själen. Min önskan är att återknyta kontakten med händerna på set sättet som jag lärde känna för femtio år sedan.  

-Det andra skälet är min önskan att kliva ur rampljuset och låta andra lysa. Med andra ord, att dela med mig av min kunskap, min filosofi, mina tvivel, mina misslyckanden också, eftersom misslyckande är en form av upplevelse. Jag vill vidarebefordra detta till de unga och till min son eftersom jag, tack vare varumärket Biver, nu träffar honom varje dag.

-Det tredje skälet, som skulle kunna kombineras med det första, är att tillfredsställa min passion. Det är lite själviskt, men jag brinner för tiden jag tillbringade på Audemars Piguet och Blancpain, och tiden jag tillbringade med Jacques Piguet. Det är ett minnen som jag vill behålla 

-De riktiga artisterna är de som arbetar med oss. Det kan vara jag som bestämmer var vi bygger elden och vilken ved vi använder, men det är inte jag som ska tända den. Jag påstod tidigare att det var pretentiöst att skapa ett varumärke och sätta sitt namn på en urtavla när det namnet inte är en urmakares namn. Jag sa till och med att jag aldrig skulle göra det. Men jag har utvecklats…

-Det som fick mig att bestämma var urtillverkningens historia. Urtillverkning föddes när termen ”tillverkning” inte existerade. I början fanns det bara fristående urmakare.  

-Det är också en utmaning ur entreprenörssynpunkt. Vi vill visa att vi kan göra stora saker tack vare ett kollektiv av underleverantörer, partners och kompetenser som vi samlar, säger Pierre Biver.  

-Mina idéer utmanar min fars femtioåriga erfarenhet, och ur det föds nya saker. Jag tar också med min bakgrund till detta äventyr. Under de två år jag jobbade för Phillips i London lärde jag mig mycket om klocktillverkningens historia. Jag försöker också gå i min fars fotspår och hämta så mycket som möjligt av det han har att erbjuda.

-Vår minutrepeaterrörelse utvecklades av Cercle des Horlogers, en urverkstillverkare baserad i Les Hauts-Geneveys, i schweiziska Jura nära Neuchatel. Tavlan designades av P.B.: Firman M-Design grundad av Miodrag Mijatovic och hans produktdesignchef Philippe Girard, som min far har arbetat med sedan Blancpain-dagarna.           

-Jag skulle vilja tillägga en sak: vi kommer alltid kommer att vara samlare, galet förälskade i klockor, oavsett om de är signerade av stora märken eller oberoende. Vi följer inte en konkurrenslogik, snarare tvärtom: vi är båda bara klockfans