Text: Filip Ericsson
En pågående trend inom klockindustrin idag är ett ökat intresse för så kallade microbrands, som har poppat upp som svampar ur jorden de senaste åren. Det finns hundratals från till synes jordens alla hörn. Eqotime väljer ut några av de trevligaste som alla skänker skopor av habegär.
Vad är då ett “microbrand”, eller mikromärke på ren svenska? Definitionen är nog lite flytande men låt oss försöka.
Man kanske kan säga att ett mikromärke utgörs ett oberoende företag med begränsad produktionskapacitet, ibland bestående av så lite som någon enstaka person. Ofta med en särskild inriktning, inom ett särskilt segment, och i princip alltid med urverk inköpta utifrån då man saknar kapacitet för egenproducerade verk. Vidare har man vanligen ett nära band till sina kunder, till skillnad från mer etablerade märken, samt saknar auktoriserade säljare varför klockorna då säljs direkt online.
Att få till en form som är attraktiv för ögat, samtidigt som den är egen samt lyckas skapa ett särskilt märkes-DNA, det är en kolossal bedrift som inte många lyckas uppnå. Artikelförfattaren har valt ut fem av de få bland alla mikromärken som har lyckats med just det konststycket. Vi tar det i bokstavsordning.
Airain
Det enda mikromärket med några egentliga anor i dagens urval är franska Airain. Märket föddes 1934 under namnet Montre Airain och var i själva verket ett systermärke till Lebois & Co som grundades samma år.
Nuvarande mikromärket under namnet Airain uppkom 2021 och utgör en återupplivning av det insomnade märket. Bakom återfödseln står den holländske entreprenören Tom Van Wijlick som 2014 även återuppväckte modermärket Lebois & Co. De båda ingår alltså fortfarande i samma (mikro)koncern – Compagnie des Montre Lebois & Co – och med samma pappa.
Airain gjordes berömt genom sina leveranser av pilotkronografer till den franska militärmakten under 1950- och 60-talen, i form av modellen Type 20. Just den fick också stå modell när pånyttfödda Airain presenterade sin första klocka under 2021.
Speciellt med Airain är att klockornas specifikationer fastställs av allmänhetens önskemål genom enkäter, som till exempel om de nya modellerna ska ha safir- eller mer renlärigt plexiglas och så vidare. Detta är ännu ett exempel på hur mikromärkena står närmare sina kunder/följare än de större, mer etablerade märkena.
Airain Type 20 är en närmast autentisk återgivning av originalklockan, varsamt uppdaterad med moderna tekniska inslag, förstås. Boetten är något vidare och mäter 39.5mm mot originalets 38mm, men fortfarande relativt kompakt med moderna mått mätt. Gammaldags välvt safirglas samt bezel med nedräkningsfunktion kompletterar det hela.
Urverket är ett handdraget kronografverk med så kallad column-wheel-design och fly-back-funktion från Sellita (Caliber AM2). Det erbjuder fina 63 timmars gångreserv och incablock stötskydd och har, med tanke på den rimliga prisnivån, förvånansvärt fin finish med bland annat så kallade “Côtes de Genève”-ränder.
Priset landar på runt 30,000 kronor vilket gör att Type 20 ligger i samma prisklass som en kronograf från exempelvis Longines.
På programmet finns även dykaruret Sous-Marine som dök upp förra året. Även denna är en re-make av det gamla företagets klockor. Originalet var nämligen en så kallad skin diver från det glada 60-talet.
Airains dykare mäter 38.2mm i diameter och blott 10.45mm på höjden, härligt återhållsamma mått alltså där dykarur idag tenderar att bli väl byngliga. Skruvad krona, 200 meters täthet och en bezel som vrids åt ett håll gör den till en äkta dykarklocka. Modernt safirglas gör den sedan användarvänlig även för den moderna klockbäraren.
Urverket kommer från schweiziska La Joux-Perret (Caliber G100), är automatiskt uppvridet och erbjuder goda 68 timmars gångreserv. Det kan tekniskt sett jämföras med det mer kända ETA 2824 som i decennier drivit så många mekaniska klockor i lägre prisklasser. Billigt, pålitligt och exakt således. En Sous-Marine landar på cirka 17,000 kronor.
Farer
Farer är ett brittiskt märke som grundades så sent som 2015, och är kanske undertecknads största favorit bland dagens urval av mikromärken. Modellutbudet är relativt stort och klockorna har knappast någon hemmasnickrad lågvolym-aura över sig.
Från den enkla, chosefria Three Hand Automatic till den förbluffande vackra, egensinniga Cushion Case, via en GMT såväl som en Worldtimer samt den klassiskt formade kronografen Monopusher, har Farer ett osedvanligt digert såväl som attraktivt modellprogram.
Cushion Case är en verklig karamell med sin karaktäristiskt harmoniska kuddboett om modesta 38.5mm i diameter och blott 10.5mm på höjden. Med sina snygga detaljer som den konstfulla kronan – märkets kännetecken – är den en Lisa för varje öga.
Ett hovsamt, manuellt uppvridet Sellita 216-1 möjliggör denna tunna profil samt det ringa pris om 11–12,000 kronor som Cushion Case betingar. Vackra sektortavlor i vitt/svart, silver, lax eller “tea green” (fancy benämning!) ringar slutligen in denna godbit till armbandsur.
Andra formmässiga mästerstycken är de två världstidarna, GMT Automatic och Worldtimer. Farer erbjuder således två eleganta ur som mäter tid i flera tidszoner.
Med boettens harmoniska pennföring och havsgröna urtavla bjuder GMT på en form som är utpräglat klassisk såväl som egensinnigt modern. Endast en något klumpig sekundvisare stör harmonin. Med tanke på att premiumverket Sellita SW330-1 tickar inuti är prisnivån förvånande human med runt 16,000 kronor på prislappen.
39mm över boetten och blott 10.8mm på höjden skapar idealiska mått och utgör en rak höger åt alla överjästa GMT-ur på marknaden idag. En Tudor Black Bay GMT är till exempel närmare 15mm tjock (!). Att Farer GMT slutligen är tät till 100 meter innebär att man erbjuder en närmast perfekt kompanjon på äventyrsresan över tidszonerna.
Worldtimer är knappast ett mindre läskande paket med sin vackert formade boett och varsamt utförda tavla. Även här är måtten till synes perfekta (39 x 11mm) och även här återfinns ett finfint urverk för prisklassen i form av ETA 2893-1. Exakt, pålitligt och ekonomiskt. Priset för Worldtimer ligger på runt 18,000 kronor.
Ovanstående exempel utgör artikelförfattarens egna favoriter i Farer-programmet, men på företagets hemsida finns ytterligare fler attraktiva ur. Ett besök rekommenderas!
Furlan Marri
Furlan Marri startade sin verksamhet så sent som 2019. Bakom projektet ligger den schweiziske industridesignern Andrea Furlan med bakgrund inom klockindustrin, samt klocksamlaren och investeraren Hamad Al Marri med ursprung i Mellanöstern.
Affärsidén är att erbjuda klassiskt formade ur som osar nostalgi, med stor omsorg för detaljer och en nära relation med kunderna, samt en svårslagen prisvärdhet. Företagets första produkt var en serie retroinspirerade kronografer med ett ovanligt urverk av så kallad meca-quartz-typ från Seiko.
Det innebär ett kvartsverk som parats ihop med en mekanisk kronografmodul. Därigenom erhålls kvarts-precision hos klockan men med den mekaniska kronografens snygga, svepande sekundvisare.
Mechaquartz Chronograph har modesta boetter om 38mm och är blott 11.3mm tunna, samt erbjuds i sektor-urtavlor med tre olika färgkombinationer. Priserna är förbluffande låga och en Mechaquartz fås för runt 7,000 kronor.
Senaste tillskottet och tillika företagets andra modellserie utgörs av Mechanical som innebär, såsom det enkla namnet antyder, mekaniska armbandsur med tre visare, kort och gott.
Boetten med sina droppformade luggar som hos en gammal Vacheron Constantin-kronograf är svårt bildskön, och även här bjuds snygga sektortavlor i vitt, grått samt den idag så populära lax-tonen.
Måtten är också här härligt återhållsamma; Mechanical mäter blott 37.5 x 10.5mm vilket fulländar detta konstfulla armbandsur.
Inuti tickar ett automatiskt urverk från schweiziska La Joux-Perret (Caliber G101). Det bjuder på goda 68 timmars gångreserv och en för prisklassen förvånansvärt hög finish, vilket okulärt kan avnjutas genom baksidans safirglas. Priserna ligger på cirka 13–14 000 kronor vilket framstår som närmast ögongnuggande lågt. Problemet är bara att klockorna flankeras av “not available” på företagets hemsida. Attans!
Traska
USA har onekligen en långvarig och intressant horologisk historia, så glädjande var att ett amerikanskt mikromärke fick plats bland artikelns fem utvalda.
Traska föddes 2018 och har sedan dess lyckats utkomma med hela fem modellserier, trots att företaget drivs av endast tre personer. Fokus ligger på mekaniska, sportiga, klassiskt formade och mycket prisvärda armbandsur. Priserna understiger nämligen 10,000 kronor.
Märkets specialitet tycks vara allround med form och användningsområde inspirerade av segmentet “lyxsportklockor”, men i en helt annan prisklass förstås. Nog är det en del Rolex Oyster Perpetual och Omega Seamaster Aqua Terra över märkets klockor.
Att man kan hålla så pass låga priser beror bland annat på att man uteslutande använder japanska urverk från Miyota. Knappast lika exakta eller tekniskt högtstående som nämnda Rolex- eller Omega-klockor men definitivt ett ekonomiskt sätt att avnjuta ett pålitligt mekaniskt urverk.
Modellerna Commuter och Summiteer personifierar “en klocka för alla situationer”-stilen med diskret, harmonisk linjeföring, försynta mått (36-38mm) och en stryktålighet markerad av 100 meters vattentäthet. Utöver dessa finns en sportig GMT (Venturer), ett klassiskt dykarur (Freediver) samt snygga Seafarer med intern bezel och dubbla kronor (som på en Longines Legend Diver).
Unimatic
Unimatic är ett mikromärke som verkligen sticker ut med sitt speciella ursprung, högst egenartade designspråk och totala fokus på tåliga verktygsklockor. Märket grundades i Italien 2015 av ett par industridesigners från tekniska universitetet i Milano.
Första klockan var Modello Uno, en grovhuggen dykarklocka med en utpräglat minimalistisk form. Därefter följde en fältklocka utan vridbar bezel (Modello Due) samt en kronografvariant av dykaren. Idag utgörs programmet av dessa i “Classic editions”-serien, medan ett flertal nya modeller har tillförts i modellserien “Special Editions” som alla utgår från nämnda dykar- och fältvarianter.
Specialutgåvorna säljs alla i begränsad upplaga och utbudet omfattar titanklockor med blå urtavla/bezel/gummiband, ett par mocka-bruna varianter med matchande mockaband, svarta versioner helt utan indikatorer i urtavlorna, helsvarta PVD-varianter, och några till. Alla klockor är täta till 300 meter.
Kronograferna drivs av kvartsverk medan övriga modeller har automatiska urverk. De klassiska, icke-limiterade har japanska verk från Seiko medan special-varianterna drivs av lite dyrare schweiziska enheter i form av Sellita SW200-1. Tåligt och pålitligt snarare än fint i kanten alltså.
Priserna är låga och startar på runt 5000 kronor. Specialvarianterna med sina Sellita-verk är något dyrare men fortfarande förbluffande prisvärda. Dyraste dykarklockan i titan landar på cirka 12–13,000 kronor.
Artikelförfattarens favorit är tveklöst den mocka-färgade fältklockan U2S-MB Modello Due (ja märket har obegripliga modellnamn). Den ljusbruna tonen hos tavla och armband är oefterliknelig och ramas sublimt in av dess maskulint konstfulla boett.
Måtten är tilldragande försynta med 38mm i diameter och 11.6mm på höjden (dock med glaset borträknat!). Med sina 300 meters täthet och det slit-och-slängiga SW200-verket inuti lär man kunna kasta vilken strapats som helst mot den.
Vidare är tavlan hypertydlig som sig bör hos ett nonsensfritt instrumentur och som förblivit ett signum för Unimatic. Med en prislapp på blott 9 000 kronor utgör den slutligen ett närmast oemotståndligt klockpaket.
I Sverige säljs Unimatic förvånande nog av online-klädbutiken Care of Carl. Med de återhållna priserna och klockornas skönt utmejslade boetter blir man allt lite sugen på att klicka på köpknappen!