Så kom den då äntligen – en Rolex i titan!

Text: Britta Rossander


I dagarna presenterade Rolex något speciellt – deras första kommersiella klocka helt producerad i titan. En rejäl pjäs som Eqotime tagit dyker ner i lite djupare…


Rolex är ju känt för att inte bara vara ett lyxmärke utan också urtillverkaren för äventyrare, dykare och piloter. Kanske var det därför som Rolex härom dagen (1:a november) lät upptäcktsresanden och filmmakaren James Cameron vara talesperson för Oyster Perpetual Deepsea Challenge, dykarklockan som trotsar gränserna för vad som är möjligt. En klocka inspirerad av den experimentella klockan som satt på hans arm vid den historiska nedstigningen till 10 908 meter i Marianergraven, utanför Japan, den 26 mars 2012.

Deepsea Challenge representerar en milstolpe bland Rolex dykarklockor. Den är garanterat vattentät till ett djup av 12 000 meter och är den första klockan som ingår i den reguljära produktionen som är tillverkad i RLX-titan.

Det pågår ju en tävling inom branschen som innebär att kunna tillverka det ur som klarar det största djupet och med denna klocka kan vi åter se Rolex högst upp på prispallen 

Det är dock inte första gången en klocka i titan lämnar Rolex. För de uppmärksamma kunde man på Sir Ben Ainslies handled på vissa bilder under senaste Americas Cup se modellen Rolex Yacht-Master 42 utan datum i titan på natoband. En klocka man inte var så intresserad av att visa upp men inte så konstigt att man testade. Familjemedlemmen Tudor släppte ju sin Pelagos dykarklocka i titan 2012 som sedan dess blivit en av Tudors mest framgångsrika. 

Man resonerade tydligen som så att en klocka designad för regattor också bör fungera under en regatta så enligt berättelsen bad Rolex den framgångsrika olympiska seglaren, Sir Ben Ainslie, att ta klockan på tävlingar, som America’s Cup vilket han mycket diskret gjorde.  

Den nya modellen Deepsea Challenge är gjord för att bäras på handleden och har boett i grad 5 titanlegering som av Rolex kallas RLX titanium och är därför 30 % lättare än den experimentella modellen från 2012. Proportionerna är harmoniska och ergonomin funkar – den sitter bra på handleden. Glaset är något lägre och boetten har fått satinfinish. Systemet för att förlänga armbandet – Rolex Glidelock och Fliplocklänk – gör att det går bra att bära uret utanpå en dykardräkt som är upp till 7 mm tjock. Andra finesser är ringlock-system, heliumventil, triplock-krona med tre förseglade zoner och chromalight display så en går att avläsa i mörker. I boetten sitter verket caliber 3230, utvecklat och tillverkat av Rolex självklart med Superlative Chronometer-certifiering. 

På bakboetten finns gravyren ”Mariana Trench” samt datumen ”23-01-1960” och ”26-03-2012”, som hyllningar till två historiska dyk i Marianergraven gjorda av oceanografen Jacques Piccard och den amerikanska flottans löjtnant Don Walsh ombord på Trieste 1960, och James Camerons solonedstigning i Deepsea Challenger 2012, där båda expeditionerna hade experimentella Rolex-klockor med sig. 

Kul att veta:

Klockan som följde med James Camerons dyk utgjorde en stor en utmaning för varumärket att få fram på kort produktionstid. Glaset som skulle klara ett djup på 15 000 meter med 17 ton tryck utvecklades på bara några veckor. 


Tekniska specifikationer

Märke: Rolex
Modell: Deepsea Challenge
Referensnummer: 126067

Diameter: 50mm
Tjocklek: 28,5mm
Boettmaterial: RLX-titan
Vattentäthet: 12,000m

Urtavla: Svart
Armband: Titan
Spänne: Oysterlock safety clasp med glidelock och fliplock extension

Urverk: 3230
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 70h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 296,000kr


Läs mer om klockan hos Rolex