TAG Heuer Carrera – historien om en racing-legend

Text: Filip Ericsson


Heuer Carrera Chronograph var en av de kronograf-klockor skapade under 1960-talet som kom att förbli ikonisk i armbandsurens värld. I samband med att TAG Heuer nu promotar sin Carrera Three Hands i nya Netflixfilmen The Gray Man med deras nya ambassadör Ryan Gosling i huvudrollen passar vi på att berätta historien. 

Artikeln är ett samarbete med TAG Heuer


Heuer Carrera Chronograph? Jo, TAG Heuer hette Heuer på den tiden och Carrera föddes 1963, i en spännande tid när utforskning av hav och rymd förtrollade en hel generation. En tid när glamourösa sporter som bilracing fascinerade och där gemene man fått det så bra att den under lagstadgad semester kunde ägna sig åt vattensporter såsom dykning och vattenskidor. 

I kölvattnet av alla dessa spännande framsteg gjordes även horologiska landvinningar för att tillhandahålla tidmätare för att bistå mänskligheten i dess exploderande äventyrslusta. Och Heuer Carrera Chronograph var en av dessa tidmätare. 

Historia 

Det schweiziska prestigeklockmärket grundades redan 1860, då under namnet Heuer, och blev tidigt synonymt med bilracing och kronografur. Redan 1869 vann Heuer sitt första patent och 1882 utkom deras första kronograf. 

Vid 60-talets slut hade kronografer som Carrera och Monaco förblivit de starkast lysande stjärnorna på Heuer-himlen och en integrerad del av tidens vristburna fåfänga.  

Sanningen är att jag själv aldrig tidigare var riktigt såld på TAG Heuer. Jag hade fått för mig att de gjort succé i ett stil-förvirrat USA och bitvis tillverkat föga ögonsmickrande modeller som till och med kunnat se lite billiga ut. 

Men gräver man lite i företagets historia framträder en annan bild. Heuer-berättelsen är nämligen fylld av coola, smakfulla kreationer som en gång föddes i Saint-Imier-fabriken bland bergen i västra Schweiz, och som matchar de spännande historier som följde med dem.  

På senare år har man även, i den retro-trend som alltjämt råder, skapat nyversioner av några av sina smakligaste ur – och Carrera är ett av dem. 


Heuer Carrera 

1962 tog Jack Heuer, sonsonsson till företagets grundare, över Heuer, och började omedelbart skissa på en ny klocka. Den var ett svar på behoven hos dåtidens racerförare och formgavs av Jack Heuer själv.  

Riktlinjerna var klara: ett enkelt, lättavläst och pålitligt instrument för att mäta tid och genomsnittshastighet under racing-lopp. Namnet tog Heuer från en av historiens mest strapatsfyllda biltävlingar: Carrera Panamericana. 

Loppet genomfördes för första gången 1950 och gick på allmän väg, närmare bestämt Pan-American Highway, 330 mil genom Mexiko. Det utgjorde en hyllning till den nya landsvägen som invigts samma år. Tävlingen kördes årligen fram till 1955 då frekventa dödsolyckor tvingade det populära och glansfulla evenemanget att läggas ner.  Heuer Carrera Chronograph lanserades 1963 och utgjorde en sportig stålklocka med boett om 36mm, en fullt normal diameter för en herrklocka vid den här tiden. Vidare hade Heuer fått till en urtavla som var minimalistisk, lättavläst och elegant på en och samma gång, och titta på den; nog utgör den närmast själva definitionen av tidlöshet! 

Inuti Carrera tickade en manuellt uppdragen kronografenhet från renommerade urtillverkaren Valjoux. Det handlade om Caliber 72, ett av de mer berömda, slitstarka och uppskattade urverken i historien. Det såg dagens ljus redan 1938 och hittade så småningom in i legendarer såsom Rolex Daytona – och som sagt Heuer Carrera.  

70-talet 

Carrera tillverkades i relativt oförändrat skick fram till 1970, då en uppdaterad version tog över. Den gavs en modernare formad boett för att passa 70-talets mer utsvävande mode samt ett helt nytt urverk: ikoniska Calibre 11.  

Det var i mitten av 60-talet som Heuer inledde samarbete med Breitling och Hamilton för att utveckla ett nytt kronografverk med automatisk uppvridning, världens första. Nämnas bör dock att ungefär samtidigt presenterade Zenith sitt nya, automatiska kronografverk och det disputeras fortfarande vilket som egentligen var först. Vi låter det vara osagt idag! 

Presentationen av Calibre 11 skedde hur som helst under 1969 och sammanföll med den nya, fyrkantiga kronografen Heuer Monaco, och hamnade därefter i den uppdaterade Carrera.  


Heuer blir TAG Heuer 

Som en följd av den så kallade kvartskrisen som drabbat den schweiziska klockindustrin under 1970-talet såldes Heuer 1982 till Piaget, och familjeföretaget som levt ända sedan 1860 hamnade för första gången i utomstående händer. Heuer Carrera lades ner 1984 av samma orsak.  

1985 bytte företaget ägare igen då det köptes upp av racingteknologi-tillverkaren TAG (Techniques d’Avant Garde), och TAG Heuer var fött. Idag ägs märket för övrigt av lyxvarumärket LVMH.  

1996 återkom så äntligen Carrera till TAG Heuers sortiment med boett och urtavla starkt inspirerade av originalet – Carrera såg ut som den alltid hade gjort.  

Carrera idag

Dagens Carrera-utbud är omfattande, med klassiska kronografer, utpräglat sportiga kronografer med racingtema, samt enklare varianter utan kronograffunktion. Det erbjuds mekaniska verk såväl som kvartsverk, flera boettmaterial, damstorlekar och så vidare.  

Tittar vi på den klassiska kronografen, den som är mest trogen 60-talets original, hittar vi en herrklocka om 42mm och en relativt biffig höjd på 14.48mm. Vattentäthet till motsvarande 100m understryker det sportiga arvet.  

Under skalet sitter Heuer Calibre 02, vilket innebär ett så kallat inhouse-verk, utvecklat och byggt internt hos TAG Heuer. Detta ger onekligen en särskild status till klockorna och till företaget. Goda 80 timmars gångreserv och baksida i safirglas så att verket kan okulärskådas av sina lyckliga bärare, är trevliga detaljer.  

Carrera Chronograph kostar runt 60 000 kronor i handeln, och det är att vänta av en kronograf från en prestigetillverkare med egenutvecklat urverk.  


Carrera Three Hands 

Carrera Three Hands är precis vad det låter som, en enklare Carrera-variant med tre visare – timmar, minuter och sekunder. Den utkom i ny version förra året och är trogen Carrera-konceptet till form såväl som funktion, men får alltså klara sig utan tidtagarfunktionen. 

I år gör TAG Heuer en stor sak av sin trevisade Carrera då den filmdebuterar i Netflix nya storfilm The Gray Man, en spionthriller med Ryan Gosling i huvudrollen, som ju också är TAG Heuer-ambassadör. Den torde således spela ungefär samma roll som Omega Seamaster gör för James Bond.  

Enligt TAG Heuer själva är Carreras “tidlösa sportighet och elegans” som klippt och skuren just för Goslings mästerlönnmördare. Det låter jag vara osagt men visst är Carrera Three Hands både sportig och diskret. 

Three Hands finns i ett flertal storlekar och utföranden men låt oss fokusera på versionen i filmen. Gosling bär en variant med 39mm boett, stållänk och silverfärgad urtavla. Onekligen passande specifikationer för en sportklocka som ska tåla yrkets påfrestningar, men samtidigt smälta in på Smoking-strösslade cocktail-partyn.  

Inuti Three Hands 39mm återfinns inte något inhouse-verk, utan TAG Heuer Calibre 5, en beprövad enhet som baseras på det evigt omnämnda basverket ETA 2824 alternativt dess klon Sellita SW200. Det har tickat i miljoner mekaniska armbandsur i decennier och utlovar att hålla priset i schack samtidigt som det är känt för att erbjuda exakt gång såväl som ekonomiskt ägande.

Listpris för Carrera Three Hands är 30,600kr på läderband och 31,700kr på länk.

Epilog 

TAG Heuer Carrera, vare sig vi diskuterar en klassisk kronograf eller en Three Hands, är tveklöst ett intressant alternativ för den som gillar märket. Man erbjuds klassisk, harmonisk form, renommerade schweiziska urverk och den prestige som varumärket onekligen skänker. Men framför allt möts Carrera-bäraren av en eggande historia, en historia om den schweiziska klockindustrin såväl som glamourösa tider som flytt.  

The Gray Man har premiär på Netflix den 22/7