Text: Andreas Johansson
Månfas komplikationen är både älskad och hatad bland klockentusiaster. En del tycker att det är en ful och meningslös komplikation andra tycker det är en fin detalj. Anledning till att den fortfarande existerar hos klocktillverkare kan vi finna i vår historia. Människans fascination för månen är kartlagt och den går tillbaka till de tidigaste skrifterna vi har att läsa.
Men troligen har ju månen alltid fascinerat människan och faktum är ju att månens kraft också påverkar natur, till exempel genom tidvatten. Behovet av att förstå sin dygnsrytm, solljus och månfaser har varit centralt i människans utveckling, och det är troligt, menar forskare, att flera av de tidiga sol- och månuren har haft kopplingar till religiösa föreställningar och ritualer, som till exempel olika tideböner. Men idag är kanske komplikationen mer av en utsmyckning som visar på tradition och kunskap hos klocktillverkare. Personligen tycker jag månfasen gör sig väldigt bra på flera olika modeller, nedan listar jag några personliga månfas favoriter.
Patek Philippe Grand Complications 5270J-001
Att välja en modell med månfas från Patek Philippe är en utmaning, framför allt för att det finns så många fantastiskt fina modeller att välja på. Men modellen 5270J-001 är en personlig favorit, i denna modell så användes månfasen som en del av evighetskalendern. Månfasen återfinns på den klassiska positionen klockan 6 och är en del av kronografdesignen. Trotts att urtavlan har så många funktioner, som datum, år och även en tachymeterskala så känns den inte rörig. Klockan mäter 41 mm och är 12.4mm i tjocklek och kommer med den fantastiska kalibern CH 29-535.
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface Calendar
Ett annat sätt att använda månkomplikationen på är som en indikation på dag och natt. Denna funktion har Jaeger-LeCoultre i sin Reverso-modell Tribute Duoface Calendar. I detta duo-face koncept så finns möjligheten att ha koll på en andra tidzon, alltså likt en GMT. Klockan har en vit och blå urtavla, den vita urtavlan har en tavla med dag, månad och månfas medan den blåa har en dag – nattindikator vilket bli ett utmärkt komplement för att ha koll på två tidzoner. Klockan har ett in-house verk i caliber 853 och har måtten 29,9mm x 49,9mm.
Omega Speedmaster Moonphase Co-Axial Master Chronometer
Omega har genom historien haft flera olika modeller med månfas. I dagens sortiment hittar vi lite mer sportiga versioner i form av modellen Speedmaster som också har månfas. För er som har missat det, så var Speedmastern den första klockan att besöka månen och det är något som poängteras i denna modell, månfasen har nämligen Neil Armstrongs fotavtryck ingraverat. Denna modell kommer i flera olika färger och metaller, min personliga favorit är den blå med urtavlan som efterliknar en stjärnhimmel. Minus är dock prislappen, runt tvåhundratusen, och storleken på nästan 45mm.
Casio Moon Graph GMW-15
Den här typen av klockor gör mig genuint glad. Casios Moon Graph, GMW-15 är en klocka helt dedikerad till månen. Den har inte bara en månfas utan även en navigator för att också lokalisera varit i himmeln månen finns. Du ställer in din longitud och därefter så får du nödvändiga data för vart månen befinner sig och vilken fas den befinner sig i. Det finns även funktioner för sol – uppgång och nedgång. Den animerade bakgrunden består förutom av en månfas, stjärnhimmel och en meteorit som ibland visar sig. En riktigt 80-talsklassiker! Klockan går att hitta för några tusenlappar på eBay och liknande plattformar.
Arnold & Son Luna Magna Platinum Meteorite
Klocktillverkaren Arnold & Son är kända för sin design som ofta innehåller en stor månfas. I denna modell så inspireras tillverkaren av rymden då de även har med en meteoritsten i designen. Månfasen består av meteorit och opal och har en Super-LumiNova som indikerar månen även i mörker. Klockan har ett fantastiskt skimmer både i dagsljus och i mörker. Klockan mäter 44mm och listar på 900 000 SEK.
Blancpain Villeret Quantième Complet
Rent utseendemässigt så är Blancpains månfas min personliga favorit. Jag gillar den klassiska versionen av ”gubben i månen”, som får mig att tänka på 1800-tals design. Blancpains månfas finns på flera av deras klockor, min favorit är dock från modellen Villeret och då i blått och roséguld. Klockan mäter 40mm och har ett automatiskt urverk (cal. 6654.4). Villeret Quantième Complet i ovan nämnt utförande listar på runt 340 000 SEK.
Glashütte Original PanoMaticLunar
Klassiskt så brukar månfasen vara placerad klockan 6. Men det finns så klart flera undantag, en ”hängande” månfas är inte ovanligt och Glashütte Original har en klassik variant på det i sin PanoMaticLunar, på denna modellen så återfinns månfasen klockan 2. Modellen finns i flera olika versioner och färger, men min favorit är den med roséguld och silver tavla. Klockan mäter 40mm och listar runt 261 000 SEK.
Konstantin Chaykin Joker
Konstantin Chaykin är känd för sin innovativa design och denna modell är inget undantag. Urtavlan är utformad som ett ansikte där ögonen är tim- och minutindikationer och själva månfasen är placerad i ”munnen” på urtavlan. Klockans unika design gjorde att den blev nominerad till GPHGs designpris 2021. Klockan mäter 42 mm och finns i lite olika färgvarianter. Billigaste på Chrono24 i EU just nu är en bra bit över 300 000 SEK.