10 julklappstips: klockor kring 50,000 kronor 

Text: Filip Ericsson


För den som vill satsa en god slant på en julklapp till någon man tycker om, finns kanske inget lämpligare än ett bättre armbandsur. Det kan användas och uppskattas varje dag och utgör ett vackert minne för resten av livet. Eqotime listar tio favoriter för max 50,000 kronor, give or take.

Valmöjligheterna om man vill spendera upp till 50,000 kronor på en klocka ter sig närmast oändliga så för att begränsa oss lite håller vi oss till listpriser hos svenska auktoriserade handlare, alternativt märkenas egna webbshops. 

50,000 kronor är tvivelsutan en ansenlig summa men det ska nämnas att de senaste årens betydande prisuppgångar på statustyngda armbandsur har lett till att man för beloppet knappt längre kan erhålla en klocka från de klassiska prestigetillverkarna, hos Omega, Rolex, Panerai, IWC eller Jaeger-LeCoultre, och så vidare, finns inget under femtio. Åtminstone inte om man tvingas hålla sig till svenska listpriser.  

Några modeller från Breitling och Cartier går dock att finna och det har vi gjort, men i huvudsak får man vända blicken mot aningen mindre prestigefulla märken. Nedan följer artikelförfattarens bästa julklappstips inom nämnda kriterier. Vi mixar stilar och segment, några till honom och några till henne, så att de flesta kan hitta något som passar. I bokstavsordning: 


Baume & Mercier Clifton Baumatic 5 days Chronometer 

Baume et Mercier, grundat 1830 i Jura-bergen i hjärtat av schweizisk urindustri, utgör idag instegsmärke i lyxkonglomeratet Richemont-gruppen. Lyxig horologi för massorna alltså, och ungefär den roll som Longines spelar i Swatch Group. 

Märket är starkt i Asien och Mellanöstern men har tidigare fört en undanskymd tillvaro i Sverige och Europa. På senare tid har man dock försökt att visa framfötterna även i vår del av världen, med en mer aggressiv marknadsföring och nya intressanta modeller. 

Ett av de mer lockande armbandsuren i märkets repertoar är den dressiga herrklockan Clifton, som gjorde stort väsen när den premierade 2018 med sitt innovativa urverk “Baumatic”. Urverket utvecklades av ValFleurier, Richemont-koncernens urverksfabrik, och utkom 2017. 

Med tanke på att Baumatic är ämnat för massproducerade klockor med relativt överkomliga priser var ambitionerna höga. Förutom den utomordentliga, femdagars gångreserven är delar som balansfjäder och gånghjul/hake utförda i kisel (silicone) som framför allt ger låg friktion och goda antimagnetiska egenskaper. I Clifton Baumatic kallas verket för Caliber BM13-1975A som dessutom är certifierad kronometer.  

I övrigt är Clifton en klassiskt formad herrklocka som med fördel bärs till mer formella sammanhang, något som också förstärks av dess trevliga mått: 40mm i diameter och blott 10.3mm i tjocklek. Klockan är vidare vattentät till motsvarande 50 meter, mer än väl för en dag på kontoret och även dugligt för en rejäl regnskur på vägen hem. 

Clifton Baumatic finns att få med urtavla i vitt, svart, grått, blått, grönt och rött. En omtänksam klapp för honom att bära till vardag och fest. Priset är 37 400 kronor med läderband eller 39 050 kronor med stållänk.  


Breitling Aerospace Evo 

På grund av generellt stigande priser och en ständig iver av klockmärkena att klättra uppåt på statusstegen, köper en så ansenlig summa som 50 000 kronor inte längre ett armbandsur från de klassiska prestigemärkena. Med några undantag då får man tillstå, och Breitling är ett av dem.  

Det prestige-tyngda märket saluför nämligen fortfarande en del modeller som kryper under 50 000-kronorsstrecket, och nog skulle väl en blottad Breitling-logga kittla sinnena hos den man tycker om när denne rivit av presentpapperet? 

Alla är förstås inte förtjusta i Breitling men för dem som är det noteras att företaget onekligt har en lång och ärorik historia, samt att man på senare år verkligen har återvänt till fornstora dagar med ett modellprogram som är lika digert som lockande. 

För honom, om han uppskattar armbandsur med en gammaldags, maskulin charm, väljs med fördel Breitlings klassiska pilotklocka Aerospace. Åtminstone om klappmottagaren inte kräver ett mekaniskt urverk. Men trots kvartsverket däri, har modellen alltid haft en betydande skara entusiaster jorden runt, inte minst bland klockjournalister. 

Modellen lanserades 1985, en kvartsdriven multifunktionsklocka ämnad för piloter. Med sin Breitling-typiska, maskulina stål-bezel och dubbla digitalfönster stack den ut från mängden, och komplikationerna var många: alarm, kronograf med millisekunder, två tidszoner, nedräkningsfunktion samt evighetskalender.   

Modellen finns alltjämt i produktion under namnet Aerospace Evo och alltjämt är boett och länk utförda i titan, vilket ger en tålig såväl som smidig tidmätarkompanjon. Boetten mäter 43mm med en höjd på endast 10.8mm – tack vare kvartsdriften förstås. Vattentäthet till motsvarande 100 meter stärker ändamålsenligheten ytterligare. 

Aerospace är verkligen något att bära till världens ände. Finns med blå och svart urtavla till priset av 50 900 kronor.  


Breitling Chronomat 32mm 

För rättvisans skull finner vi även en Breitling för henne, och dessutom en betydligt mer graciös skapelse än piloturet ovan. Macho-kronografen Chronomat har nämligen ynglat av sig i en serie vansinnigt snygga lyxsportklockor som erbjuds i flera diametrar på mellan 32 och 40mm.  

Vi väljer 32mm-varianten då den torde passa många kvinnliga handleder samt då det är den enda som hamnar inom budget. Även denna Breitling har kvartsverk och är tät till motsvarande 100 meter. Perfekt inte bara för operan alltså utan även för ett slarvigt vardagsanvändande. 

Kvartsverket borgar för enkelt och problemfritt ägande och för de damer som ser sin Breitling som ett smycke med hyperexakt tidmätande som bonus, torde det knappast störa. Vill man ha mekaniskt urverk i sin Chronomat behöver man för övrigt välja 36mm-boett och dessutom betala betydligt mer.  

Denna dam-Chronomat saknar helt klumpigheten hos herrvarianten på 42mm och ter sig därför enligt undertecknad som ett mer tilldragande ur, en smakfull lyxsportklocka som är betydligt mer festlig för ögat än de större Chronomat-kronograferna. Mästerligt av Breitling och ett utmärkt alternativ till exempelvis en Rolex Oyster Perpetual.  

Chronomat 32mm fås med eller utan diamanter i urtavlan. Inom budget är det diamantfritt som gäller och då erbjuds urtavla i silver eller mörkblått. Med diamanter finns fler färger att välja på. Utöver dessa finns versioner med fler diamanter på bezeln, stål/guld-utförande samt helguld, men då drar förstås priserna i väg. 

Chronomat 32mm köps för 50 000 kronor jämnt, eller 56 700 kronor med diamanter i tavlan och då ingår en lika vacker som säregen stållänk. Den här sliter hon på resten av livet.  


Cartier Panthère Small 

Vi fortsätter med ännu ett damur, en riktig klassiker i genren därtill. Franska Cartier med sina ikoniska klockor och smycken behöver knappast någon presentation.  Panthère de Cartier som den egentligen heter utkom 1983 och förblev omedelbart en älskad attiralj hos de rika och berömda. Modellen försvann från repertoaren 2004 men återuppstod 2017, till stor fanfar.  

Filmstjärnor och kungligheter hade inte glömt sin kärlek till det glamourösa lilla smyckesuret. Dess rundat kvadratiska form som är så typiskt för Cartier är intakt, med bezelns Santos-inspirerade skruvar och den lyxiga, blå spinellen på kronan. 

Panthère erbjuds i ett flertal storlekar och versioner men idag fokuserar vi av ekonomiska skäl på varianten “Small” utförd i stål. Den mäter 30x23mm och blott 6mm på höjden, tack vare att det sitter ett kvartsur däri. Perfekt till högtidernas festligheter alltså. Priset är 52 000 kronor med stållänk.  


Fortis Marinemaster M-44 

Vi fortsätter med något riktigt maskulint. Fortis, grundat i schweiziska Grenchen 1912, är sedan länge berömt för sina tåliga, funktionella verktygsklockor, och kanske framför allt genom kopplingen till ryska kosmonauter. Efter att ha gått i konkurs 2017 köptes märket upp av företagsledaren Jupp Philipp som omedelbart inledde en grundlig reformation, insatser som nu bär frukt.  

Fortis är således ett eggande varumärke med produkter som matchar och får därför representera en perfekt julklapp till honom. För att hamna på rätt sida 50 000-kronorsstrecket får dock Stratoliner lämnas därhän och vi kastar i stället ett öga mot dykarklockan Marinemaster.  

Fortis må allena vara känt för pilot- och kosmonautklockor men faktum är att man länge också har erbjudit sjödugliga ur – redan 1943 utkom en vattentät klocka från märket. 2021, som en del i märkets renässans, utkom en ny dykarklocka i form av Marinemaster, ett modellnamn som härrör från 1950-talet. 

Modellen kommer med boetter om 40 och 44mm, vilka skiljer sig åt inte bara genom storleken utan främst genom sina specifikationer. Den större klockan har ett mer avancerat urverk och ett betydligt högre pris. Den väljer vi. 

Inuti Marinemaster M-44 tickar Caliber Werk 11 som utvecklats av den schweiziska urtillverkaren Kenissi, som i sin tur ägs av Fortis-konkurrenten Tudor. Det är en fullt modern enhet som utvecklats för god stöttålighet såväl som hög precision, med kronometercertifikat och goda 70 timmars gångreserv.  

I övrigt är Marinemaster vattentät till hela 500 meter och tillverkas i miljövänligt, återvunnet stål. Urtavlan är uteslutande mörkgrå medan den tunna ringen innanför bezeln kommer i olika färger (svart, blå, grön, orange). M-44 levereras med färgmatchande gummiband eller stållänk. 

Formen då? Förutom det faktum att Marinemaster precis som alla Fortis är byggd som en stridsvagn, är det designen som säljer den. Den ser nämligen inte ut som något annat, och antingen gillar man det eller så gör man det inte.  

Designen får dock betecknas som mycket fräsch, en frisk fläkt bland likasinnade dykarur. Allt från den lite udda formade boetten och stålbezeln med sin tekniska prägel till den excentriska urtavlan med sina “block”, ger en säregen helhet som attraherar.  

Fortis köps direkt från företagets webshop och priset är ganska exakt 50 000 kronor med gummiband, beroende på valutakursen. Några tusen dyrare med stållänk.  

Är M-44 för stor och tjock (höjd 14.4mm) väljs med fördel den mindre M-40 som är betydligt smidigare, billigare och erbjuds med fler färger till urtavlan. Då får man samma fina form men får nöja sig med ett simplare urverk i form av den gamla arbetshästen Sellita SW200-1.  


Longines Flagship Heritage Moon Phase 

Longines, en verklig storspelare inom schweizisk klockindustri och tillika en lukrativ del av storkoncernen Swatch Group, erbjuder ett omfattande utbud av eleganta kvalitetsur för gemene man och kvinna. I kombination med en mycket lång och förnäm historia fångar man klockköpare bland riktiga entusiaster såväl som hos vanligt folk utan egentligt klockintresse.  

Samtidigt är Longines den kanske allra främsta tillverkaren av retroklockor, denna enormt populära nisch som i princip (åter)skapades av märket med den läckra retro-dykaren Legend Diver 2007. Idag saluförs en stor mängd attraktiva klockor som formmässigt blickar långt tillbaka i märkeshistorien.  

Därför svårt att välja ut en favorit, för det är främst just retrouren som lockar allra mest när det gäller Longines. Priserna ligger i ett stort spann på ungefär 17–70 000 kronor så för dagens lista letar man med fördel i de övre regionerna. 

Valet landar på en nyhet och en riktig godbit därtill: Longines Flagship Heritage Moon Phase. Den positioneras på den mer dressiga sidan av märkets heritage-spektrum och utgör en vacker re-make på 50-talsklockan med samma namn.  

Flagship Heritage har funnits i programmet i ett antal år och nyheten består i huvudsak i månfasen, en funktion lika elegant som uret i övrigt – passande till kommande högtider alltså.  

Flagship Heritage mäter 38.5mm över boetten, idealiskt för ett dressur kan tyckas, och kan även passa damer som föredrar lite större klockor. Tjockleken ligger dock på grund av månfasfuktionen på 12.4mm. Inte hypertunt faktiskt men heller knappast problematiskt för bäraren även med kostymskjortan på. Vattentätheten är till motsvarande 30 meter, regnskyddat men inte mer. 

Inuti sitter Longines Caliber L899, en modern enhet som utvecklats av ETA exklusivt för Longines, med 72 timmars gångreserv och balansfjäder i moderiktig kisel, något som ger goda antimagnetiska egenskaper. Onekligen ett mycket exakt och slitstarkt urverk som med sedvanlig service sannolikt kommer att ticka på längre än ägaren själv. 

Urtavlan sedan, är så där vacker så att man har svårt att slita blicken ifrån den. Färgvalen är silver, gräddvit och mörkblå. Priset hos auktoriserad Longines-handlare är 40 150 kronor och då ingår ett alligatorband i matchande färg.  


Nomos Sport Neomatik 37/39/42mm 

Den tyska klocktillverkaren Nomos, beläget i landets klock-Mecka Glashütte, har en närmast unik ställning på marknaden idag. Man sticker ut med sitt minimalistiska formspråk i Bauhaus-stil, sina helt egenutvecklade urverk och attraktiva priser. Det är helt enkelt få som erbjuder sådan horologisk klass för så förhållandevis modesta pengar.    

Nomos Club är företagets mer ungdomliga, läs sportiga, modellserie och kommer i ett stort antal varianter, med olika boettstorlekar, urtavlor, urverk och armband/länkar. Här fokuserar vi på den mest påkostade: Nomos Sport Neomatik. För faktum är att märkets klockor är så aggressivt prissatta att man måste sikta högst i prislistan för att med nöd och näppe platsa på denna lista. 

Sport Neomatik säljs med boetter om 37, 39 och 42 millimeter och torde alltså passa både damer och herrar. Dessa erbjuds sedan med egna färgurval på urtavlan. 37mm fås med “petrol” och “polar” (grön, blå), 39mm med tabac/ember/smoke (mörkbrun, ljusbrun, grå) medan 42mm-varianten säljs med svart eller mörkblå tavla. I fjol tog vi en titt på modellen i storleken 37mm och ni kan läsa mer om den här.

Inuti sitter inhouse-verk i form av DUW 3001 (37, 39mm) eller DUW 6101 (42mm) med automatisk uppvridning. Det speciella med Nomos urverk är att dess delar är utvecklade och tillverkade just inhouse i större utsträckning än kanske något annat märke. Som exempel tillverkas balansfjädern inom företaget, något mycket ovanligt inom klockindustrin då så få bemästrar tekniken, och detta ger förstås en extra dimension och prestige åt märket. 

Sport Neomatik är i övrigt tillfredsställande tunna klockor där 37/39mm mäter endast 8.4mm i höjd medan 42mm är något tjockare med 10.2mm. Tillsammans med en diskret och harmonisk formgivning hos boett såväl som urtavla skapas ett armbandsur som är lika sportigt som representativt. En Nomos Club passar lika bra till kostymen som på dykarkursen. De är nämligen goda för 200 meters täthet (37/39mm) respektive 300 meter för 42mm-varianten. 

Nomos handlas direkt från företagets hemsida och priset för detta återhållsamma, tyska kvalitetsur med sitt inhouse-verk är konkurrenskraftigt: runt 30–35 000 kronor för de mindre klockorna och cirka 40 000 kronor för 42-millimetaren beroende på valutakursen.

Nomos har passande nog även en egen tävling i form av en Adventskalender där de varje dag i December fram till Julafton presenterar nya gåvor möjliga att vinna från tillverkaren. Varje dag presenterar de en ny gåva och drar en vinnare dagen efter.

Den tävlingen hittar du här.   


Oris Big Crown Pointer Date Caliber 403 

Oris, det säregna märket från tysktalande Hölstein i Schweiz, har producerat överkomliga och uteslutande mekaniska klockor sedan 1904. Märket förblev sedermera en av landets största klocktillverkare med hela sex fabriker som satte samman 1.2 miljoner klockor per år. 

Redan 1917 släppte företaget sin första pilotklocka och 1938 utkom en ny variant, Big Crown med sin egenartade datumindikator (pointer date). ”Big Crown” syftade på den överdimensionerade kronan som skulle möjliggöra för piloter att justera klockan med handskarna på.  

Kvartskrisen under 70- och 80-talen var dock nära att ta livet av märket men det räddades av ett par investerare som skulle staka ut en ny inriktning. Man satsade på mekaniska klockor till rimliga priser och återlanserade Big Crown 1984. 

Sedan dess har man alltid salufört en Big Crown och i slutet av 2021 utkom den senaste versionen med tilläggsnamnet “Caliber 403”. Just det, det innebär ett helt nytt urverk utvecklat inom huset och som innebär ett stort steg uppåt för den omtyckta modellen.  

Och ambitionerna har varit höga. 120-timmars gångreserv, gott antimagnetskydd, precision inom kronometer-spektrumet samt tio års garanti, är inte fy skam i den här prisklassen. 

Men det är inte bara urverket som är nytt, hela klockan är nydesignad och har fått ett betydligt modernare uttryck. Man har lämnat det sirliga 30-talet bakom sig och skapat en Pointer Date för samtiden, med raka visare, nyktra siffror och slät bezel.  

Boettmåtten är nedskalade till 38mm, återhållsamt för en sportigt elegant herrklocka som också (i vissa fall) lär kunna fungera till kvinnliga handleder. Höjden ligger på acceptabla 12.2mm medan vattentätheten är till motsvarande 50 meter. 

Djupblå urtavla och läderband är i dagsläget enda alternativet även om andra varianter har erbjudits i begränsade upplagor. Utöver ett fränt varumärke får man mycket historia och horologi för pengarna. En fin julklapp alltså. Priset är 43 900 kronor.  


Sinn T50 GBDR 

Sinn Spezialuhren, okänt för många utanför kretsen av die-hard fans, grundades av den kompromisslöse andra världskrigspiloten Helmut Sinn i Frankfurt 1961. Från början fick endast riktiga piloter köpa klockorna men så småningom öppnades portarna för allmänheten.  

Sedermera breddades paletten till extrema dykarklockor och Sinn började utveckla unika tekniska lösningar för att öka urens prestationsförmåga, något som har förblivit synonymt med märket fram till idag. 

Fortfarande ligger huvudfokus på rena instrumentur och många av modellerna är verkligen extrema. Vi pratar tyskt ubåtsstål, tålighet mot extrema temperaturer och vattentäthet ända ner till 5000 meter.  

Julklappsklockan för dagen, Sinn T50, är en relativ nykomling och ett särdeles smakligt dykarur som ter sig något mer “civilt” än övriga dykare i programmet. Med boettmått på 41mm och 12.3 i tjocklek är den klart smidigare och mer vardagsvänlig – men fortfarande en utpräglad herrklocka.  

Modellen är utförd i titan och följnamnet “GBDR” innebär att den vridbara bezeln är gjord i Sinns eget material “goldbronze”. Detta innebär brons som förädlats med 12,5 % guld, ett lyxigt såväl som ändamålsenligt material då det lär ha god motståndskraft mot korrosion i det saltvatten klockan är ämnad för. T50 är för övrigt god för hela 500 meter under ytan. 

Inuti finns Sellitas kända SW300-1, som bekant en klon av det än mer berömda ETA 2892 som ju motoriserat så många lyxklockor genom åren. Och ett bättre val för ett instrumentur som Sinn T50 är svårt att tänka sig: tåligt, exakt och lättägt lär det tjäna sin äventyrliga ägare i decennier.  

T50 bjuder även på Sinn-typiska, tekniska delikatesser som ”tegiment”-behandlade (reptåliga) ytor, tryckfallsskydd samt avfuktningssystemet Ar-Dehumidifying Technology. Något att skryta med på kommande nyårsfest. 

Sinn köps i företagets trevliga webbshop och T50 GBDR fås för ganska exakt 40 000 kronor med titanlänk.  


Vulcain Cricket 36 & 39mm 

Anrika doldismärket Vulcain må var okänt för de flesta icke invigda men innehar samtidigt en alldeles särskild plats i den schweiziska klockhistorien. Armbandsuret med mekaniskt alarm, Cricket, som utkom 1947 bars ju av flera amerikanska presidenter under följande år. Den förblev därefter “The president’s watch”, ett smeknamn som följt den ända fram till idag.  

Vulcain har befunnit sig i någon sorts semidvala de senaste åren men här om året gjorde man en storstilad comeback med nyversioner av flera av sina allra mest klassiska modeller. En av dem var just Cricket som nu säljs i ett flertal riktigt läckra varianter, till hyfsat humana priser dessutom. 

De nya Cricket-klockorna ser ut ungefär som de gjorde 1947 och det lär ingen gråta för. Vackrare kan det knappast bli och retrotrenden i klockindustrin står ju fortsatt stark.  

Modellen erbjuds i två boettstorlekar, 36 och 39mm, lägligt som present till både kvinnor och män alltså. Tjockleken är 12.8mm, inte hypertunt men heller ingen överraskning med tanke på den avancerade alarm-mekaniken under skalet.  

Cricket drivs av företagets egen Caliber V-10, en manuellt uppdragen enhet med anor ända från modellens ursprung. Den slår med blott 18 000 vibrationer per timme och har en gångreserv på 52 timmar.  

En del modifikationer har gjorts genom åren men i grunden är det samma urverk som 1947. V-10 saknar alltså moderna landvinningar som många konkurrenter ståtar med men Cricket-urverket kan med sin alarmutlösande lilla hammare fortfarande ses som en riktig teknisk godbit, som dessutom bjuder på en kittlande historia. 

Modellen är vattentät till motsvarande 50 meter och har safirglas på både fram- och baksida.  

Cricket erbjuds i tre serier – Classique, Tradition och President – där skillnaden utgörs av urtavlans typsnitt och färgval. Flera av varianterna säljs i begränsad upplaga om blott 50 eller 100 exemplar medan andra är obegränsade. Ett stort urval av Cricket-klockor att gå igenom alltså. Härligt! 

Klockorna köps genom företagets hemsida och priserna varierar från runt 49 000 kronor till cirka 56 000 kronor beroende på variant och valutakurser.