Hands-on: NOMOS Glashütte Club Sport neomatik 37

Text:/Foto: Aleksandar Mladenovic


Under oktober månad höll den tyska tillverkaren NOMOS Glashütte sitt årliga ”NOMOS Forum” i deras högkvarter naturligtvis beläget i Glashütte i Tysklands östra delar. Under forumet introducerade de en ny storlek i deras Club Sport-kollektion och Eqotime har äntligen tagit en titt på de två nya modellerna.


Sportig, tunn, elegant – allt på samma gång?

De nya modellerna av Club Sport neomatik i storleken 37mm kommer med två olika urtavlor: petrol green och polar blue. Grönt och blått, två av de mest populära färgerna på marknaden. Dock, i sann NOMOS-anda så är det på deras eget vis och vi skulle nästan kalla den gröna för blågrön och den blåa för en mörkare nyans av ljusblå.

Klockans boett är helt i polerat utförande, vilket ger den ett lite elegantare uttryck där det enda som är borstat är länkens yttersta delar. Den 37mm stora boetten är enbart 8,3mm tjock, vilket är något redaktionen verkligen gillar och som förstärker de eleganta, mjuka formerna av klockan. Bandhornen är långa, i sann NOMOS-anda, och mäter 47,7mm. Ganska långt för en klocka med en relativt modest diameter, men utformningen gör att de smiter åt och kramar även en mindre handled.

Trots att kronan inte är skruvad är klockan vattentät ner till 200m och bidrar till att den lämpar sig väldigt bra som en ”go anywhere, do anything”-klocka.

Något vi däremot ställer oss lite frågande till är valet av ett helt blankpolerat lås. Detta kommer bli en repmagnet utan dess like. Det ska bli intressant att ta del av hur dessa lås kommer se ut efter ett par års daglig användning, antagligen kommer dom se borstade ut vilket vi tycker man borde gjort direkt från fabriken.

När vi väl pratar om låset så kan vi nämna att det är utrustat med microjustering med en så kallad quick-switch funktion (något som även gäller länken).

Länken är en tredelad sådan med borstade ytterlänkar och polerade mittlänkar. Den är robust och följsam och tillräckligt tunn för att matcha klockans profil.

Klockan har ett safirglas både på framsidan och baksidan. Genom baksidan kan man alltså spana in in-house urverket, kaliber DUW 3001, och se hur det tickar. Likt på de andra NOMOS-klockor vi recenserat (t.ex. Ahoi Atlantik) är det en fröjd att beskåda. Fin finishering med blånerade skruvar och ”Glashütte-ribbing” samt ”NOMOS-perlage”. Dess finish för prisklassen gör ingen besviken. Gångreserven är 43h och det är utrustat med NOMOS ”swing system” som ni kan läsa mer om här.

Urtavlorna fångar ens uppmärksamhet direkt med deras distinkta färger och sunburst-finish. Det var svårt att bestämma en favorit på redaktionen. För stunden är petrol green känns hetast för stunden men i det långa loppet är det nog polar blue som är vinnaren. Högst subjektiv åsikt såklart. Man varvar stavindex med arabiska siffror och ovanför klockan 6 på urtavlan återfinns subsekunden.

Visare och index är fyllda med SuperLuminova och klockans läsbarhet i mörker är bra.


På handleden och sammanfattande tankar

Nomos Glashütte visar åter igen att ”less is more” så länge klockan är estetiskt tilltalande och urverket är intressant. Redaktionen vill mena att Club Sport Neomatik är ett av de bästa släppen hittills i Club-serien och främst pga storleken. En tunn klocka på 37mm skapar sällan så här mycket närvaro på handleden, och urtavlorna glänser otroligt snyggt med sin sunburst finish både i grönt och blått. Man kan fundera på om det inte vore en perfekt daglig klocka om det även fanns datum, men det skulle förta en stor del av känslan. Det enda egentliga frågetecknet är det polerade låset, men det är en detalj som är enkelt att ha överseende med.

Allt som allt är Nomos Glashütte Club Sport Neomatik en riktigt väl avvägd klocka från en intressant tillverkare som vi tror kommer tas emot väl av samlare och intressenter.


Tekniska specifikationer

Märke: NOMOS Glashütte
Modell: Club Sport neomatik
Referensnummer: 745 (petrol green) 747 (polar blue)

Diameter: 37mm
Tjocklek: 8,3mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Petrol green eller polar blue
Vattentäthet: 200m
Armband: Länk i rostfritt stål med viklås

Urverk: DUW 3001
Komplikationer: –
Gångreserv: 43h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 2,480 euro


Läs mer om klockorna hos NOMOS