Text: Andreas Johansson
Klockors relation till rymdresor är välkänt och dokumenterat, minst lika länge som klockor har använts av rymdfarare så har klockmärken inspirerats av rymden i design. I arkeologiska fynd så ser forskare att människans fascination av kosmos har varit närvarande genom mänsklighetens historia och horologiers inspiration av kosmos för utveckling av design av ur är egentligen bara en förlängning av denna fascination. Urvalet av klockor med rymdtema är i princip outtömligt, i denna artikel så har jag tagit mig ann det omöjliga uppdraget att välja ut 10 favoriter som tar oss genom hela kosmos och tillbaka.
A. Lange & Söhne Little Lange 1
Att ha en stjärnhimmel i urtavlan knappast unikt, men det är få som kan få en stjärnhimmel så perfekt som A. Lange & Söhne har fått i sin Little Lange 1 (ref. 182.086). Klockans boett är gjorde av vitguld och den mörkblåa urtavlan består av över 600 stjärnor och är behandlad med ett material som får den att skimra precis som natthimmeln. Klockan även har en månfaskomplikation gör att illusionen av natthimmeln är total. Klockan mäter dryga 37mm och har en gångreserv på upp till tre dagar.
Bovet Récital 20 Astérium
Vinnare av Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) pris för årets astronomiska ur gick till Bovets Récital 20 Astérium. Det är lätt att förstå att priset gick till just Bovet, både framsidan och baksidan är full med komplikationer som är inspirerade av stjärnbilder och astronomi. Klockan är gjord av både gult och vitt guld och har blåa inslag i urtavlan. Bovets arbete med både fram och baksidan gör att helheten känns det ultimata rymduret. Klockans fantastiska utformning förtjänar mer än att sitta på armen, den borde hängas upp i ett museum och få av njutas av allmänheten. Priset? 7.5 miljoner.
Casio Cosmo Phase
Casio har genom åren släppt ett antal klockor med rymdtema. Men jag har fastnat för en klocka som släpptes 1988, Cosmo Phase. Klockan finns både i stål och plastvarianter. Det unika med klockan är att den kan visa hur planeterna inklusive Halleys komet står mellan 1901–2199. Människan har alltid genom historien varit fascinerad av rymden och velat kartlägga vart planeterna står. Men exakt vem som var tänkt som kund för denna klockan är oklart, jag kan dock konstatera att ”komplikationen” planetposition inte verkar vara väldigt vanlig. Det är därför denna digitala version en solkar favorit hos oss.
Jacob & Co Astronomia Maestro Worldtime
Jacob & Co behöver ingen närmare presentation, genom åren har de producerat ett antal klockor med tema rymden. Bara i dagens katalog ryms roterande planeter, stjärntecken och astronauter. Vår personliga favorit ifrån den nuvarande katalogen är deras Astronomia Maestro Worldtime. Funktionerna i klockan innehåller bland annat, worldtimer, tourbillon och en minute repater. Boetten är gjord av roséguld och är 50 mm bred. urtavlan består en handmålad urtavla av vintergatan och vårt solsystems planeter. Runt visarna snurrar Jorden, en astronaut, en diamant och en tourbillon i en magisk rymdharmoni.
Louis Moinet Spacewalker
Den franske urmakaren Louis Moinet brukar tillskrivas uppfinningen av kronografen. Idag lever Louis Moinets arv kvar i märket med samma namn och de tillverkar exklusiva mekaniska klockor. Ett av Louis Moinets tema i sin produktion är ”cosmic art”. I denna linje finns en rad olika klockor relaterade till rymden, klockorna är bland annat gjorda av meteoriter och gammalt raketskrot och de görs ofta i samarbete med astronauter och kosmonauter. Klockan Spacewalker är en hyllning till kosmonauten Alexei Leonov som var den första mannen som gick i rymden och en av initiativtagarna till den symboliska handskakningen i rymden mellan amerikanska och sovjetiska rymdfararen 1975. Klockan har en stor tourbillon klockan 12 som representerar Leonovs rymdskepp och en diamant som representerar Leonov (diamant var Leonovs smeknamn) själv. Urtavlans bakgrund är inspirerad av rymden och den är magiskt vacker.
Omega Speedmaster Soyuz
Omegas historik med NASA gör att kopplingen mellan rymden och ett klockmärke aldrig har varit mer självklar. Klockan Speedmaster användas främst av NASA astronauter i början på rymdkapplöpningen med Sovjet och det som främst gör modellen odödlig var att den var med på den första månlandningen 1969. Omega har sedan dess gjort ett stort antal olika modeller av Speedmastern som inspirerats av de första rymdresorna. 2010 kom Speedmaster, ”Soyuz”, (ref. 311.30.42.30.99.001) och den hade två olika sorters meteorit sten i urtavlan. Klockan var en hyllning till ovan nämnd händelse 1975 då den amerikanska astronauten, Thomas P. Stattford och den ryske kosmonauten, Alex A. Leonov, skakade hand i rymden. ”Soyuz” har en bakboett med ett motiv som visar den amerikanska och ryska rymdraketerna och den är utrustad med safirglas och den välkända kalibern, 1861. Klockan gjordes i en limiterad upplaga och har genom åren blivit populär bland samlare.
Raketa Sputnik-1
Det ryska märket Raketa skapades 1961, namnet betyder raket och var en hyllning till Yuri Gargarin som var den första människan som åkte till rymden. Genom åren har märket producerat ett otaligt många modeller som inspirerats av rymden. Modellen Sputnik-1 är en hyllning till den första satelliten i rymden. Klockan är gjord av samma metall som Sputnik, en form av aluminium–magnesium. Klockan har en 24 h gråvit tavla, med röda detaljer där sekundvisaren symboliserar Sputnik som åker runt jorden. Klockan släpptes i 500 exemplar och är 40.5 mm bred den har safirglas och har ett inhouse-verk, caliber 2624.
Richard Mille RM52-05
Richard Mille är kända för sina futuristiska inslag i design och rymden är inget undantag. Modellen RM 052 är ett samarbete med artisten Pharrell Williams. På urtavlan ses en astronaut där planeten Vulcan (fiktiv planet från serien Star Trek) speglas i astronautens visir. Jorden och stjärnhimlen är närvarande både på fram och baksidan. Klockans material består av titan och ett glas som glittrar som stjärnhimlen. Rymdmagi!
Rolex Space-Dweller
Rolex är inte direkt kända för rymdklockor, dock har de, likt exemplen ovan, flera modeller med meteorit-sten i urtavlan. Mitt val faller dock på den mycket ovanlig modellen, Space-Dweller, som togs fram av Rolex i en mycket begränsad upplaga under mitten av 1960-talet. Klockan producerades för den japanska marknaden efter att NASA-astronauter besökt landet. Besöket av astronauterna var en stor succé och Rolex ville göra en hyllningsklocka till de amerikanska rymdfararna. Klockan bygger på modellen Explorer med referensnummer 1016 med urverket 1560/1570, 36mm case och med den klassiska 3-6-9 tavlan. Det unika med klockan är egentligen minimal, istället för texten Explorer i urtavlan så står texten Space-Dweller. Klockan, som producerades i minimal upplaga och enbart i Japan, är mycket ovanlig men ibland dyker den upp på auktioner och ja ni gissade rätt, då går den oftast för fantasisummor
Werenbach B.T.O. Superlative
Märket Werenbach är baserat i Zurich och gör sina klockor med material från gamla rymdraketer. Genom åren har Werenbach producerat fanatiskt fina urtavlor som är gjorda av rymdskrot urtavlorna blev därför unika. Min personliga favorit från märket är de så kallade B.T.O. (Build to order) där du själv väljer vilken tavla du vill ha till din klocka. Alla tavlor kommer från en specifik rymdraket och kunden får veta alla detaljer om var och när raketen flög i rymden. Urverket i klockorna hade ett Sellita-verk och finns både som kvarts och manuell. Märket startade 2013 men tidigare i år berättade företaget att de kommer lägga ner produktionen.