Tudor Black Bay Navy Blue – vi har snabbtestat!

Text : Britta Rossander


En dykare för många? Färg, funktion, släktskap och framför allt storleken betydelse gör Tudor Black Bay Navy Blue till en vinnare.  Eqotime’s Britta Rossander har gått i clinch med Tudors senaste tillskott i Black Bay-serien.

Det surrade överallt. Tudor skulle ju inte visa några nya modeller 2020, precis som storebror Rolex. Detta på grund av inställd Baselmässa. Men döm om min förvåning när vi var några som skulle få låna nya Black Bay Navy Blue och ha den på handleden i en dryg vecka.Rolex grundare Hans Wilsdorf registrerade varumärket Tudor på 1920-talet. Tillverkningen kom inte igång förrän på 1940-talet. Han ville ge fler möjlighet att köpa kvalitetsur utan att knapra på Rolex status. Tudor, som är att betrakta som ett eget varumärke, har tillgång till Rolex teknologi och erfarenhet vilket ger en sjuhelsikes säkerhet åt dess kvalitet.


Hans Wilsdorf

Den blå versionen av Black Bay är inte bara ett logiskt kliv framåt utan också smart. Framgången med de ursprungliga Black Bay har skapat en intensiv efterfrågan på flera modeller. Navy Blue lever upp till förväntningarna och blått har ju visat sig vara en framgångsfärg för klockor.För drygt två år sedan såg vi starten på utvecklingen av ursprungliga 41mm-modellen genom Black Bay Fifty-Eight 39 mm som också var betydligt tunnare än originalet. Den blev genast en hit. Nu, två år senare, kommer Tudor Navy Blue 79030B. Den här gången med blå färg för den matta boettringen och kupade urtavlan. En ton inspirerad av den så kallade ”Blue Snowflake” Tudor Submariners från mitten av 70-talet som franska marinen använde.Mina intryck

När man bär klockan på handleden i solsken lyser den blå tonen ganska skarpt men när det skymmer förändras den och blir vackert djupblå. Kombinationen med vit Super-LumiNova på visare, index på tavlan och siffrorna på den enkelriktade boettringen ger klockan ett rent, modernt och tilltalande utseende. Rätt skönt tycker jag. En motvikt till alla vintageinspirerade designs som kommit under de senaste åren.

Navy Blue sitter perfekt på handleden. Den jag hade var med blått textilband med silverrand i mitten. Jag upplevde klockan som ganska kompakt, boettringen som är utan lutning har en vridningen känns behaglig, den känns varken billig eller smal. Kronan är snygg, rejäl och lättanvänd. Jag tycker detta tyder på god kvalitet.Det är ett coolt dykurar som passar smala herrhandleder och som med framförallt textilband sitter perfekt på en kvinnlig handled. Själv bar jag den till och med till folkdräkt och fick oväntat beröm för att bära en så snygg klocka!

Det finns tre olika band att välja mellan och jag vet att några manliga journalister tycker att den känns lite tunn med textilband men att det med stålband på kändes bättre.

Textilbanden är ju något dök upp hos Tudor 2010 och de väver dem i Frankrike på Jacquardvävstolar från 1800-talet på firma Julien Faure som ligger i St-Etienne-regionen sydväst om stade Lyon. På detta band är ”Tudor blue” den dominerande färgen men pricken över i är silvertrådarna i mitten.

Slutsats

Samanfattningsvis tycker jag att klockan är robust byggd, säkert kommer ha lång livslängd, är tillförlitlig när det gäller precision och en vinnare med liten konkurrens när det gäller både pris och åtråvärdhet .Snabbfakta 79030B

Boett i 316L stål.

Diameter 39 mm

Tjocklek 11,2 mm tjock (inklusive det välvda glaset.  

Vattentät till 200 m

Verket Tudor inhouse Caliber MT5402 med kiselbalansfjäder. Det är vad Tudor kallar ett midsize verk. COSC-certifierad, vilket Tudor spetsat en ännu lägre tolerans som ligger mellan -2 och +4 sekunders variation.Kraftreserven är 70 timmar.

Rotorn är öppen, satinborstad och har sandblästrade detaljer.

Snowflake-visare (något vi känner igen sedan 1969) med Super-LumiNova® som gör avläsning i mörker och särskilt under vatten väldigt enkel.

Tre band finns att välja på : textil med silverrand, blått soft touch och stål.

Fem års garanti utan registrering eller att regelbunden underhållskontroll krävs