Tre klockor, tre auktioner. Våra favoriter just nu!

Text: Albin Johansson


Eqotimes redaktion scoutar alltid auktioner på internet. För den tålmodige finns det alltid guldkorn som är värda att kolla in. Tre klockor, tre auktioner är precis vad det låter som. Armbandsur som kommer att klubbas på auktion och som vi tycker är värda att ta en extra titt på. Albin Johansson har hittat tre riktiga godbitar i auktionsutbudet.


Cartier Santos hos Stockholms Auktionsverk

Santos är en av Cartiers bästa modeller. Just guld och stål-varianten med automatiskt ETA-verk som tillverkades under 90-talet är vad många skulle kalla för en modern klassiker. Detta objekt kommer med box och certifikat. Klockan i sig får nog beskrivas som bruksskick och saknar ett stift i länken. Vi väljer dock att ändå rekommendera den händige att ta en titt då det är enkla saker att lösa hos Cartier i Stockholm (eller hos din lokala urmakare). Väl värt extrajobbet för att få ett tidsenligt exemplar på handleden.

Klockan finns på Stockholms Auktionsverk och klubbas den 16/12

Eqotimes skribent Aleksandar har skrivit en läsvärd översikt på just Cartier Santos som du hittar här.


Longines 3504 flyback-kronograf (13ZN)

Longines är kända för sina kronografer och just inhouse-urverket 13ZN är legendariskt för tillverkaren och inom samlarkretsar. Här har vi ett objekt som enligt Longines leverades till en svensk handlare 1939. Något som också bekräftas av deras extract from the archives. Longines har ett av klockvärldens mest utförliga register över klockor och kan via mail berätta för senare ägare av deras klockor när och var klockan såldes vilket hjälper mycket i sådana här sammanhang. Det vi har här är alltså en ref. 3504 med boett i stål som mäter 34mm. Det här är ingen nybörjarklocka, men skicket ser ut att vara helt okej så för den luttrade vintageräven kan den vara ett fynd.

Klockan finns på Bukowskis Market och klubbas den 18/12IWC Aquatimer

Aquatimer är Schweiziska IWCs take på dykarur. Det här objektet, i stål med integrerad länk och ett lågt utrop, är en rolig klocka som är relativt ovanlig att se på folks handleder. Första Aquatimern producerade IWC under dyk-boomen på 60-talet när många tillverkade tävlade om att ta fram armbandsur som fungerade vid dyksport. Detta exemplar är från 2008, mäter 42mm och har ett automatiskt urverk och är i ett skick som gör att det bara är att hänga på klockan på armen och börja använda den direkt. Ett perfekt val för den ambitiöse desktop divern!

Klockan finns på Kaplans Auktioners klockauktion och klubbas den 9/1 (efter årsskiftet).