Provkörning av nya Range Rover

Text: Mia Litström
Foto: Mia Litström & Land Rover


Återigen bevisar Land Rover att deras modell Range Rover är ledande i lyx-SUV segmentet. Fantastisk komfort oavsett vägval. Eqotime´s Mia Litström har provkört nya Range Rover både på väg och i terräng. 


Nya generationens laddhybrid

Land Rover har varit sena på bollen med helt eldriven modell. Men relativt snart är det dags, 2024 kommer deras första helt eldrivna modell. Däremot laddhybrider har de erbjudit en längre tid och nu är det dags för nästa generation laddhybrid som har längre räckvidd på el, upp till 11 mil. För att få ut den räckvidden behövs det också ett ordentligt batteri med tanke på Range Rovers storlek. Totala batterikapaciteten är 38,2 kWh och det är högre kapacitet än vad exempelvis lilla elbilen Honda e har som ligger på 35,5 kWh.

Land Rovers instruktör Ib Hammer och Mia Litström
Foto: Mia Litström

Positiv fördel med laddhybrid är att har man laddbox installerad hemma, laddas batteriet över natten och den vardagliga körningen klaras av på el. Vid längre resor är laddningen just ett aber med laddhybriderna, för syftet med en laddhybrid är att kunna köra på el så mycket som möjligt men majoriteten av dem tar lång tid att ladda. Men det har Land Rover löst, de har en laddeffekt upp till 50 kW som gör att batteriet går att snabbladda. Det är inte lika hög effekt som elbilarna men laddning upp till 80 % går på en timme. 

Range Rover har en ny plattform som heter MLA Flex som är till viss del byggd i aluminium som deras tidigare plattformar är, däremot har de också sett till att ersätta mer av magnesiumet för att reducera miljöpåverkan. Till plastkomponenter har de använt sig av återvunnen plast som enligt Land Rover är cirka 38,7 kg per bil som är cirka 1 000 plastflaskor. 


Drivlinor som finns är laddhybrid, diesel mildhybrid och en V8 bensin. Just till den förstaprovkörningen fanns inga laddhybrider utan där fick vi känna på den kraftfulla biturboladdade V8:an på 4,4 liter. Den är som tidigare, oerhört kraftfull utan att bli för brutalt högljudd och är framförallt ljuvlig vid acceleration. Den maffiga karaktären är riktigt läcker och just med bensindrift är responsen härligt direkt, 0-100 km/h sker på endast 4,6 sekunder och den totala effekten är 530 hk. 

Luftfjädring är något av Range Rovers paradgren, förutom offroad-egenskaper som vi kommer till längre fram, har också luftfjädringen förfinats. Som tidigare sänker den sig per automatik när man exempelvis kör ut på en motorväg för att minska vindmotstånden. Den höga sittpositionen med bekväma och välgjorda säten gör bilen perfekt för den som vill ha stor, rymlig bil med härlig körglädje. En absolut favorit är comfortläget där man känner av hur bra kalibrerad luftfjädringen är och sväljer ojämnheter samtidigt som den ger en levande känsla i kurvor utan att bli för mjuk. Upplevelsen är precist vad man förväntar sig av en Range Rover. Lika läckert är det när man sänker den till sportläge eller Dynamic Mode som det heter på Range Rover-språk. Den blir mer satt i fjädringen och styrningen samt gasresponsen blir alertare, utan att bli för hårt sportig. 

Nyheter som också sticker ut är framförallt fyrhjulsstyrningen som gör att den har mindre svängradie och i högre hastigheter som motorvägskörning blir körfältsbytena lättsamma. Och för komforten finns brusreduceringsteknik. Tekniken är till och med placerad i huvudstöden och tar bort onödigt ljud. Under körning är det riktigt tyst, systemet är så pass effektivt så vindbrus blir mer påtagligt, så riktigt allt lyckas inte systemet sålla bort. Utöver det har den också speciellt luftreningssystem som ska ta bort dålig lukt, virus och bakterier utifrån, enligt Land Rover. 

Den har samma vaddjup som tidigare, 90 cm men det var inget vi testade. Siffrorna säger inte så mycket egentligen men i verkliga livet att köra ut i vatten med det djupet är mäktigt och nästintill knasigt att den klarar av det. Likadant i lutning, både sidledes och upp- eller nedför. Sakta körde man upp sidledes på en liknande vall där ratten blir det man håller sig i förutom bältet som ser till att hålla en på plats. På den stora skärmen ser man tydligt de olika värdena som visar 30 graders lutning. Vidare tar vi oss upp för en brant backe som likaså visade 30 graders lutning och det mest fascinerande var att den stora V8-bensinmotorn gav jag inte mer gas än cirka 1000 varv/min och bilen tog sig upp odramatiskt och stabilt. Bilen väger ändå 2 500 kg. Samma väg nedför var lekande lätt, hill descent control löser allt och bromsar där det behövs på vardera hjul, det enda man gör är att hålla i ratten och hänga i bältet. 

Foto: Mia Litström

Fler funktioner som underlättar vid offroadkörning är kameraöversikten. Det går att se överallt runt bilen med en extra finess. Ett av momenten var att ta sig över två långa brädor som var utlagda på marken, där utmaningen är att hålla vardera hjulpar på varsin bräda. Kan vara riktigt svårt men tack vare kameravy på skärmen där man ser rakt genom motorhuven och tydligt bara ser däcken vet man exakt vart man har framdäcken på brädorna. Det gjorde övergången otroligt lätt. 

Nytt är också Matrix strålkastare som kommunicerar med navigationen. Det allra största förändringen exteriört är bakdelen med stående baklyktor som tydligt visar att det är den nya generationen Range Rover. Extra rolig detalj är att den tvådelande bagageluckan har på den nedfällbara delen två ryggstöd som går att fälla upp om man vill sitta. Dessutom går det att få inbyggda högtalare, lampor samt dryckeshållare. Perfekt för utflykten eller framförallt just för jägarna där modellen är populär. 

Range Rover finns med två hjulbasversioner, standard och förlängd version med möjlighet tillextra sätesrad som gör den sjusitsig. Men det är inte heller bilen som endast är för robusta miljöer utan också som chaufförsbil. Extra läckert är fyrsitsig version i utförandet SV Signature Suite. Mittkonsol sträcker sig hela vägen till baksätet med bord, utfällbara mugghållare och kylskåp med Darlington kristallglas som har SV inetsat. Självklart också skärm för bakpassagerare, största någonsin, 13,1 tums skärmar med specialdesignade hörlurarfinns till flera versioner. 

Det som också sticker ut är det höga priset, modellen startar på 1 747 900 kronor men det är inget som tagit ned på efterfrågan, 173 st förbeställda innan lansering i Sverige. Det talar mycket om hur efterlängtad femte generation av Range Rover är.