PP6 – 6007A-001- bara för de utvalda

Av: Britta Rossander


Om några dagar landar en efterlängtad klocka hos de som fick chansen att beställa. Bakgrunden till släppet är att Patek Philippe nu har samlat all produktion under ett tak och firar det nya huset med lanseringen av en mycket speciell klocka i begränsad upplaga.

Jubileumsklockan 6007A-001 Calatrava i stål är tillverkad i 1 000 exemplar och många kände sig manade men få blev utvalda när förfrågan om köp gick ut till Pateksamlarna. De 1 000 exemplaren blev snabbt bokade och ska anlända till kunderna nu i början av juli.


Patek Philippe, 6007A_001_DET

Efter fem år av bygge på Pateks forna parkeringsplats står hus PP6 äntligen klart. Någon festlig invigning beroende på – ja ni vet vad – är det inte tal om. Istället har har huset under en tid, i det tysta, befolkats upp avdelning för avdelning.Jag och min kollega Mia Litström var de första journalisterna som fick kliva över tröskeln vilket var redan i slutet av november förra året. Att plåta var det inte tal om. Mia fick vänligt men bestämt veta kamerorna måste låsas in hos vakten i entrén. Hela husets fasad och i stort sett allt invändigt var då klart men arbetet var inte pågående på mer än ett fåtal platser eftersom interiören ännu var ogjord på flera våningsplan. När man står utanför huset får man känslan av att det är en enorm atlantångare man har framför sig i och med den yttre organiska arkitekturen och balkongerna som löper utmed husets sidor.Nya tider och nya produktionskrav

I början av året var arbetet i stort sett klart. Ett hus med gott om utrymme -10 våningar och en längd på nästan 200 meter. Det ska svälja dagens behov och tillverkningstillväxten under de kommande 20 till 30 åren. Mr Stern, VD, berättar att man inte märkbart ökar volymen av produktionen som för närvarande ligger på nästan 62 000 klockor per år. Och att produktionen är naturligt begränsad beroende på Patek Philippes strikta kvalitetsdirektiv då man vill säkra, effektivisera och rationalisera vissa moment.

Idag är nästan hälften av alla modeller komplicerade ur. Ofta handlar det om användbara komplikationer som olika kalendertyper, två-zons display och världstid. Funktioner som är på snabb tillväxt vilket ökar antalet verk med specialkomponenter. Även efterfrågan på ur med ”grand complication” är ständigt ökande. Detta gör att genomsnittet för antal delar som behövs tillverkas för varje klocka också ökar. Det tar både tid och plats.

Reservdelar, kundtjänst och reparationsavdelning får också större utrymme vilket nog kommer att uppskattas av de som lämnar in sina klockor för rep eller översyn eftersom man hoppas kunna speeda upp servicen lite. Patek Philippe, 6007A_001_DET

Att Patek Philippe gör ”minnesur” i begränsad upplaga i samband med viktiga händelser i företagets historia är inget nytt men Ref. 6007A-001 Calatrava sticker ut ur Pateks vanliga DNA med boett (40 mm) och bred boettring i polerat stål. Kalvskinnsbandet med vita sömmar är präglat så det ser ut som vore det av textil.


Patek Philippe, 6007A_001_DET

För övrigt så har klockan järnvägsskala i timcirkeln med triangelformade markörer, ”stafettpinnar” i ytterring för minuter, datum vid klockan 3 och arabiska siffror. Den blå tonen för urtavlan som stöter mot grått kan man kalla ”ett signaturelement” där mittendelen fått en snygg gravyr á la ”carbon style texture”.Visarna och de applicerade siffrorna i vitt guld är vitlackade och har självlysande beläggning. Bakboettens safirbaksida är märkt med ett Calatrava-kors och inskriptionen ”New Manufacture 2019” (det var då de första arbetsgrupperna flyttade in i PP6). Verket är 324 S med 213 delar och rotor i 21 k guld samt kraftreserv på 45 timmar.


Patek Philippe, 6007A_001_DET

Husfakta

Byggnadernas mått: 189 meter långt, 67 meter brett, 34 meter över marken, 10 våningar, varav fyra under jord.

Den totala investeringen är 600 miljoner CHF. Varav 500 miljoner CHF för byggnaden och 100 miljoner CHF för interiör och utrustning.


Pris på klockan

Patek Philippe meddelar att priset är Euro 25,720 / US$ 28,350 + tax. Något svenskt pris har de inte att ge mig men jag får veta att någon eller några lyckliga kunder i Sverige snart får en ny klocka…