Guide: Panthère de Cartier, en återupplivad succé

Text: Britta Rossander


Panthère de Cartier lanserades ursprungligen 1983 och har fått sitt namn från Jeanne Toussaint. Jeanne var en kvinna med smeknamnet Pantern som var Louis-François Cartiers högra hand och designchef mellan 1933 och 1970. Dessutom var hon hans älskarinna. Toussaints smeknamn ska ha passat ungkarlslivsstilen. Och som person präglades hon av stort oberoende och elegans. Eqotime’s Britta Rossander har tittat närmare på  historien bakom Panthère de Cartier.


Det var i januari 2017 som återlanseringen av Panthère de Cartier skedde. Första gången den kom släpptes den under Must de Cartier och marknadsfördes mot en glamorös 80-talskundkrets. Succén var given och modellen har varit en klassiker sedan dess.

Jag bodde i det 16:e arrondissementet vid den tiden. Och när jag gick och köpte bröd på morgonen såg jag de eleganta damerna bära Panthère. Den var något folk gärna visade upp, den var ”the it thing”, berättar Pierre Raniero , Cartier’s Director of Image, Style, and Heritage vid återlanseringen.Cartier

På 1970-talet var Cartier ett helt annat företag än det lyxmärke vi nu ser. Efter Pierre Cartiers död 1964 ville hans två barn och brorson sälja familjeföretaget. Som ett resultat av detta delades bolaget upp i tre halvautonoma företag, Cartier New York, Cartier Paris och Cartier London. Tre bolag där var och en producerade olika produkter vid olika tidpunkter.


Jeanne Toussaint 1962. Foto: Cecil Beaton.

Detta skapade en ojämn varumärkesstrategi. Då var Cartier det ultimata lyxmärket och fram till 1970-talet hade de producerat superexklusiva, astronomiskt dyra varor av extremt hög kvalitet. När verksamheten senare centraliserades, beslutade den nya ledningen att här behövdes ett gemensamt språk. Ett språk som skulle sätta varumärket globalt. Väskor, pennor och tändare lanserades. Konceptet skulle vara universellt och mer tillgängligt. Försäljningsställena blev också fler. Exempelvis såldes tändarna i fina tobaksaffärer i de stora världsmetropolerna. Syftet var att fånga tidsandan och locka konsumenterna med ”måste-ha” accessoarer. 1973 introducerade man därför konceptet Les Must De Cartier.


Panthère de Cartier

Panthère-klockorna lanserades 1983, mitt under den värsta yuppieeran. Den blev en omedelbar succé med sin eleganta design, dolda spänne och snygga länk. Poängteras bör också att Panthère aldrig var en del av Must de Cartier-kollektionen. Kanske var det därför den blev en sådan hit. Både män och kvinnor föll pladask för modellen. Pierce Brosnan blev affischnamn och Keith Richards köpte en som han bara ofta. Detta var under Studio 54’s storhetstid och glamour betydde allt.Klockan lanserades till att börja med i mini, small, medium och large storlekar. Till en början fanns den bara i bicolore och gulguld. Stålmodellen kom först 1991. Panthère fasades sedan ut som modell i början av 2000-talet och lämnade ett glapp i Cartier utbud fram till 2017.

-Vi såg barn och barnbarn komma in med klockan för reparation. De bar sin äldre generations klocka och vi såg att det fanns något där som vi måste ta vara på, säger Raniero.The New Panthère

The New Panthère är en damklocka med lite drag av den ursprungliga Santosklockan. Den har en liknande fyrkantig boett fäst med åtta små skruvar. En klassisk vit urtavla med utdragna romerska siffror där nummer tio har Cartiers speciella utförande. Klockan finns idag i liten (22 mm) och medelstor (27 mm) storlek och den erbjuds i roséguld, gult guld, stål och bicolore. En rad andra versioner finns också där modellen glider in i juvelområdet.Lika populär nu som då

Panthère de Cartier är lika populär idag som när den kom 1983. Då var den en gyllene symbol för det årtiondets oförfalskade glamour. I filmen Wall Street 1987 blir Charlie Sheens ambitiösa penningmäklare Bud Fox, uppgraderad när pengarna börjar rulla in från en Lorus med quartzverk till en Cartier Panthère i gult guld.  Panthères status som 80-talsikon är cementerad. Alla älskade den. Madonna och Jane Fonda bar den så även Dynastis Alexis Carrington och Britt Ekland liksom Margaret Thatcher. Och den står sig än idag, Bland annat sågs den på handleden till First Lady Jill Biden när maken svors in som president.Efter återlanseringen har Panthere massor av nya fans  som Dua Lipa och Bella Hadid, Sienna Miller och Sofia Coppola. Även bland svenska influencers och kändisar är modellen poppis. Klockan har bland annat setts på handlederna hos Bianca Ingrosso, Kenzas och Isabella Löwengrip. Helt klart är Panthère de Cartier lika het idag som någonsin.