Text: Britta Rossander


Med en grön färg len som sammet lanserar Piaget modellen Polo Field. Den är det nya tillskottet i familjen efter den svarta Piaget Polo Date som visades på Watches & Wonders 2022 och som blev en succé för Piaget. 


Den mörka smaragdtonen på både tavla och band till det kalla stålet i boetten är perfekt. Det ska vara gräsmattorna i West Palm Beach i Florida som är inspirationen. 

Ursprungsmodellen lanserades för första gången redan 1979. Man ville då ha en sofistikerad klocka för vardagsbruk som skulle innehålla alla Piagets designkoder med stil, avslappnad elegans och frihet. 

Den kom i sluttampen av tiden då en ny typ av sportklocka hade fötts. Det var på 1970-tal och den lyxiga sportklockan blev en ny och mycket viktig trend som påverkar klockdesignen än idag. Tänk Nautilus från Patek Philippe och Royal Oak från Audemars Piguet, de är de mest välkända men Vacheron Constantin med sin snygga modell 222, som vi fick se i helguld härom året, är också en bra representant på 1970-talets banbrytande design med integrerat band. 

Polo, var när klockan 1979 lanserades första gången, ett mycket medvetet val av namn. Piaget gillar att alliera sig med hästpolo och har gjort det sedan tidigt 1970. Det var trendigt på 1970- och 80-talen och Piaget Polo var chic och cool. Modellen blev en klocka för dåtidens jetsetgäng med Yves Piaget (idag 82 år), släkt till grundaren i rakt nedstigande led, i spetsen som då tillbringade mycket tid i Florida. Han älskade att frottera sig med den kända och berömda från filmen och kulturens värld. Bland de som valde Poloklockan kunde vi bland annat se Andy Warhol, Sammy Davies, Elizabeth Taylor och Brooke Shields. På äldre dagar blev odling av rosor hans hobby och han har fått en ros uppkallade efter sig.   

Tid och smak förändras som bekant och Piaget Polo följde med sin tid. Under 2000-talet förfinade Piaget estetiken i Polo-designen, boetten blev större och mer robust vilket kunderna efterfrågade och datumvisning tillkom. Utvecklingen fortsatte och 2009 lanserades modellen med det egna kronografverket caliber 880P. 

Denna gradvisa utveckling har gjort Piagets Polo till en riktig perenn i klockornas rabatt. Från Piaget säger man att Polo är ett ode till de karismatiska, till trendsättarna, risktagarna, de som älskar fest och som lever sitt liv fullt ut.

”The Piaget Polo has always been about the expression of a lifestyle — not a watch made for men or women”. 

2016 uppdaterade man linjen och utseendet på klockorna och man har lanserat allt ifrån basmodeller i stål till skeleterrade varianter och evighetskalendrar. Boetten i stål på Piaget Polo Field mäter 42mm och är 9,4mm tjock. Inuti tickar kaliber 1110P (in-house) som är synligt genom bakboettens safirglas. Vad som särskiljer Polo Field från tidigare Polo Date är urtavlans struktur. På denna klocka med smaragdgrön tavla sitter boetten på ett så kallat textuerat gummiband som är utbytbart. Vattentätheten uppgår till 100m.


Klockan har en limiterad produktion om 400 klockor per år och ett svenskt listpris på 155,000kr.

Läs mer om Piaget Polo Field här