Möt Chris Grainger-Herr, VD på IWC. En smart och trevlig kille!

Text: Britta Rossander

Foto: IWC och Britta Rossander


Sista jobbresan innan Corona slog till var till London för möte med IWC’ VD Chris Grainger-Herr och kreative chefen Christian Knoop. Två herrar som är skickliga i sina arbetsroller och mycket trevliga att intervjua. De är dessutom sympatiskt öppna med vad de gör. Här kommer första delen som är ett samtal med Chris och hans roll som VD.

Chris är utbildad arkitekt och faktiskt hjärnan bakom utseendet av nya högkvarteret och produktionsenheten i Schaffhausen. Att Chris också är mycket bilintresserad fattade jag när jag såg honom på Goodwood. Det lyser också igenom när vi snackar Mercedes. På hans skrivbord står en miniatyr av IWC’s teambil Mecedes Benz 300 SL Gullwing med tillbehör.Chris, då 39 år, utsågs till vd efter Georges Kern 2017 och har framgångsrikt lyckats göra varumärket till ”sitt”. En inte helt enkel roll att fylla efter sin många gånger karismatiske föregångare som ofta visade att han också hade ganska hårda nypor.Berätta om nya enheten

– Öppningen av det nya tillverkningscentret 2018 var den mest kritiska milstolpen i mitt arbete sedan jag blev VD. För första gången i IWC’s historia sammanförde vi de olika tillverkningsdelarna i en flexibel och öppen planlösning. Hela layouten är gjord så att den passar de olika tillverkningsstegstegn – från rå metall (ofta stål från Sandvik, reds anm) till färdig boett och verk. Detta gör det möjligt för oss att få effektivare arbetsflöden och bättre kommunikation än tidigare. Det finns också ett integrerat kvalitetsstyrningssystem som underlättar perfektion

– Att vi har detta är också skälet till att vi förra året kunde introducera programmet ”My IWC”. Det innebär att våra kunder, om de vill, kan förlänga den internationella garantin som automatiskt gäller i två år till åtta år.– Men det finns mer positiva saker än bara de operativa fördelarna. Jag är också väldigt nöjd med byggnadens estetik som är inspirerad av modernistiska utställningspaviljonger. Det ger inte bara kanonbra arbetsförhållanden med mycket naturligt ljus för de som arbetar där. Det gör gör det också möjligt för våra besökare att uppleva tillverkning på ett sätt vi aldrig tidigare kunnat visa.

Hur ser din resa inom IWC ut? 

– Jag har varit på IWC sedan 2006 och har under dessa år haft olika befattningar på flera avdelningar. Alla dessa roller har gjort det möjligt för mig att få perfekt insikt i väldigt stora delar av varumärkes verksamhet. Jag har bland annat varit med om att arbeta med att skapa och utveckla våra detaljhandels-, utställnings- och huvudkontors kommunikationskoncept. Men också distributionsstrategierna för både online och offline.


IWC Schaffhausen
Foto: Adrian Bretscher/Getty Images for IWC

Hur var det att ta över VD posten?

– Att avancera och bli VD var en dröm som gick i uppfyllelse. Det jag älskar mest med mitt jobb är att jag reser till olika delar av världen, träffar vår personal i alla länder och kan utbyte tankar med kunder över hela världen. Jag tycker det är en förmån att kunna vara ledare för detta företag och arbeta för en framgångsrik framtid.

Hur ser framtiden ut för IWC?

– Vi kommer fortsätta att konstruera högkvalitativa produkter, som är lika estetiskt vackra som de är exakta och pålitliga. Produkter som ger ägarna perfekt tidtagning och förhoppningsvis även för kommande generationer. Jag ser också fram emot många nya och framgångsrika samarbeten och spännande projekt. ”Silver Spitfire – The Longest Flight” -expeditionen, är ett som vi just genomfört och det kommer fler.


Eqotime’s Britta Rossander tillsammans med Matt Jobes, pilot på IWC Silver Spitfire.


Berätta om samarbetet med Mercedes

– Vi tycker det finns många paralleller mellan motorsport och klocktillverkning, som exakt teknik, sofistikerat hantverk, anpassade tekniska lösningar, banbrytande design och passionerat teamarbete. IWC har varit aktivt engagerat i motorsport i många år och samarbetet med Mercedes-AMG startade 2004 och har rört utvalda projekt. Sedan 2013 är vi den officiella ingenjörspartnern för Mercedes-AMG Petronas Motorsport Formula One Team och vi har också nära band till den klassiska tävlingsvärlden. Sedan 2018 deltar vi i flera historiska tävlingsevenemang med IWC Racing Team. Toppförare som David Coulthard, Bernd Schneider och Karl Wedlinger har suttit vid ratten på teamets Mercedes-Benz 300 SL “Gullwing”.

Lewis Hamilton – berätta mer.

– Lewis Hamilton är inte bara oerhört begåvad i sin sport. Han missar inte heller en trend när det gäller mode och livsstil. Jag är oerhört tacksam över att vi har så nära band till denna tävlingsförare i världsklass. Jag har haft äran att uppleva Lewis som en mycket ödmjuk och respektfull person trots hans otroliga globala framgångar.

Nyligen tillverkade vi en exklusiv klocka tillsammans; Big Pilot’s Watch Perpetual Calendar Edition ”Lewis Hamilton” som har boett av svart zirkoniumoxidkeramik, vinröd röd urtavla och rotor samt krona i 18 karat 5N guld. Detta är det senaste i en serie projekt vi genomfört tillsammans och jag ser verkligen fram emot att arbeta med Lewis igen.