Jaeger-LeCoultre Odysseus – världens minsta kronograf

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Tidigare i år sprang jag på en mycket udda kronograf signerad Jaeger-LeCoultre som jag köpte av en annan glad entusiast som också delar min kärlek för udda fåglar. Men det var inte bara en udda skapelse i en boett av tantal, faktum är att detta en gång i tiden var något riktigt revolutionerande…


Introduktion

Det finns en del likheter mellan denna udda Jaeger-LeCoultre från deras Odysseus-kollektion och den klockan jag skrev om för några månader sen på samma tema, nämligen IWC Romana Perpetual Calendar. Båda uren är egentligen resultatet av vad båda varumärkena satsade stenhårt på under quartzkrisen. IWC med Kurt Klaus i spetsen utvecklade en evighetskalender-modul år 1985 och Jaeger-LeCoultre introducerade världens minsta mekaniska kronograf år 1988, men med en liten twist… Det är nämligen en så kallad mecha-quartz kronograf.

Mecha-quartz är inget vi höjer ögonbrynen åt idag, mängder av microtillverkare använder sig av denna typ av urverk i sina kronografer för att hålla ner kostnaden vid tillverkning. Seikos urverk VK64 måste vara ett av de mest frekvent använda urverken hos denna typ av microbrands som tillverkar kronografer. Inget fel med det urverket överhuvudtaget, men som sagt inget man höjer ögonbrynen åt idag.

Annorlunda var det år 1988 när Jaeger-LeCoultre lanserade sin helt nya Odysseus-kollektion som innehöll en rad olika modeller med olika komplikationer, allt från tunna och manuella ”två-handare” till evighetskalendrar. Men ur ett tekniskt perspektiv var deras Odysseus kronograf nog den allra mest imponerande.

Kollektionen Odysseus innehöll följande modeller:

– En evighetskalender

– En trippelkalender med månfas

– En automatisk, ultratunn med datum

– En manuell, ultratunn utan datum

– En manuell, ultratunn med subsekund

– Kronograf med eller utan månfas i guld eller tantal


Den första klockan från Jaeger-LeCoultre i tantal

Innan vi grottar ner oss ytterligare i klockan så behöver vi prata lite om materialet som den är tillverkad i nämligen tantal. Svensken Anders Gustaf Ekeberg upptäckte detta material år 1802 i en gruva i Stockholms skärgård. Materialet är spännande i sig och har en mycket hög smältpunkt och hög korrosionsresistens. Det är nästan lika tungt som guld och ett svårarbetat material men som var lite ”inne” i klockindustrin under en period där bland annat Audemars Piguet tillverkade ett par olika varianter av Royal Oak med tantal inblandat. I takt med att efterfrågan på materialet ökade i andra industrier samt problem med illegal utvinning och att det är en svårarbetad metall så slutade de flesta tillverkare att beblanda sig med tantal. Lite kul tyckte jag dock att det var när Omega lanserade en Seamaster för något år sen i en kombination av tantal och roséguld, precis som på denna Odysseus. Jag hoppas vi får se fler klockor tillverkade i tantal i framtiden.

Boetten mäter in på tuffa 34,5mm – en storlek som var vanligt förekommande under denna tidsperiod och med en trevlig tjocklek på enbart 7,5mm. Vad som kännetecknade samtliga klockor i Odysseus-kollektionen var att man använde sig av kontrasterande detaljer på bland annat boetten runt glasringen i 18k roséguld (samtliga modeller i kollektionen hade boett i 18k gult guld förutom denna versionen av kronografen). Kronografmodellerna hade även krona och tryckknappar i roséguld.

Utöver den vackra boetten så är urtavlan något som sticker ut med denna modell. Vid en första anblick har både jag och många andra trott att den är tillverkad av meteorit, vilket tyvärr inte är fallet. För att citera Jaeger-LeCoultres Heritage-avdelning som jag haft flitig mailkontakt med för att lära mig mer om historiken kring denna intressanta modell så beskrev dom urtavlan så här: ”the dial and its mineral grey tone are achieved thanks to fragmented slate, which is then polished and varnished.” Index är applicerade för hand och både de och visarna är tillverkade i roséguld. Istället för en takometerskala så valde man doktorernas favorit, pulsometerskalan.

Så vitt jag vet så finns det två olika versioner av denna ”meteorit”-tavla till modellen, en med silvriga subtavlor likt exemplaret på bilderna samt en version med mörkblå subtavlor. Odysseus Chronograph fanns både att köpa med eller utan månfas och i en mindre storlek om 30mm för damerna. Dessa modeller hade en crémefärgad urtavla med boetter i gult guld.


Ett revolutionerande urverk

Men det var varken designen eller materialet som var den största snackisen vad gällde denna modell vid introduktionen på Baselmässan är 1988 utan det handlade mest om vad som dolde sig under klockans bakboett.

Jaeger-LeCoultres urverk kaliber 630 var det första mekaniska kronografurverket med en diameter på under 24mm (23,2mm för att vara exakt) och som enbart mätte 3,7mm i tjocklek. Urverkets volym uppgick till enbart en tredjedel av ett normalt, mekaniskt, kronografurverk och var 40% mindre än jämförbart quartz-kronografurverk.


En väldigt lyckad kombination, och antagligen det bästa av två världar, där man kombinerat ett urverk som till största del består av mekaniska komponenter (233 sådana) med precisionen som ett batteridrivet urverk medför. Från första koncept till färdig produkt tog det 3 år för de duktiga urmakarna i Vallée de Joux att utveckla detta imponerande urverk.

Modellen i tantal var limiterad till ett antal Jaeger-LeCoultre bett mig att inte gå ut med men den korta produktionstiden på bara 3 år skvallrar om att kollektionen kanske inte blev den succé man hoppades på. Utöver den korrespondens jag haft direkt med Jaeger-LeCoultre finns där inte mycket information om dessa klockor att läsa om, så se denna artikel som en liten introduktion till kollektionen.

Odysseus-kollektionen innehåller en hel del intressanta modeller och för den som har en förkärlek för lite ovanliga ur så vill jag slå ett slag för denna modellserie som innehåller en hel del intressanta modeller med hög finish och trevlig design, som fortfarande går att nosa upp för rimliga priser.



Tekniska specifikationer

Märke: Jaeger-LeCoultre
Modell: Odysseus Chronograph
Referensnummer: 165.9.30

Diameter: 34,5mm
Tjocklek: 7,5mm
Boettmaterial: Tantal & 18k roséguld
Vattentäthet: 30m

Urtavla: Meteoriteffekt
Armband: Läderband
Spänne: 18k roséguld

Urverk: JLC cal. 630
Komplikationer: kronograf, månfas, datum
Uppvridning: Quartz med mekanisk kronograf

Pris: Marknadspris omrking 50,000 kronor beroende på skick och tillbehör