Av: Britta Rossander
Formgivningsgeniet Marc Newson förändrade för alltid designen för armbandsur i slutet av 1990-talet. Hans Ikepod Hemipod med boett om 44 mm i diameter cementerade trenden med stora boetter för armbandsur och Marc kommer för alltid vara förknippad med den.
Jag hade förmånen att få låna Olof Larssons (ägaren till Nymans Ur 1851) egen Hemipod när jag for till SIHH ett år alldeles i början av Ikepods liv. Jag ville höra vad folk sa. Och – oj vad kommentarer det blev. Alla ville peta på den, tycka till om den. Den resan bevisade att Hemipod inte lämnade någon oberörd. Det var hat eller kärlek vid första ögonkastet.
Detta är dock inte det enda uret Newson påverkat designmässigt. Han har också formgivit ett par utgåvor av den kultförklarade bordsklockan Atmos för Jaeger-LeCoultre. Bland annat en till synes fjäderlätt variant i tung baccaratkristall, modell Atmos 568 från 2017.
Flygande start
Redan från starten fick märket Ikepod, där design och kreativitet förenades i skön kombination, en resa med många gropar på vägen. Varumärket lanserades 1994 av Marc Newson och Oliver Ike. Det stängdes dock ner 2006 på grund av att pengarna tog slut men återupplivades 2008 för att somna om igen fyra år senare.
Men denna berg-och-dalbana har inte hindrat Newson från att bli en ikon för både designintresserade och urmakare runt om i världen. När det gick som bäst beskrev artister som Jeff Koons och Kanye West Hemipoden som den absoluta favoritklockan. Då fanns Ikepod att köpa hos välrennomerade försäljningsställen som Chronopassion och Colette i Paris, Hour Glass i Singapore, Westime i Los Angeles, Marcus i London och Nymans Ur i Stockholm.
År 2003 arrangerade Nymans Ur en utställning i Sturegallerien av Ikepod med Marc Newson på plats. Kön var lång och tillställningen lockade alla som uppskattade Marcs formgivning och ville gnugga axel med honom. Det blev en minnesvärd fest.
Ikepod – återkomsten
Ikepods unika design blev en framgång men det som var besvärligt var att många tyckte det var alltför höga priser. Varumärket placerat i malpåse köptes för några år sedan av Christian-Louis Col, en man med erfarenhet inom lyxvarubranschen vars senaste jobb var som försäljningsdirektör för franska glasproducenten Lalique. Nu var ambitionen att väcka Ikepod genom att göra klockor till en tiondel av ursprungspriserna. Den första klockan i hans regi lanserades 2018 och beställningar för 385 000 dollar rullande in på ett par månader vilket lugnade Col som kände att han var på rätt väg.
Designen görs idag i Schweiz men för att klara den nya prisbilden monteras klockorna i Hong Kong. Från företagets sida sägen man: ”Samma kvalitet, samma design, men nya priser. År 2008 kostade en Ikepod 12 500 CHF nu år 2020 är priset 1 250 CHF.
De gamla samlarna är inte riktigt av samma åsikt såvitt jag förstår och jag kan förstå dem. Eftersom ägarna anser att huvudingrediensen i Ikepods klockor framförallt ligger i designen förlitar sig varumärket nu på lågprisproduktion med urtavlor och visare från Taiwan, verk från Japan och som sagt montering i Hong Kong.
Quartsmodellerna designades av Emmanuel Gueit, mest känd för att ha ritat första Audemars Piguet Royal Oak Offshore och uppgraderingen av Rolex Celinni. Megapod anförtroddes Alexandre Peraldi, som tillbringat större delen av sin karriär hos Richemont Group, senast som Artistic Director på Baume & Mercier.
Automaten Megapod har, precis som modellerna med quartsverk, stålboett i välkänd Ikepod-form. På den syns genom bakboettens safirbaksida kaliber Miyota 9039 med 42-timmars kraftreserv producerad av tillverkaren som ägs av Citizen.
I ursprungsversionen av Megapod sitter en certifierad kronograf kaliber LPJ8301 i boett av titan med litet titthål på den bulliga bakboetten. För den intresserade dyker de ibland upp på auktion.