Hokusai – det självklara valet för Jaeger-LeCoultre

Text: Andreas Johansson


I år släppte Jaeger-LeCoultre två nya klockor i deras Hokusai-serie. Varför har valet fallit på en japansk konstnär som föddes för över 260 år sedan? I denna artikel kikar vi inte bara närmare på de nya modellerna vi reder också ut varför Hokusai påverkar europeisk klockdesign än idag. 


Katsushika Hokusai (1760–1849)

Hokusai började redan i tidig ålder att ägna sig åt konsten. Hans konsthantverk var mångfacetterat, men det är framför allt hans verk inom träsnideriprint (Ukiyo-e) som gjort at hans livsverk blivit känt världen över. Jag tror få människor i världen har missat hans verk, the Great Wave off Kanagawa som är en del av hans serie Thirty-six Views of Mount Fuji. Den stora vågen finns avbildad på oräkneligt antal saker inklusive klockor och är ett av världens mest kända konstverk. Hokusai inspirerades själv av det japanska landskapet, japanska och kinesiska traditioner, mytologiska figurer, natur, asiatisk kultur och erotik. Hans konstverk publicerades i media, böcker, målningar och posters vilket gjorde att han fick en bred publik.  

När Hokusai dog så hade han flera lärjungar som jobbade vidare med idéerna de fått från sin läromäster, men under flera år var Hokusais namn bortglömt bland allmänheten i Japan. Emellertid fick Hokusai sin renässans tämligen omgående, men då i Europa, närmare bestämt i Frankrike. Hokusai’s popularitet kopplas till impressionismen som blommade upp i mitten av 1800-talet i Europa. Hokusai’s verk sägs influerat konstnärer som Vincent van Gogh and Claude Monet.

År 1883 publicerade konsthistoriken Louis Gonse boken Art Japonais och i den hyllades Hokusai’s konst. Efter detta så kom det fler böcker dedikerad till Japan och Hokusai. Den europeiska fascinationen av Japan vid denna tidpunkt faller samman med att det var samtidigt som Japan öppnade upp sitt land för övriga världen, år 1868, efter att ha varit stängt i cirka 260 år. Att den japanske konstnären hyllades av dåtidens intellektuella elit gjorde att han blev omåttligt populär även bland allmänheten. Det i kombination att Hokusai hade varit omättligt produktiv under sin livsgärning gjorde att det fanns mycket konst att upptäcka för konstnärerna och allmänheten i Europa under de decennierna som kom.

Hokusai’s inflytande märks brett i dagens samhälle, han har vid tillfällen kallats den mest inflytelserika konstnären från Asien genom tiderna. Det märks på flera saker i dagens samhälle bland annat är de så populära japanska tatueringarna inspirerade från Hokusai’s träsnittskonst, men även klädmärken och musik har inspirerats av hans konst.

Jaeger-LeCoultres Hokusai serie

Jaeger-LeCoultre’s Reverso har tillverkats sen 1931 och har sen dess kommit i flera specialutgåvor utkommit (läs mer om modellen Reverso här). JLC har tidigare släppt flera klockor som hyllning till Hokusai, 2018 släppte de en Reverso där the Great Wave off Kanagawa var på baksidan, 2021 en som föreställer vattenfallet vid Kirifuri, följt av Amidafallen 2022.  De två nya Hokusai Reverso modellerna släpps bara 10 exemplar var. Modellernas boett är gjorda av vitguld och är dekorerade med handmålade miniatyremaljmålningar. Motiven som valts av Hokusais samling är ”Vattenfallet vid Ono på Kisokaido” (Kisokaidō Ono no bakufu) och Vattenfallet där Yoshitsune tvättade sin häst på Yoshino i Yamato Provinsen (Washū Yoshino Yoshitsune uma arai no taki). De båda motiven är från Hokusai’s ovan nämnda träsnideri tid.

Klockornas motiv är målade av JLC:s verkstad, Métiers Rares. Tekniken med emaljmålning har en lång historik i Europa och kan dateras tillbaka till åtminstone 500 år före vår tideräkning. Kopplingen mellan emaljmålning och klocktillverkning är tydlig i tidigt urmakeri. Men det är bara JLC som håller traditionen vid liv idag. Tekniken är extremt avancerad och innehåller flera olika moment, bland annat en bränning av emaljen i temperaturer över 800 grader. Att få miniatyrmålningarna att efterlikna Hokusai’s original har krävt ett extremt noggrant arbete. JLC skriver på sin hemsida att det klockornas målningen har tagit upp till 80 timmar att färdigställa. 

Det otroliga handarbetet innehåller bland annat ett mönster med 800 rader målning och flera lager av färgad emalj. JLC:s verkstad som är dedikerad till hantverk som dekoration, som mikromålning, har förutom emaljering ett syfte att utveckla nya tekniker för att hitta nya vägar framåt i sin design. Klockan är manuell och har JLC:s inhouseverk, caliber 822, den har en power reserve på 42 timmar. Klockan mäter 45.6 mm i höjd, 27.4 mm i bredd och är ynka 9.73 mm i sin höjd, den kommer med ett svart alligatorband och priset är strax över en miljon. 

Jaeger LeCoultre är inte det enda klockmärket som släppte en klocka med motiv från Hokusai 2023, även Swatch släppte en Hokusai-inspirerade klocka i deras ”Swatch Art Journey 2023”. Men historiskt är varken Swatch eller Jaeger-LeCoultre unika, vid en snabb överblick på Hokusai inspirerade urtavlor så hittar vi en hel kända märken som Timex, Jean Richard och Credor som också använt den japanska konstnären i sin design.  Hokusai’s gestaltningar återfinns också in rad ”dussin-ur” och straps som går att hitta på amazon och liknande plattformar. Det är oklart om detta var de sista klockorna som JLC gör i dedikation till Hokusai, men var så säkra, klockindustrin kommer i framtiden återkomma till Hokusais konst i sina desginutformningar.