Historien om Rolex Cellini

Text: Andreas Johansson


Med klockor som GMT Master, Explorer, Submariner, Daytona och Datejust har Rolex framför allt blivit förknippade med sportklockor. Rolex Cellini var länge märkets dressklocka, i denna artikel tittar vi närmare på varför Rolex valde att satsa på en dressmodell, några personliga favoriter från modellen och varför Cellini-kollektionen aldrig blev en succé. 


Exakt vilket år Rolex började producera modellen Cellini, råder det delade meningar om, men ett år som brukar dyka upp i sammanhanget är 1968, oavsett det så kan vi med säkerhet säga att det definitivt någon gång i på 60-talet som den första modellen släpptes. Den dåvarande marknadschefen Rene-Paul Jeanneret brukar nämnas som hjärnan bakom idén om att Rolex behövde utveckla sin kollektion. Detta i samband när han presenterade sin marknadsförings idé om att samlare bör ha fler olika modeller av Rolex-klockor och inte bara en. Då behövde Rolex också utveckla en dressmodell för att kunna täcka upp alla ”behov” som en potentiell klocksamlare kunde tänkas ha. När Rolex skulle välja namn till sin nya dress-kollektion så föll namnet på Benvenuto Cellini.   

Vem var Benvenuto Cellini?

Guldsmeden och skulpturen Benvenuto Cellini var verksam i Rom och Florens i 1500-talets Italien och vid en närmare titt på hans konstverk så förstår jag att Rolex valde att döpa sin dress-modell efter honom. Cellini växte upp i Florens men flyttade så småningom till Rom, där han snart blev en erkänd hantverkare och tillverkade flera olika smycken, vaser och konstverk. Hans hantverk efterfrågades inte bara av stadens elit utan även betydelsefulla människor i hela Europa ville ha hans hantverk. Bland några av han kändaste verk återfinns bland annat, en medalj av motivet ”Leda and the Swan”, en bronsskulptur av ”Perseus with the Head of Medusa” och ”The Nymph of Fontainebleau”. Cellini hade dock inte bara ett liv som präglades av lyx och flärd, själv var han involverad i flera skandaler, bland annat anklagades han för mord. 


En varierad kollektion

Det roliga med Rolex Cellini-serien är att det finns så många olika versioner ”Cellinis”. Det går knappast tala om en modell som i fallet ”sportstål”, i de fallen så sätter ursprungsmodellen en tydlig prägel för kommande generationer av samma modell. I Cellini-kollektionen har det varit lite tvärtom, det är här som Rolex verkligen har tagit ut svängarna i sin design. Det finns runda, ovala, fyrkantiga, rektangulära samt boetter med oktogon-form. Klockorna lanserades främst i diverse ädelmetaller, främst guld och platina, och ibland var de också utsmyckade med diamanter. Den kanske kändaste modellen i Cellini-kollektionen släpptes på 70-talet och kallas för ”King Midas”. Den modellen byggde på legendaren Gerald Gentas (d.2011) design från en limiterad upplaga som tillverkades 1962. På 1980-talet utvecklade Rolex de oktogon formade boetterna i serien och på 90-talet kom det bland annat flera ovala boetter. 2000-talet präglades av modellerna Cellinium och Prince. 2010-talet så gick kollektionen tillbaka till en mer klassisk dress-look och den allra sista modellen kom i fyra olika utförande, time, date, dualtime och moonphase. Nedan ser ni några exempel och personliga favoriter på hur Cellini sett ut genom åren:


2022 valde Rolex att helt ta bort kollektionen Cellini ur sitt sortiment. Troligen kände de ansvariga i Rolex att det var dags att hitta ett nytt koncept för deras dressklockor. Det är inte omöjligt att Cellinis arv med lite mer vågade modeller gjorde att kollektionen aldrig lyfte när de skiftade fokus till mer klassiska dress-ur. Personligen tror jag att Rolex Cellini kollektionen kommer bli rariteter framöver och det går fortfarande göra riktiga klipp på ovanliga och riktigt snygga klockor. När Cellini-kollektionen försvann ersattes den av den nya 1908-serien, den är inte helt olik de sista modellerna i Cellini-kollektionen. Tror ni vi får se en helgulds oktogon-version av 1908? Knappast, de tiderna verkar vara förbi.