Foto: Ola Jacobsen & Staffan Danielsson
Det finska klockvarumärket Leijona grundades redan 1907 och vintageexemplar av klockor med den karaktäristiska loggan med lejonet som bär sköld dyker med jämna mellanrum upp på entusiastforum och auktioner. Men varumärket är still going strong och har släppt vad man kallar för en Heritage Collection i samarbete med den välkände independenturmakaren Kari Voutilainen. Eqotime har tagit en närmare titt på några klockor ur kollektionen signerad Voutilainen x Leijona.
Många Svenska klockintresserade har stött på det finska klockmärket Leijona. Ett märke som fick någon sorts start under det tidiga 1900-talet då urmakaren Johan Werner Lindroos började att importer fickur till Finland. Lindroos verksamhet övertogs 1919 av de tre bröderna Jalo, Urho och Oiva Perkko som året innan startat upp en verksamhet under företagsnamnet Perkko Ltd. De tre bröderna utvecklade varumärket Leijona vidare och släppte en stor mängd armbandsur de kommande decennierna. Leijona blev ett av Findlands starkaste varumärken och logotypen med det stiliserade lejonet på urtavlorna satt snart sagt om inte på varje man, kvinna och barns handled så på mångas.
Häromåret relanserades Leijona av Perkko Ltd i samarbete med den kände independenturmakaren Kari Voutilainen. Resultatet har blivit ett antal modeller som knyter an till Leijonas historiska arv och som alla produceras i Schweiziska Val.de-Travers. Eqotime har haft möjlighet att få testa och fotografera ett antal av modellerna Urho Chrono, Jalo Sport och det senaste tillskottet Försti Diver.
Urho Chrono
Urho Chrono är en rejäl kronograf med automatiskt verk från Sellita (SW510). Kronografen är av typen bi-compax och klockan har härlig inspiration från 60- och 70-talets racingkronografer. Den kommer i tre tavelvarianter; svart, vit panda eller blå. Boetten är 42 mm och klockan är vattenresistent till 10ATM.
Modellen vi testat är den vita pandavarianten och den ger ett väldigt gediget intryck. Det är en rejäl pjäs och den bärs nästan större på handleden än vad specen säger. Byggkvaliteten känns väldigt solid och klockan sitter skönt på armen.
På plussidan ligger förutom designen den fina byggkvaliteten. Klockan känns väldigt solid och genomarbetad på ett sätt som man inte alltid hittar hos mindre tillverkare. Den är helt klart ett kul alternativ för den kronografsugne. Särskilt om man vurmar för retrodoftande kronografdesign.
På minussidan ligger nog att finisheringen av urverket inte känns så tydlig som man kanske skulle ha önskat av en klocka med glasbaksida. Verket känns ganska ”rått” rent visuellt och kanske skulle en solid baksida känts bättre.
Listpris: 4990 euro.
Jalo Sport
Jalo Sport är ytterligare en retrodoftande modell. Dock uppdaterad i storleken gentemot liknande ur från 60- och 70-talet. Inspirationen är hämtad från äldre Leijona-modeller och även denna modell huserar ett Sellita-verk (SW200-1). Klockan har en härligt blå urtavla (Royal Blue) och vattenresistent till 10ATM.
Jalo Sport är riktigt robust, boetten är tillverkad av Voutilainen & Cattin SA och känns riktigt genomarbetad. En lite speciell klocka som kanske inte är för alla. Men om är inne på de lite rejälare sportklockorna och har handled nog att bära upp dem så kan säkert Jalo Sport vara ett kul alternativ.
Listpriset är satt till 2590 Euro
Försti Diver
Leijona’s senaste tillskott är dykarklockan Försti Diver. Det här är en riktigt trevlig dykare. Basversionen har svart tavla, röd och svart bezel och mjuk boett i stål med safirglas och skruvad krona. Den kommer också med ett extra enfärgat, svart, bezel. Storleken är sympatiska 41mm och klockan kommer såväl på länk som gummiband. Inuti snurrar ett automatiskt verk från Selitta och skapelsen är vattensäker till 20 ATM.
Förutom versionen i svart och rött så kommer också en limiterad variant med galvaniserad (kanske bäst beskriven som vit) tavla, blå bezel och ett extra tvåfärgat bezel. Denna är limiterad till 50 exemplar och släpps tillsammans med basversionen i nio finska klockbutiker och hade försäljningsstart i slutet av förra året.
Även Försti Diver känns gedigen och välbyggd. Även om den till en början kan kännas lite väl anonym så har den någonting som ger den egen karaktär. Kanske är det den mjuka känslan i boetten som ger en lite speciell känsla. Den påminner lite om de klassiska monnin-boetterna som bland annat satt på Heuer’s dykare och det är sagt som en väldigt positiv jämförelse. Oavsett så sitter den väldigt behagligt på armen vare sig den är på länk eller gummiband.
Priset för båda varianterna är satt till 4490 euro.
Allmänna reflektioner
Det går inte att säga mycket annat än att klockorna från Leijona är riktigt trevliga. Byggkvaliteten känns oklanderlig och det är kul med den tydliga identiteten i varumärket. Leijona är ett starkt varumärke inte bara i Finland. Även i Sverige så finns det relivt gott om vintage-modeller att fiska upp på exempelvis Tradera. Att märket nu får en liten revival och dessutom i samarbete med Kari Voutilainen känns väldigt roligt. Vi upplever som sagt byggkvaliten som väldigt fin och även om formgivningen känns ganska ren och inte bjuder på några stora överraskningar så känns klockorna väldigt trevliga. Passningarna till de äldre modeller från Leijona känns också fina.
Vad vi däremot kan sakna är kanske en tydligare koppling till Kari Voutilainen. Kvaliteten finns där men vi skulle nog efterlysa en lite tydligare koppling till Voutilainen mer än till namnet och kvalitetskänslan. Kanske en graverad rotor eller någon annan detalj skulle kunna vara det som eventuellt saknas? Särskilt också sett till de relativt högt satta listpriserna. Det är ett tufft prisssegment med stenhård konkurrens. Oavsett detta så är det svårt att inte tycka om klockorna och det är spännande med ytterligare en aktör med tydligt nordisk identitet som ger oss obotliga klocknördar ännu fler härliga klockor att välja på.