Hands-on: Tudor Black Bay 58 GMT

Text/bild: Aleksandar Mladenovic


Äntligen dags att ta en ordentlig titt på ett av 2024 hittills mest hypeade släpp – Tudor Black Bay 58 GMT. Vi fick en snabbtitt under Watches & Wonders men nu har vi fått bekanta oss ännu närmre med modellen – och den är riktigt, riktigt bra.


Om ni följde vår rapportering från Watches & Wonders 2024 så vet ni redan att vi gillar denna nyhet från Tudor. Det är ett mer bärbart alternativ jämfört med tidigare Black Bay GMT och Black Bay Pro och något som entusiaster och samlare länge efterfrågat. Nu är längtan över.

Vad vi har framför oss är alltså båda versioner av Tudor Black Bay 58 GMT – den ena på länk i stål och den andra på gummiband. Boetterna mäter 39 mm i diameter, är 12,8 mm tjocka och har en längd på cirka 47,8 mm. Den sitter riktigt bra även på en smalare handled (undertecknads på bilderna är 16,5 cm).

Vi får en avskalad mattsvart urtavla med gulddetaljer vad gäller index, text och visare. I sann Black Bay 58 anda är både tim och GMT-visare av så kallad ”Snowflake” stil. Vintageinspirerat helt enkelt. Vridringsinlägget är svart och rött med siffror i guld vilket förstärker hela vintage-looken på klockan. Klockan är ju helt klart en flört till Rolex första GMT, referens 6542. Vissa hade säkert föredragit ”Pepsi”-färgschema, men vi på redaktionen tycker ”Coke” ser riktigt bra ut.

Länken har fortsatt ”nitarna” på sidorna och är utrustad med Tudors T-fit lås, vilket även gäller modellen på gummiband.

Inuti klockorna tickar deras in-house urverk MT5450-U som är COSC och METAS certifierat med 65 timmars gångreserv och modellen är vattentät ner till 200m.

En liten detalj som vi gillar är att kronan nu är dikt boetten, på Black Bay 58 sticker den ut mer. Detta förstärker det slimmade uttrycket. Tudor har också dragit ner på mängden text på urtavlan, en annan sak vi på redaktionen uppskattar.

För att sammanfatta det hela så är nyheterna välkomna och vi tror många kommer uppskatta dom. Självklart finns det fortfarande lite saker man kan gnälla på om man vill (fejknitar, jag tittar på er). Men det mesta är subjektivt. Rent objektivt så är det här riktigt, riktigt bra klockor.

Svenskt listpris för klockorna är 48 400 kr på gummiband och på länk 50 750 kr.


Läs mer om klockorna hos Tudor