Guide: Jakten på det perfekta klockarmbandet!

Text: Erik C Andersson


Låt oss vara ärliga, klockhobbyn är en ändlös resa som aldrig når sitt mål, men ibland kommer man riktigt nära. Jag gjorde nyligen den här resan i jakten på det perfekta klockbandet och kom faktiskt svindlande nära Eureka.


Eftersom jag till vardags tillverkar klockor är jakten på den perfekta kombinationen av klocka och band ständigt i tankarna. Jag grubblar som oftast över hur man tillgodoser kunders unika preferenser genom en och samma uppsättning. Genom att tillhandahålla flera typer av band till samma klocka kan man naturligtvis säkra upp på bred front, men i slutändan fastnar de flesta av oss för en favorit oavsett, och låter resten ligga kvar i byrålådan. Det är dyrt att vara på jakt och därför gav jag mig på ett försök till en lathund. Den är vattentät, *host*.

I nedanstående diagram finner du några favoritaccessoarer till trofaste dinkan. NATO-band som referens. Ingångsvärdena som jag upplever vara hyfsat objektiva är hur komfortabelt, tåligt, elegant, klimatsmart och streetsmart bandet är. Streetsmart fick bli gruppnamn för hur lättburet bandet är till en varierad garderob och aktiviteter. Jag graderade värdena därefter mellan 1 till 10 inom respektive kategori med ett medelvärde längst ned. Gummi utvinns ibland vegetabiliskt men mycket sällan till klockbranschen, därför avses nedan ett kemiskt gummi.



Varje band har sina fördelar och bör därför matchas med rätt klocka och tillfälle. Bryr du dig om klimatet är exempelvis inte läder som Shell Cordovan det bästa alternativet, medan Kodu-antilopen faktiskt är det, mer om det nedan.



Det bör nämnas att graderingen är gjord efter egen erfarenhet och inte gissningar eller antaganden, välgrundat subjektiv alltså.


Det perfekta sportbandet

NM Strap från Erika’s Original är enligt mig det optimala sportbandet. Jag var initialt skeptisk eftersom jag ogillar vanliga NATO-band, men för ett par veckor sedan gav jag dem ett försök. Ända sedan det första bandet damp ned i brevlådan har det knappt lämnat min handled och jag insåg snabbt att NM inte under några omständigheter bör förväxlas med NATO.


NM Strap från Erika’s Original

Tack vare sin otroligt mjuka yta och elasticitet sitter det alltid perfekt på armen och följer den naturliga variationen av armens tjocklek genom värme och kyla. Dessutom kommer NM med en smart mikrojustering och uppvisar fantastisk andningsförmåga. Trots att jag bär en tung och klumpig klocka på mitt NM så känner knappt av den. Bandet fördelar vikten perfekt runt hela armen och det tunna fästet hindrar klockan att slå i tangentbordet eller göra jack i skrivbordet. Dessutom slipper man dubbelvikning som annars är ett problem på ett vanligt NATO. Pris börjar på 700 SEK. Tillverkat för hand i Nederländerna av nylon från Schweiz, fritt från latex och är således inte lika miljöskadligt som det plastiga nylonet i jämförbara band, dessutom helt allergifritt.


Det perfekta kostymbandet

Kodu är en vild antilopart vars förekomst i afrika kan jämföras med våra rådjur i Sverige. I Sydafrika finns en statligt reglerad uppmaning av jakt på Kodu i syfte att balansera det lokala ekosystemet. Jakten utförs av privata jägare, alltså humant, ekologiskt och fritt från industri. Huden används i läderprodukter och köttet förtärs. Ett tecken på antilopens liv i det fria är de naturliga ärr som återfinns på klockbanden. Dessa tillkommer då Kodun kliar sig mot taggbuskar eller duellerar mot andra hanar.


Kodu-band.

Skinnet behandlas ofta med vax vilket gör ytan mycket mjuk och flexibel, dessutom ett dugligt skydd mot väta. Shell Cordovan som ofta anses vara det finaste lädret har en betydligt jämnare yta och är snäppet elegantare rent estetiskt, men vetskapen av Kodu-skinnets ursprung väger vida upp, tycker jag. Dessutom passar bandet till både bröllop och raggarfest.


Det perfekta vardagsbandet

Här är jag personligen lite kluven. Stållänk är riktigt snyggt och passar till både skjorta och t-shirt. Det tål alla väder även om de samlar repor, dessutom andas det bra och får anses vara hyfsat klimatsmart med reservation för att många av delarna skeppas från Kina till säljaren och sedan vidare till konsument (detta gäller även dyrare märken). Nackdelen är att de kan upplevas lite klumpiga och är i vägen när man exempelvis skriver på tangentbord, där NM bandet knappt märks av. Fördelen är att det ser lika bra ut på after-work som i konferensrummet där NM inte riktigt hör hemma.


GP på integrerad stållänk.

Integrerat eller tredjeparts då? En länk som fästes med bandstift mellan standardhorn har en tendens att brytas loss om länken fastnar i något. En integrerad länk, förutom att det i regel följer klockans helhetsdesign, är bra mycket tåligare och fästes ofta med skruv, inte bandstift.

Om du, som jag, inte tycker om tyngden och klumpigheten i en metallänk så är gummi ett fantastiskt alternativ. Om man kombinerar ett styvare gummi med fjärilslås fördelas klockans vikt bättre runt armen och skapar ordentligt trevlig komfort året runt. Men se till att välja ett kvalitetsband, helst italiensk annars finns risk att de torkar och spricker. Jag köper oftast från Bonetto Cinturini och är helnöjd. Dessutom luktar de vanilj som alla italienska gummiband ska göra. Eftersom ett stålband passar bäst med integrerad connector-länk är gummi bättre om du vill använda det på flera klockor. Gummi andas bättre än läder som har en tendens att bli fuktigt och klibbigt i värme. Dessutom tål det rikligt med stryk utan att visa några ärr och ser lagom kaxiga ut. Priset på ett högkvalitativt band i gummi börjar strax under tusenlappen. 


Sammanfattning

Om du har möjlighet så införskaffa ett NM, Kodu och ett band i gummi, alternativt stål. På det viset är chansen stor att du blir nöjd i alla lägen. NM till svettiga aktiviteter, Kodu till kostymen och gummi till konferensen. Och snälla, använd inte NATO-band av standardtyp, de kliar, ser illa ut och är i vägen.

/ Erik C Andersson