Märket: Glycine – alltid relevanta tack vare Airman

Av: Thomas Denke


Glycine tillhör inte vare sig de största eller de mest kända tillverkarna av armbandsur. Men det är en intressant tillverkare eftersom de, trots sin ringa storlek, lyckats med konststycket att producera en modell som för många är en ikon under en lång och obruten tidsperiod. Modellen i fråga är Glycine Airman och den har producerats i en eller annan form från introduktionen 1953 fram till idag. Så låt oss ta en titt på tillverkaren Glycine.


Vintage Glycine Airman från 1966.

Glycine grundades av Eugene Meylan i Schweiziska Biel 1914 och var under de första decennierna kända för sina damarmbandsur med väldigt små urverk. 1931 presenterade de ovanligt och välfungerande självuppdragande urverk och 1953 presenterade man den modell som skulle etablera dem som märke under lång tid framöver, Airman. Modellen utvecklades tillsammans med piloter och hade en karaktärisktisk 24-timmarsvisning, ett format där timvisaren rör sig ett varv per dygn till skillnad mot den vanliga typen av visning där timvisaren snurrar två varv per dygn. I kombination med en yttre vridring med ytterligare en 24-timmarsskala möjliggjordes tidvisning för två tidszoner samtidigt. En typisk pilotfeature eller för andra som reser mellan flera olika tidszoner.En kul funktion som var hyfsat unik för märket var den säregna hackingfunktionen för sekundvisaren. Denna innebar att det på äldre Airmanmodeller fälls upp en lite pigg ur ett hål på tavlan vid kl 12 (eller snarare kl 24 på ett ur med 24-timmarsvisning) när man drar ut kronan. Piggen bromsade sekundvisaren på vilket möjliggjorde sekundsynkning av fler armbandsur. Detta var en bidragande orsak till att modellen blev poppis hos bland annat amerikanska helikopterpiloter under Vietnam-kriget.

Oavsett vem som stått som ägare för Glycine S/A så har just modellen Airman alltid tillverkats. Även om man under perioder enbart släppt den som kvartsdriven worldtimer. Och modeller av Airman som är originalet troget i utseende och funktion är än idag den bärande delen av Glycines modellprogram.

För dig som vill höra mer om märket rekommenderar vi Urbildningsradions Glycine-special!