Gérald Genta-designade Locomotive pånyttfödd till 50-årsjubiléet för Credor

Text: Britta Rossander


Credor som varumärke föddes 1974 och står för precision inom urmakeri och japansk estetik. Namnet kommer det franska uttrycket ”crête d’or” och det engelska ”crest of gold”, vilket skulle antyda att Credor står för den högsta nivån av urmakerikonst. Från början var varumärket bara tillgängligt i Japan men sedan några år är det tillgängligt även utanför Japan. Redan från första början skapade Credor extraordinära klockor som inte liknade något annat varumärke. Inför jubiléet har man satsat på den viktigaste modellen, den av Gérald Genta designade the Locomotive, i en limiterad upplaga om 300 exemplar. 


Relationen mellan Gérald Genta och Seiko går tillbaka till 1970-talet. Genta besökte Japan många gånger och byggde upp en nära relation med den japanska klocktillverkaren. Han tog gärna uppdraget att rita en klocka för företaget och the Locomitive blev på så sätt en symbol för vänskap och respekt mellan Genta och Seiko.

–Min man hade alltid kontakt med Asien och dess kultur, säger Evelyne Genta, änka efter Gérald Genta. 

–Hans kärlek till den japanska kulturen, dess önskan om att uppnå excellens, uppmärksamheten på detaljer och det stora värdet som sätts på hantverk var det som för honom betydde mycket. 

Den ursprungliga modellen lanserades först 1979 och jubileumsklockan är baserad på Gérald Gentas originalskiss med han djärva och omisskännliga designkoder till exempel de två indexen vid klockan 12 som vi kan se på Gentas originalskiss.

Lokets ikoniska sexkantiga boett med sex skruvar är kvar men de är anpassade för att vara funktionella snarare än bara dekorativa. Boett och band är tillverkat i titan. 

Kronans placering är vid klockan fyra ochj den svarta urtavla, som ska få oss att tänka på ånglok, har mönster baserat på Gentas originalskiss med cirka 1 600 linjer. Det nya armbandet har form från Gentas skiss med sexkantiga mellanlänkar vilket gav originalet dess särprägel. 

I boetten sitter Credors tunna verk Caliber CR01, ett nytt automatiskt urverk exklusivt för Credor. Det är lägre än 9 mm vilket gör att den nya modellen kan behålla en smal profil och eleganta proportioner som Gérald Gentas original som innehöll ett kvartsverk.


Credor Locomotive Limited Edition

Kaliber CR01, automatisk uppvridning

Gångreserv – 45 timmar

Safirglas med antireflexbeläggning

Skruvad krona

Vattentålighet: 10 bar (100 m)

Diameter: 38,8 mm; Höjd: 8,9 mm

Rekommenderat pris i Europa: 14 000 €

Limiterad upplaga på 300 som kommer att vara tillgänglig från augusti 2024.