Fuglesangs Omega på auktion

Text: Britta Rossander


Det är dags för Important Timepieces hos Bukowskis. Toppnumret, enligt Bukowskis, är Christer Fuglesangs rymdklocka, Omega Speedmaster X-33, ”Space-Flown”. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

Fuglesang bar sin klockan under resan med rymdfärjan Discovery på väg till rymdstationen ISS 2009.

– Det var Nasa som utrustade oss astronauter med den här specifika modellen, berättar Fuglesang för Bukowskis.Vanligtvis är dessa klockor bara till låns. Men astronauterna erbjöds att köpa loss dem så att de kunde gravera dem och bära dem privat.

– Jag lät gravera in STS-128/17A och mitt namn, berättar Christer Fuglesang. 

Christers klocka har färdats (med honom) 9 262 217 km vilket är 219 varv runt jorden och var som högst 350 km ovanför jordens yta.

Carl Palmgren på Bukopwskis poängterar att klockan tillhör den exklusiva klubben av klockor som befunnit sig i rymden. Men också att bakboetten är i perfekt skick och berättar att NASA-modellen är framtagen för att uppfylla astronauternass behov. Officiellt presenterades den som som Speedmaster Professionell X-33 eller ”Mars Watch” år 1998. Och modellen utvecklades i nära samarbete med bland andra astronauten Thomas Stafford som var med på Apollo X.Uppdrag 17A

Den 28:e augusti 2009 klockan 23:59 lokal tid startade Fuglesangs rymduppdrag STS-128 (STS = Space Transformation System) från Kennedy Space Center på Cape Canaveral i Florida. Det avslutades 15 dagar senare med landning på Edwards Air Force Base i Kalifornien. Rymdfärjan Discovery var dockad med rymdstationen ISS under 9 dagar.Uppdraget hade beteckningen 17A, eftersom Fuglesangs färd var den 17:e amerikanska färden för uppbyggnaden av rymdstationen. 


Auktionen

Omega, Speedmaster X-33, ”Space-Flown” kommer att auktioneras ut på Bukowskis auktion ”Important Timepieces” den 10 november. Klockan är i utmärkt skick eftersom den har förvarats i sin originalbox tillsammans med de dokument som följde med den från början.  Utropspriset är 300 000 – 500 000 kronor. En fundering som genast kom när jag fick informationen var: varför säljer han klockan? Det borde ju vara en klenod värd att behålla? Men oavsett, nu har vi ju alla chansen att få äga en klocka som verkligen varit ute i rymden.

Visningen är 5-9 november i Bukowskis lokaler Berzelii Park 1, Stockholm.