Eqotime möter Ming Thein – mannen bakom Horologer MING

Text: Andreas Johansson


På senare år har märket MING fått mycket uppmärksamhet bland klockentusiaster. Detta tack vare sin unika design som gett dem flera internationella priser. Men vad har de för historia och hur ser de på framtiden i klockindustrin, i denna artikel intervjuar vi Ming Thein, mannen bakom ett av världens just nu hetaste klockmärke. 

Vad är det viktigaste som driver dig i det här projektet?

MING grundades av sex entusiaster från hela världen under ledning av mig, min bakgrund har jag som fotograf, designer, affärsstrateg och framför allt en älskare av klockor. Vi har köpt, sålt och njutit av många klockor och tänkte (dumt nog) att vi kanske skulle kunna göra våra egna. Målet har därför alltid varit att göra de klockor vi själva vill ha, och att få tillbaka den känslan av spänning och upptäckt som vi först hade i vår hobby. Vi strävar efter att hitta mycket värde för pengarna och att varje klocka ska tillföra något nytt i till exempel designspråk. Vi har inte fördelen eller för den delen bördan av en ”stor historia”, detta innebär att vi har en större frihet att utforska nya koncept och välja de bästa partnerna för att genomföra våra idéer. Alla våra klockor är sammansatta, reglerade och testade i Schweiz, med slutlig kvalitetskontroll utförd i Malaysia.

Vilken har varit den tuffaste utmaningen för dig när du började?

Det kokar ofta ner till frågor om produktionen. För det första, det är mycket svårt att uppskatta efterfrågan före lansering av en ny klocka och i värsta fall har det var upp till nästan 36 månaders väntetid för vissa komponenter. Detta har gjort att när efterfrågan har varit stor har våra kunder fått vänta längre än vi trott på vissa produkter. Sedan är det utmaningen med ledtider: vi är ett väldigt litet varumärke och vi efterfrågar relativt små beställningar jämfört med resten av branschen, och vi frågar också efter saker som är okonventionella och svåra att producera; detta gör att få leverantörer vill arbeta med oss eftersom ansträngningen och risken helt enkelt är för hög. Här måste vi ofta jobba länge för att hitta smarta lösningar för våra idéer och jag kan med glädje konstatera att vår leveranskedja är mer robust och effektiv än någonsin. Det betyder att vi kommer kunna erbjuda bättre leveranstider framöver. 

MING blev snabbt en framgång bland klockentusiaster och era klockor spreds i sociala medier, var denna framgång en överraskning för dig?

Ja verkligen. Om något var vi förmodligen mest förvånade över att det fanns så stor efterfrågan. Vi är ständigt ödmjuka och tacksamma för nivån av det stöd som klockgemenskapen ger oss; Jag gillar att tro att det beror på att vi är människor med samma preferenser, och många samlare har interagerat med oss direkt. Det skulle definitivt vara väldigt arrogant att tro att vi skulle kunna förutsäga eller förvänta oss detta – sociala medier är inget du verkligen kan kontrollera…det enda vi göra är att följa med i strömmen. 

Vilka projekt är aktuella just nu? 

Vi eftersträvar att skapa unika klockor som tillför något nytt på marknaden. Vi tror till exempel att vår kommande modell LW.01 kommer bli den lättaste mekaniska klockan i världen. Den har en mycket ovanlig konstruktion och materialval men samtidigt ska den bevara kärnfilosofin så att den är praktiskt användbar och igenkännbar som en klocka – även bland folk som inte är klocksamlare. LW.01 är så avancerad mekaniskt att det hade varit lättare att göra en app och ett datorchip till klockan, men det är inte så vi vill jobba.    

I projektet 37.08 Sand så jobbar vi för första gången med en djupare textur i urtavlan, detta är ovanligt för oss. Klockan är en påminnelse om att den här hobbyn är tänkt att vara njutbar. Jag har alltid tänkt på den övergripande effekten av sand vid tidvattenlinjen vid stranden när vatten sköljer över den, men jag kan också se varför många föreställer sig öknen.

För första gången har vi nu även gjort en klocka i ädelmetall. 37.04 Rose Gold heter modellen som bland annat består av en graverad urtavla och omarbetade Journe-Flagoellet-Halter Monopusher ebauches som ursprungligen gjordes för Cartier på 90-talet. Sen finns det naturligtvis många projekt i pipelinen, men nästa stora projekt är något som många har efterfrågat: en ny dykare. Det är inte en direkt efterföljare till 18.01 H41 i sig, utan ett ganska annorlunda koncept som passar väl in i vårt nuvarande formspråk

I utvecklandet av era klockor, har ni någon specifik marknad i åtanke? 

Med undantag för Dubai Worldtimer 29.01 som gjordes för vårt första stora mässdeltagande någonsin (Dubai Watch Week 2023), försöker vi designa klockor för en så bred publik som möjligt – det är inte så bra att begränsa sin marknad när man är ett mindre märke som vi. Det är till exempel samma anledning till att vi inte har uttalade herr eller dammodeller för våra klockor – i stället försöker vi anpassa våra modeller för så många handledsstorlekar som möjligt. Det breda utbudet av armband gör samtidigt att det alltid finns något som matchar en samlares personliga smak och stil.

Vad är nästa steg för MING, kommer ni till exempel att öka produktionen? 

Det är en del av planen, detta innebär att vi startar en egen anläggning i Schweiz men samtidigt flytta mer av konstruktion till Malaysia. Det betyder mer kontroll över hela produktionskedjan, kortare ledtider och möjligheten att vara lite mer flexibel överlag. Tyvärr betyder det också att vi inte längre kan märka klockor som ”Swiss Made” eftersom konstruktionsdesignen kommer att göras av mig i Kuala Lumpur – detta är naturligtvis ironiskt eftersom ännu mer av processen kommer att slutföras i Schweiz och våra leverantörer förblir desamma.