De sista COMEX-klockorna


Det finns en särskild charm i de där grejerna som är det sista. Ni vet, de där absolut sist producerade exemplaret av något man tycker om. Det behöver inte ens handla om produkter. Det kan vara sista natten med gänget eller sista gången man stänger ytterdörren till huset man ska flytta ifrån. I klockvärlden finns massor av det sista. Det kan vara den sista Enicar-klockan som lämnade fabriken eller den sista Speedy Pro’n som var på månen. Men det kan också handla om de sista Rolexklockorna som lämnade fabriken med Comex-logga på tavlan. Och det är några av dessa klockor vi ska prata om idag.


Foto: Ola Jacobsen

COMEX

Det franska företaget Compagnie Maritime d’Expertises, COMEX, grundades 1961 och var specialiserade på olika typer av uppdrag inom djuphavsdykning. I början av 1970-talet inleddes ett samarbete mellan COMEX och Rolex på initiativ av företagets grundare Henri-Germain Delauz och Rolex dåvarande VD, Andre Heiniger. Samarbetet hade i huvudsak två syften. Dels var det en möjlighet för COMEX att förse sin personal med klockor som matchade behoven av dykarur. Och dels var det en möjlighet för Rolex att på ett professionellt sätt få möjlighet att produktutveckla ute i fält. I korthet försågs COMEX-dykarna med Rolex-klockor av modellerna Submariner och SEA DWELLER. Detta i utbyte mot att COMEX försåg Rolex med dykdata som kunde användas i produktutvecklingen.


Foto: Ola Jacobsen


Rolex COMEX-modeller

För att skilja ut COMEX-klockorna från de vanliga versionerna placerades COMEX-logotypen på urtavlan. De fick också en egen gravyr på boettlocket. En ytterligare detalj är att även Submariner-versionerna utrustades med den heliumventil på boetten som annars enbart finns på SEA DWELLER. På det stora hela så var den största andelen av Rolex COMEX-klockor av just denna modell. Submariners med COMEX-tavla är avsevärt ovanligare.


Foto: Ola Jacobsen

Samarbetet mellan Rolex och COMEX varade i olika former ända in på 2000-talet. Och även om det producerade antalet klockor minskade med tiden så producerades Rolex klockor åt Comex i nära 40 års tid. De sista åren var dock klockorna i första hand avsedda för chefer och högre befattningshavare på COMEX. Detta då man inom dyksektorn sedan länge övergett mekaniska dykarur till förmån för allt mer avancerade dykdatorer.


Foto: Ola Jacobsen

Hos samlare har modellerna med COMEX-tavla länge varit högt värderade. Och de senaste årens generella prisökningar på vintagerolex har självklart gett prisbilden en rejäl skjuts uppåt. Rolexklockor med COMEX på tavlan går numera för 7-siffriga belopp. Men det handlar inte alltid om vintageur. Rolex producerade klockor åt COMEX fram till början 2000-talet så det finns betydligt nyare klockor av med den åtråvärda logotypen på tavlan.


Foto: Ola Jacobsen

De sista COMEX-klockorna

Därför kändes det extra kul när vi på Eqotime blev tillfrågade om vi ville göra en fotografering med några av de sista SEA DWELLER-modellerna med COMEX-tavla som lämnade Rolex fabrik. Frågan kom från Klockhandlaren Luxury Watches som lyckats komma över några av de åtråvärda klockorna. Klockorna, som alla nästan omgående hittat till nya samlarhem fanns under kort period i butiken.


Foto: Ola Jacobsen


Tillsammans med vår fotograf Ola Jacobsen passade vi på att föreviga dem i en fantastisk fotosession. Det är inte ofta det dyker upp en chans att på ett och samma ställe kunna fotografera inte bara en, utan två Rolex SEA DWELLER med COMEX-tavla. Klockorna vi tittat närmare på har ref 16600 och levererades 1997. Totalt levererades inte mer än ett par hundra 16600 med COMEX-logga från Rolex mellan åren 1992 och 1997. Och dessa exemplar är alltså bland de absolut sista. Dessutom i orört originalskick.



De här klockorna är bokstavligen bland de sista som lämnade produktionsbandet hos Rolex. Och även om de är relativt nya så har de den där lite nostalgiska magin som kännetecknar det sista. Även om referensen 16600 tillverkades ytterligare några år så är de här klockorna de absolut sista med COMEX-loggan på urtavlan.

På flera sätt representerar de också, trots sin relativa ungdom, en svunnen tid. Rolex slutade tillverka SEA DWELLER ref 16600 år 2009 och COMEX grundare, Henri-Germain Delauz, gick bort 2012. Och just de klockor som vi har fått titta närmare på här representerar inte bara en svunnen, kanske lite roligare, tid. De representerar också slutet på det legendariska samarbetet mellan Rolex och COMEX.