Byrne Watch GyroDial – 4 urtavlor i ett

Text: Britta Rossander


Mångsidighet är en rolig detalj och klockor med flera sidor har vi sett från till exempel Jaeger-LeCoultre med Reverso och Bovet med Monsieur Bovet. De ger två versioner av samma klocka. Nykomlingen Byrne Watches ger oss fyra varianter av samma ur med sin modell GyroDial.  


Varumärket är nytt, oberoende och grundat av John Byrne och hans fru Claire. Det var under Geneva Watch Days i september förra året som de presenterade de sin första klocka. John Byrne är urmakare med bakgrund och utbildning inom design och med första klockan under eget namn ville han att den skulle kunna byta ansikte flera gånger. Det tog tre år av utveckling i Fleurier för att nå ett perfekt resultat

Genom ett system under urtavlan gör varje timmarkör vid 3, 6, 9 och 12 ett hopp vid midnatt. En animering som resulterar i att kuberna visar antingen enkla batongmarkörer, romerska siffror, arabiska siffror med en pilmarkör eller en uppsättning matchande siffror. Boetten i titan grade 5 är 41,8 mm x 14,18 mm. Den har slanka linjer och kronan sitter traditionellt vid klockan 3. 

Nu presenterar Byrne Watch en limiterad upplaga om 23 exemplar av GyroDial Indo Arabique i Petroleum Green en färg som är en symbol för paradiset i arabvärlden och för fred i den hinduiska världen. ”Indo Arabique” har en borstad grön rhodiumpläterad urtavla med raka fibrer och nästan osynliga blå, turkos och lite lila reflektioner. Kombinationen ger ett lätt hypnotiskt djup till tavlan i med den mystiska gröna tonen. De fyra kardinalindexen vid klockan 3, 6, 9 och 12 roterar för att visa hindu-arabiska, romerska, arabiska siffror eller ”fantom”-index. Bytet sker snabbt som blixten och ger klockan vid varje byte ett helt nytt utseende.

Nästa år lär vi få se en ny variant som kommer att tillverkas i 24 exemplar eftersom paret Byrne låter antalet klockor följa antal år på 2000-talet.

Byrne finns representerat hos svenska återförsäljaren INDP Watches.

Läs mer om klockan här


Tekniska specifikationer

Märke: Byrne
Modell: GyroDial Indo Arabique Petroleum
Referensnummer: 

Diameter: 41,7 x 48,1 mm
Tjocklek: 14,45 mm
Boettmaterial: Grade 5 Titan

Urtavla: Blågrön
Armband: Läderband i alligator eller gummiband

Urverk: Kaliber 5555 (tillverkad av Le Temps Manufacture)
Komplikationer: Roterande kuber
Gångreserv: 60 timmar
Uppvridning: Automatisk
Vattentäthet: 50m

Pris: 18,500 euro