Bilbransch i förändring,

Foto: Audi Atteviks


Bilmarknaden står inför stora förändringar. De allt hårdare miljökraven på fossilfri drift av bilar och flera nya elbilstillverkare som dyker upp på marknaden sätter press på de traditionella biltillverkarna. Men den traditionella bilindustrin är inte tagna på sängen av de nya förutsättningarna.

Tvärtom har man förberett sig under lång tid och står redo att möta marknadens nya krav med nya innovativa modeller och stora och små tekniksprång. Ny teknik som inte bara bidrar till att minska utsläppen. För eftersom bilar handlar mycket om känsla så lägger man stort fokus på traditionella värden som körkänsla, frihet att kunna transportera sig och bibehållen hög kvalitet. Kort sagt så är personbilen viktigare än någonsin och satsningarna på grön omställning i form av elbilar och ny teknik är stora i hela branschen.Tillverkaren Audi är inget undantag. Eqotime har träffat Pär Westberg på Atteviks Audi för att höra mer om hur Audi möter en ny marknad med förändrade förutsättningar. Hos Atteviks Audi ser man utvecklingen som en spännande utmaning som man trots allt varit förberedd på och planerat för under flera år.

Alla är nog ganska överens om att en stor del av bilarna på våra vägar kommer att elektrifierade i en eller annan form och det snart, säger Pär Westberg. Hos oss på Audi är strategin att var tredje bil som säljs 2025 ska vara en elbil eller en laddhybrid.


Uppdaterat miljötänk

Att sälja så pass stora volymer ställer såklart krav på modellutveckling. För Audis del innebär det lanseringar av ett tjugotal nya modeller som är el eller laddhybrid fram till 2025. Men det är inte bara hos själva bilarna som det gröna tänket blir tydligt. Man satsar också på den i debatten ofta bortglömda miljöboven i form av själva produktionen.

– I debatten är fokus ofta på utsläppen från själva bilen. Men vi har ett bredare synsätt och har exempelvis bestämt att alla våra produktionsanläggningar ska vara Co2-neutrala senast 2030, fortsätter Pär. En del av våra anläggningar är det faktiskt redan idag. Exempelvis är vår e-tronfabrik i Belgien helt Co2-neutral redan från start. Vi vill visa att våra bilar, åtminstone på sikt, kan vara helt C02-neutrala under hela processen.


Co2-neutral fabrik hos Audi i Belgien

Ny teknik i traditionell tappning

Men bilar är ju, hur vi än vrider och vänder på, på många sätt baserade på en upplevd känsla. Hur bevarar man det när det kommer till ny teknik och eldrift, ett argument mot elbilar brukar ju vara just det där med känslan, att tekniken gör bilen nästan lite steril?

– Audi vill ju ta alla de där kunskaperna och erfarenheterna från vårt mångåriga bilbyggande in i de nya elbilskoncepten. En elbil blir ju inte bra bara för att den går på el. Vi jobbar jättemycket med saker som materialkänsla, körupplevelse och komfort. Saker som vi vet är viktiga för elbilsköpare, förklarar Pär. Saker som jag tycker att vi lyckats riktigt bra med i alla våra modeller. Såväl i de traditionella modellerna som i våra hybrider och rena elbilar.


Audi A6 med hybridteknik

I modellprogrammet börjar det också fyllas på med den nya tekniken. Förutom en uppdatering av befintliga modeller till att också kunna fås med hybriddrift så erbjuder man redan idag flera rena elbilar.

Vi har ju idag de befintliga elbilarna E-tron, e-tron Sportback och e-tron S. Men vi håller på att komplettera dem de helt nya modellerna Q4 och Q4 Sportback, berättar Pär. Den kanske mest spännande nyheten är vår prestigemodell e-tron GT som lanseras vid årsskiftet. Det är en modell som på många sätt är banbrytande, både vad gäller prestanda och Co2-neutral produktion.

Tekniken för eldriften blir också allt bättre. Idag erbjuder man i princip två versioner av Audis elmotor på 70 respektive 95KwH. Motorer som ger en räckvidd på antingen 30 eller 41 mil enligt WPA-normen.

Sen säger ju inte datan allt när det kommer till elbilar. Alla som kör en elbil märker att leveransen av effekten är en stor del av upplevelsen när du har en direkt koppling mellan kraft och gaspedal. Våra två motoralternativ ger en prestanda från 0-100 km/h på 6,8 respektive 5,7 sekunder så det är en fantastisk, nästan lite barnsligt rolig, upplevelse att trycka på gaspedalen. Kraften kommer direkt!


Audi e-tron Sportback

En e-tron för de flesta

Vilken sorts kund är det då ni siktar in er på med e-tronmodellerna? Är det samma kunder som tidigare köpt motorstarka RS-modeller?

Inte alls faktiskt. E-tron passar egentligen alla som är ute efter en välbyggd bil med eldrift. Den är tillräckligt rymlig för att passa barnfamiljen men passar minst lika bra för tjänstebildföraren. Prestandan får man så att säga på köpet, skrattar Pär.

Skämt åsido så kan man också lägga till att man i e-tron faktiskt får en av världens tystaste bilar fylld med marknadsledande med ledande teknik.

Ja, vi har en marknadsledande laddkurva i vår eldrift. Och tekniken i kombination med att vi har så pass lång erfarenhet av att bygga bilar i premiumsegmentet gör ju att våra elbilsmodeller fångar den där Audikänslan som våra kunder vill ha. Det handlar om allt från materialval till vårt nätverk av serviceverkstäder, säger Pär. Att man får bra utrymmen och praktiska fördelar som dragkrok med hör dragkapacitet gör ju det hela ännu bättre.Att priset på elbilar är högre än för bilar med traditionell fossildrift kan ju verka avskräckande med ett listpris för en e-tron som börjar på nästan 700 000 kr. 

Ja, det är ett högt instegspris för de flesta elbilar på marknaden. Men till det får man lägga att driftskostnaden är lägre och i kombination med miljöbilsbonusar får man en total cost of ownership (TCO) som inte skiljer sig särskilt mycket från en kanske något billigare fossilbilsmodell i samma premiumsegment. Och det är nog där man får beräkna kostnaden och inte stirra sig blind alltför mycket på inköpspriset. Hos Atteviks har vi dessutom flera pågående kampanjer på elbils- och hybridmodeller. Så om man står i begrepp att byta bil så är det en god idé att ta en titt.


Audi A6 som laddhybrid

Att marknaden för elbilar just nu nästan exploderar är enbart positivt enlig Pär. Även om han ännu inte räknar ut den fossildrivna bilen riktigt ännu.

Det är ju en utveckling som kommer att ta rejäl fart de närmsta åren med många nya modeller. Men traditionella fossildrivna bilar kommer givetvis inte försvinna över en natt. Framtiden är säkert en kombination av flera olika bränslen. Det är också därför vi har så stor tilltro till våra hybridmodeller de närmaste åren.


Audi A6 som laddhybrid

Uppskattning från kunderna

Kunderna har också de varit positiva till e-tronmodellerna.

De flesta är väldigt positiva till utvecklingen och tycker el är spännande. Jag tror också att många tycker steget till elbil är enklare när man har en återförsäljare man kan ha personlig kontant med vid eventuella frågor och hjälp.

Pär har också märkt att kunderna uppskattar de delar av e-tron som också han själv gillar.

Ja, jag själv gillar ju framförallt komforten komforten och tystheten. Jag märker också att kunderna imponeras av bilens olika stödsystem för ”självkörning”, med adaptiva system för att exempelvis hålla rätt fil och hastighet.

Den främsta gemensamma nämnaren för både Pär och hans Audi-kunder är kanske den mest uppenbara, att man alltid har en fulltankad bil på morgonen.

Det är nästan det bästa med en elbil, att bilen alltid är fullt laddad på morgonen eller när man ska någonstans. Audis batterier har dessutom möjlighet till riktigt snabb laddning så där ligger en av de bästa skillnaderna mot en fossilbil. Jag behöver bara plugga in kontakten när jag har parkerat hemma eller på jobbet så har jag nästan alltid full räckvidd. Busenkelt.

Men självklart är utvecklingen av elbilar fylld av utmaningar. Utmaningar som Audi jobbar hårt med i sitt utvecklingsarbete.

Ja, det finns några saker som blir väldigt tydliga på en elbil men knappt märks när en bil drivs fossilt. En elbil har helt enkelt fler faktorer som påverkar räckvidden, förklarar Pär. Det handlar om storlek på fälgar, tillval, ljudisolering mm. Allting gör att man som tillverkare hela tiden utmanas i vikt/luftmotstånd kontra räckvidd. På en bensin/dieselbil märker man inte om en större fälg drar 10% mer på samma sätt.


Audi e-tron Sportback

Hos Atteviks Audi välkomnar man framtiden med ökad eldrift och de nya spännande modellerna. Man satsar också stort med uppbyggandet av en helt ny Audi-anläggning i Jönköping.

Det ska bli  jättekul att kunna presentera våra ny modeller i en hypermodern miljö som matchar den fina tekniken som finns i våra bilar, avslutar Pär.